Klockhyacinter

En tät matta av engelsk klockhyacint, med glesa stänglar med smala blåa klockor. Fotograferade i solsken i en änsartad gräsmatta.

Det finns 12 arter klockhyacinter, alla hemmahörande i västra Europa och nordvästra Afrika. Tre finns förvildade i Sverige: engelsk klockhyacint Hyacinthoides non-scripta och spansk klockhyacint Hyacinthoides hispanica och italiensk blåstjärna Hyacinthoides italica. Korsningar mellan engelsk och spansk klockhyacint kallas hybridklockhyacint.

Klockhyacinter påminner om glesa hyacinter. De har flera klocklika blommor på en stängel där varje enskild blomma har två tydliga stödblad, till skillnad från hyacinter (Hyacinthus) och blåstjärnor (Scilla) som bara har ett. Blommorna är oftast blå men förekommer också i vitt och rosa. De trivs i halvskuggiga lägen och planteras med fördel under träd och buskar.

Tre arter och en hybrid i Botaniska trädgården

I Botaniska trädgården odlar vi engelsk, spansk och italiensk klockhyacint, samt hybrid klockhyacint. För att skilja dem åt behöver du titta på klockans form, ståndarknapparnas färg och blommornas placering på stjälken.

Engelsk klockhyacint och spansk klockhyacint

Närbild på en vitblommig form av engelsk klockhyacint, där varje stjälk har många breda klockor.
Engelsk klockhyacint, Hyacinthoides non-scripta

Italiensk klockhyacint och hybridklockhyacint

Närbild på en tät blå blomställning på hybridklockhyacint, med breda blåa klockor.
Hybridklockhyacint, Hyacinthoides x massartiana

Senast uppdaterad: 2022-04-12