Familjen Linnés sommarbostad – ett genuint utflyktsmål

En illustration  från 1794 av huvudbyggnadens fasad, tecknad med svart tuschlavering på vitt papper. Det är ett hus i två våningar, med brutet sadeltak och två skorstenar. Bottenvåningen har fyra fönster, två på vardera sida om ytterdörren, samtliga med öppna fönsterluckor. Övervåningen har fem fönster utan fönsterluckor. I bildens förgrund står en kubformad voljär på fyra ben, med en svart fågel inuti. Mellan gårdsplanet med voljären och huvudbyggnaden sträcker sig ett lågt staket med en öppning i mitten. konstnären heter Johan Gustaf Härstedt, 1756-1820.

Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Den köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Här speglas både Carl von Linnés privatliv och hans vetenskapliga gärning.

I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade. Från höjden ovanför gården kan man njuta av utsikten och drömma sig tillbaka till 1700-talets landskap.

Carl von Linnés sommarbostad – Hammarby

Carl von Linné köpte Hammarby 1758. Han tyckte att luften i Uppsala var dålig för hälsan och att där fördes för mycket oväsen. Hammarby kom att bli den privata tillflyktsort, nära naturen, som Linné hade drömt om. Här tillbringade familjen somrarna och här kunde Linné odla växter som inte tålde den alltför fuktiga jordmånen i akademiträdgården i Uppsala.

Det var också här ute, 13 km från Uppsala, som Linné tog emot studenter för privatundervisning. Det kunde då hända att den okonventionella professorn mötte dem endast iklädd nattskjorta vid morgonens första naturpromenad. Linné menade att naturen inte väntade på puder och peruker! 

Efter Linnés död bodde hans änka Sara Lisa permanent på Hammarby till sin död 1806. Gården fanns i familjens ägo tills 1879 då staten köpte Hammarby med Uppsala universitet som förvaltare.

Senast uppdaterad: 2021-01-22