Klonarkiv med äpplen och päron från Mälardalen

På Linnés Hammarby finns ett av Sveriges 14 klonarkiv med fruktträd. Här hittar du drygt 40 olika sorter av äpplen, alla med en äldre historia och väl värda att odla. 

Besök gärna klonarkivet i blomningstid. De olika sorterna skiljer lite i blomningstid och tittar du nära upptäcker du att kronbladens färg och form också varierar.

På sensommaren och hösten mognar sedan äpplena. I klonarkivet finns både sommaräpplen och vinteräpplen. De senare mognar efter skörd och kan förvaras och ätas långt in på vintern.

Om du vill lära dig känna igen olika äpplesorter rekommenderar vi att du besöker vår äppelutställning under Äppeldagarna på Linnés Hammarby i mitten/slutet av september. För dig som vill lära dig ännu mer ordnar vi ofta en sortskola i anslutning till Äpplets dag 25 september.

’Åkerö från Gripsholm’

Närbild på en kvist med vit-rosa äppelblommor av sorten Åkerö.
Foto Petra Holmgren Reichler​

Ett av de träd som fortfarande blommar i äppellunden på Hammarby är ’Åkerö från Gripsholm’. Mångas smakfavorit men den kan vara lite klurig att få tag i. Numera finns den dock som grönt kulturarv och börjar åter få spridning i plantskolorna.

Sorten är reslig med vackra rosagula knoppar som sedan slår ut i vitt men man anar den blekrosa ådringen på utsidan av kronbladen. Blomman ger ett fladdrigt intryck lite som nytvättade lakan i vinden – och vem vill inte ha det i trädgården.

'Rossvik'

Närbild på ett knippe rosa-vita äppelblommor med breda kronblad. Sorten Rossvik.

Rossvik är en i det närmaste okänd sort idag men i trakterna kring Uppsala är den inte så ovanlig i lite äldre trädgårdar. Sorten räknas till vinteräpplena då den kan lagras en bit in på nästa år med bra resultat, men som godast är den i oktober med en saftigt, krispig och lite druvsöt smaksensation.

Rossvik blommar med stora vita blommor. De kortskaftade kronbladen är rundade och överlappar varandra. Trädet växer kraftigt och får en hög, bred rundad krona, ett utmärkt träd att sitta och fika under.

'Ribston'

Närbild p en gren med blommande äppelblommor av sorten Ribston. I bakgrunden och ur fokus syns den röda gaveln på familjen Linnés bostadshus.
Foto Annika Vinnersten​

Ett av de äppelträd som blommar under längst tid här på Hammarby är ’Ribston Pippin’ ofta bara kallat Ribston. Efter att de gulrosa knopparna slagit ut kan man njuta av ganska stora utbredda blommor i vitt med rosa ådring på utsidan. Kronbladen är spatelformade och lätt buckliga.

Ribston hör till de sorter som brukar kallas renetter vilket betyder att frukten har ett läderartat, matt lite strävt skal och gult, fast sötsyrligt fruktkött. Det är en vinterfrukt som plockas i oktober men fortsätter mogna och smakar som bäst runt jul. 

'Linnés äpple'

'Linnés äpple' är en sort som bevaras i klonarkivet på Linnés Hammarby. Foto på en kvist med blommor, taget av Jesper Kårehed, Uppsala universitet.

Linnés äpple är en medelstor äppelsort vars aningen feta och glänsande skal är av en gul och rödaktig färg. Köttet på detta äpple som är gulvitt, är i konsistensen fast, och i smaken sött och syrligt. Aromen är enligt de flesta fin. Äpplet plockas omkring oktobers månad, och håller sig därefter i gott skick endast under en kortare period, någon månad ungefär. Blomningen på detta äpple är medeltidig. Linnés äpple passar både som ätäpple som i köket.


'Linnés äpple' är en av ett 30-tal fruktsorter som odlas i ett klonarkiv på Linnés Hammarby.

Senast uppdaterad: 2023-10-02