Spännande växter från hela världen
I de linneanska trädgårdarna odlas nästan 9 000 arter. Här har vi samlat kort information om några av dem.
Följ länkarna till respektive trädgård nedan om du vill lära dig mer om dessa växter.
Sydlig jättenäckros, Victoria cruziana
En av Botaniska trädgårdens mest spektakulära växter är jättenäckrosen. Den har under sommaren blad som kan bli upp till 2 meter i diameter och blommar nattetid i juli-september. Knopparna slår ut i skymningen och varje blomma är bara utslagen i två nätter – den första natten vit, den andra rosa.

LAGERTRÄD INKÖPTA AV LINNÉ
Några av de äldsta växterna i Botaniska trädgården är fyra lagerträd som Carl von Linné beställde från Holland på 1700-talet. Förr plockades alla blad och kvistar, till de lagerkransar som doktorerna vid Uppsala universitet fick då de promoverades, från Linnés lagerträd.

Gran med känd arvsmassa
Granen har sju gånger så stor arvsmassa som människan. I Botaniska trädgården växer en av de granar som användes för att kartlägga granens arvsmassa.
Störst av alla hoyor
Hoya gigas är den art i släktet porslinsblommor som har störst blomma. 2014 blommade den i Tropiska växthuset för första gången i Europa (så vitt vi vet). Vi har fått plantan genom bevarandeprojektet “Paradise Forest”. De räddar porslinsblommor från utrotning, i spåren av skövlade skogar på Nya Guinea.
Läs mer om Hoya gigas i tidningen Hemträdgården.

Aloe från Afrikas horn
I mitten av 80-talet var Mats Thulin vid Avdelningen för systematisk biologi på forskningsresa i Somalia och samlade frön av en aloë. Året därpå såddes den i Botaniska trädgården. Efter 25 år blommade den för första gången och det visade sig vara en ny art för vetenskapen.
Så fick den nyupptäckta arten Aloe nugalensis sitt namn 2011

Tulipa sylvestris – vildtulpan
Vildtulpanen är ett botaniskt arv från Olof Rudbeck d.ä. Den har en ljuvlig doft och den blommar så gott som varje vår både i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby.
Inget löjtnantshjärta i Linnés trädgård
Carl von Linné ville odla löjtnantshjärta i Akademiträdgården. Ur fröna som han fick med brev från Ryssland grodde sibirisk nunneört.
Jonsbodalinden
Carl von Linnés far Nils Ingemarsson växte upp i Jonsboda i Vittaryds socken i Småland. Som präststudent i Växjö tog han sig namnet Linnaeus efter en lind som växte i en ”stenrösja” på fädernegården.
Gulsporre eller inte?
När Carl von Linné upptäckte pelorian snuddade han vid tanken att nya arter kan uppkomma i naturen, att inte alla arter har skapats av gud vid ett tillfälle. Han trodde att peloria var en ny art som hade uppkommit ur gulsporre, Linaria vulgaris.
'Linnés äpple'
På Linnés Hammarby odlar vi ett 30-tal fruktsorter, främst från Mälardalen. Ett undantag är sorten 'Linnés äpple'. Den fanns registrerad på Alnarp och Balsgårds försöksstation under detta namn och skall ursprungligen ha kommit från Stenbrohult.