Tazetta-narcisser

Sortklass 8 (Tazetta-Gruppen) som innefattar hybrider där tazett ingår. Bukettnarciss Narcissus x medioluteus är en sådan hybrid, mellan pingstlilja Narcissus poeticus och tazett Narcissus tazetta.

Kännetecken

3-20 doftande blommor per stjälk. Ofta högväxt. Kalkbladen är inte bakåtböjda.

Narcissus 'Chinita'

En ensam blomma på tazetta-narcissen 'Chinita'. Kalkbladen är breda och gulvita med en tydlig spets, medan fronar/trumpeten är mörkgul, kort och öppen med mörkare kant.

Narcissus 'Laurens Koster'

Sorten är  ’Laurens Koster’ är från före 1906 och uppkallad efter Laurens Janszoon Coster från Haarlem i Nederländerna som enligt vissa källor uppfann boktryckarkonsten redan på 1420-talet, alltså före Gutenberg.

För denna sort har man pollinerat en pingstlilja av sorten ’Ornatus’ med pollen från en tazett. Av fröplantorna valdes sedan en ut som har förökats vegetativt.

Du hittar 'Laurens Koster' i rabatten som vetter mot söder nedanför kaktusavdelningen i  Botaniska trädgårdens oranger.

Tätt sittande blommor på tazetta-narcissen 'Laurens Koster'. Kalkbladen är rundade och gulvita med tydlig spets, medan kronan är öppen och mörkt gul.

Narcissus 'Minnow'

Två tätt sittande citrongula bloommor hos tazetta-narcissen 'Minnow'. Klalbladen är något ljusare än kronan/trumpeten och de avslutas medi en kort spets.

I Botaniska trödgprden hittar du 'Minnow' i rabatterna runt Orangeriet.

Senast uppdaterad: 2021-12-08