Utställningar i de linneanska trädgårdarna

På våra fasta utställningar kan du lära dig mer om Carl von Linné och hans vetenskaper, om familjens liv på Hammarby, i trädgården och i staden.

Under somrarna ordnar vi konstutställningar utomhus och inomhus i Linnéträdgården, på Linnés Hammarby och i Botaniska trädgården.

Ingen pågående utställning

Planeringen av 2024 års utställningar pågår. Nästa utställning öppnar i maj.

Om du är intresserad av att ställa ut konst i Botaniska trädgården, Linnéträdgården eller på Linnés Hammarby vänligen kontakta Per Erixon.

Himmeli – Halmkronan från Lycka

Per-Åke Backmans sköra och sköna halmkronor svävar över våra huvuden i pampiga Linnésalen. Gammal tradition möter moderna uttryck. Upptäck halmarbetets skönhet och låt dig inspireras till eget skapande! Per-Åke Backman kommer från den lilla byn Lycka utanför Leksand.

4–19 mars 2023

Öppet lördag–söndag kl. 11–15, tisdag–fredag kl. 9–15. I Linnésalen med ingång från Linneanums södra entré (orangerisalen), Botaniska trädgården.

Halmkronafyra våningar, fotograferad mot en brun träpanel.

Fynd – fröställningar och andra förunderliga ting

Utställning med föremål hittade under tio års promenader i naturen, komponerade i ramar och tittskåp av konstnären Tove Lindström. Föremålen är hittade i skogar, på myrar och ängar, i komposter, längs strandkanter, i storstadsplanteringar och dikeskanter, på små stigar och i bergskrevor, i  herrgårdsparker och småträdgårdar.

6 maj – 2 juli 2023

Öppet tisdag–söndag kl. 11–17. Midsommarafton stängt. I östra flygeln, Linnés Hammarby.

Collage av fynd från naturen. Konstverk av Tove Lindström.

Linnéträdgården 100 år

Efter flera års renovering av Svenska Linnésällskapet återinvigdes Linnéträdgården den 27 maj 1923. Liten utställning med svartvita fotografier från tidigt 1900-tal, under den period då trädgården omvandlades från park till museiträdgård.

27 maj – 30 september 2023

Öppet tisdag–söndag 11–17 i maj och september samt måndag–söndag 11–17 i juni–augusti, i orangeriet i Linnéträdgården.

Vykort i svartvitt från slutet av 1800-talet: den låga orangeribyggnaden i bakgrunden. Studenter flanerar längs den breda grusgången.

Nemore in flore

Utställning med botaniska illustrationer av Anneli Frisk. Med inspiration från sin halvvilda sekelskiftesträdgård och i omgivningarna runtomkring Mälaren avbildar Anneli Frisk växter, grönsaker och frukt med en imponerande detaljrikedom. Du känner igen hennes verk från frimärkshäftet Sveriges nationalblomma och från flera läroböcker. 

8 juli – 3 september 2023

Öppet tisdag–söndag kl. 11–17, i östra flygeln, Linnés Hammarby.

Linné och hans trädgård

En utställning om trädgårdens historia och Linnés vetenskapliga arbete. 

Permanent utställning, öppen maj–september. I orangeriet, Linnéträdgården.

Linné på Hammarby

En utställning om Linné och livet på Hammarby. 

Permanent utställning, öppen maj-september. I västra flygeln, Linnés Hammarby.

Senast uppdaterad: 2023-11-13