Utställningar i de linneanska trädgårdarna

På våra fasta utställningar kan du lära dig mer om Carl von Linné och hans vetenskaper, om familjens liv på Hammarby, i trädgården och i staden.

Under somrarna ordnar vi konstutställningar utomhus och inomhus i Linnéträdgården, på Linnés Hammarby och i Botaniska trädgården.

Blommor, växter och natur

Vi visar ett urval av teckningar och målningar skapade av de linneanska trädgårdarnas personal och av medlemmar i vänföreningarna. Urval av biler har gjorts av Anna Ehn, ansvarig för offentlig konst vid Uppsala kommun och av Rebecca Flodin vid Uppsala universitets konstsamlingar.

23 juni – 26 september 2021

Öppet måndag–söndag 11–17  i juni–augusti samt tisdag–söndag 11–17 i september, i orangeriet i Linnéträdgården.

Några begoniablommor i ljust rosa ovanpå ett skisspapper där konturerna av en blomställning av en begonia är tecknad i blyerts. Bredvid den en låda med akvarellpennor och en pensel.

Skärgårdens flora

Nadya Deeva visar i denna utställning sina botaniska illustrationer från lokal natur, där hon har hämtat inspiration från skärgården runt Norrtälje. Nadya är medlem i Botanical Art Society (London) och lärare inom botanisk illustration. Med sina konstverk vill hon dela med sig av sin passion för botaniska motiv.
 

24 juli – 19 september 2021

Öppet tisdag–söndag i juli och augusti, fredag-söndag i september, kl. 11–17, i östra flygeln, Linnés Hammarby.

I lokalen visas också en fotoutställning av Petra Korall.

Botanisk illustration av en kvist fyllda vit-rosa rosor.

Ögonblick för växter

Petra Korall är botanist med stort intresse för fotografering. I hennes närbilder på växter och insekter möts botanikerns och fotografens blick och vi får uppleva växterna på ett nytt sätt.

24 juli – 19 september 2021

Öppet tisdag–söndag i juli och augusti, fredag-söndag i september, kl. 11–17, i östra flygeln, Linnés Hammarby.

I lokalen visas också botaniska illustrationer av Nadya Deeva.

En mörk jordhumla, med vit bakdel och orangegult band flyger vid en blomställning av blommande ljug. Ljungen blommar rosa och iur fokus i  bakgrunds kan ett helt fält med blommande ljung skönjas.

Her Story – The Exhibition

I projektet Her Story – The Exhibition undersöker konstnären och performern Maud Karlsson det skulpturala klänningsskapandet som ett förkroppsligande mellan generationer och mellan yttre och inre identitet, samtidigt som det är en visualisering av tid.

16 oktober – 14 november 2021

Öppet torsdag – fredag kl. 11–16, lördag – söndag kl. 12–16. Extra öppet under höstlovet tisdag – onsdag kl. 11–15. I Linnésalen med ingång från orangerisalen, Linneanum, Botaniska trädgården.

Konstnär och performer: Maud Karlsson. Foto: Martin Lima de Faria

Med stöd från Uppsala kommun kulturnämnden

Hemsida: www.maudsart.se

Svartvitt fotografi på kvinna som står ensam på trottoaren och pratar i mobiltelefon. Klänningen ärärmlös med smalt liv och vid, läng kjol, med krinolin under.

Flying seeds

Platsbyggd konst utomhus runt Linneanum, där sex japanska konstnär visar varsitt verk. De kommer även att skapa ett gemensamt konstverk.

Utställningen är ett samarbete med konstnärer inbjudna från Hokkaido. Projektledare till "FlyingSeeds" är konstnärerna Kajsa Haglund och Narek Aghajanyan. 

juni – september 2022

Öppet alla dagar 7–21, utomhus runt Linneanum i Botaniska trädgården.

Mer om projektet Flying Seeds

Linné och hans trädgård

En utställning om trädgårdens historia och Linnés vetenskapliga arbete. 

Permanent utställning, öppen maj–september. I orangeriet, Linnéträdgården.

Linné på Hammarby

En utställning om Linné och livet på Hammarby. 

Permanent utställning, öppen maj-september. I västra flygeln, Linnés Hammarby.

Senast uppdaterad: 2021-09-12