Krokus - vårens budbärare

Det finns ca 250 arter av krokus i världen. De växer naturligt i ett område från södra Europa via Medelhavet till västra Kina.

Krokus är vår- eller höstblommande knölväxter som vill ha full sol och bra dränering. De växer naturligt i öppna lite steniga miljöer men det finns också arter som stortrivs i vanlig gräsmatta.

En krokus känns igen på sin bägarformade blomma med sex sammanväxta blomblad (kalkblad) och tre ståndare (till skillnad från släktena Colchicum, tidlösor och Sternbergia, klockliljor som har sex ståndare).

Hybridbägarkrokus, Crocus x hybridus

Hybridbägarkrokus är korsningar mellan de två arterna Crocus biflorus och Crocus chrysanthus. Blå bägarkrokus, C. biflorus växer i öppna lundmiljöer i Italien och bort till Iran medan bägarkrokus, C. chrysanthus hör hemma i gräsmark eller gles skog på Balkan och i Turkiet.

Många av de sorter som säljs som Crocus chrysanthus är i själva verket hybridbägarkrokusar.

I Botaniska trädgården kan du bland annat hitta: ’Cream Beauty’. Den är blekt gul med en lätt gråbrun anstrykning på utsidan av tuben.

’Snow Bunting’ är en sort som blommar tidigt med doftande vita blommor.

En grupp solgula hybridkrokusar, med gula pistiller
Crocus x hybrida 'Cream Beauty'

Snökrokus, Crocus tommasinianus

Snökrokus: två ljuslila blommor med mörkt gula märkesflikar fotograferade uppifrån.
Snökrokus, Crocus tommasianus ' Bar's Purple'

Snökrokus är en av de första krokusarna att blomma. Naturligt växer den i ett område från södra Ungern till norra Balkan. Här växer den på skuggiga bergssidor och i skogspartier. Den är därför en av de krokusar som passar bäst till förvildning under buskar och träd i våra trädgårdar.

Snökrokus sprider sig med både sidolökar och frön. Den har ljusblå lite spetsiga kalkblad som öppnar sig helt i solen. Den sammanväxta delen av kalkbladen (tuben) är blekare än kalkbladen.

I Botaniska trädgården hittar du bland annat sorterna ’Roseus’, ’Barr’s Purple’ och ’Whitewell Purple’.

Toscanakrokus, Crocus etruscus

Toscanakrokus är en art som trivs i gräsmatta och gärna sprider sig. Den hör hemma i nordvästra Italien.

Det är en tidigt blommande art som i huvudsak är blå men tittar du ned i blomman har den ett gult svalg och mörka strimmor på utsidan av kalkbladen. En av de mer odlade sorterna är ’Zwanenburg’. Den kan du hitta i Botaniska trädgården.

Ljuslila bägarformade krokusar fotograferade med orangeribyggnaden Linneanum i bakgrunden
Toscanakrokus, Crocus etruscus, 'Zwanenburg'
Senast uppdaterad: 2023-10-12