Myt, medicin och mord i Familjen Potatis 2020

Illustration av aubergine, i potatisfamiljen av Sven Holmberg

Evenemang, visningar, utställning

Äntligen är det skördeår i de linneanska trädgårdarna! Skördar gör vi förstås varje år, men var tredje år satsar vi lite extra på att visa upp skörden för skolor och allmänhet. I år odlar vi extra många växter ur potatisfamiljen i våra rabatter: potatis, tomater, aubergine, chili, japansk lykta och gyllenbär. Lär dig mer om potatis, dess historia, dess odling och dess släktingar under årets visningar och evenemang.

I september bjuder vi in till Skördetid i Botaniska trädgården – en färgstark utställning om Familjen Potatis. Tomat, chili, aubergine och kapkrusbär äter vi gärna. Men i familjen finns också många giftiga växter. Välkommen att besöka potatisfamiljens olika karaktärer där historier om giftmord får samsas med välgörande mediciner, heta chili och soliga recept på aubergin och tomat. Men är potatismos gjort från pulver lika gott som från en färsk potatis? Kom och tyck till!

Vi hoppas att ni vill dela potatisglädje med oss under året!

Skördetid hos familjen Potatis

Illustration av potatisväxter: tomat, spikklubba, potatis, chili och aubergine. Konstnär Sven Holmberg.

Årets skördeutställning är en pyttipanna av het chili, söt tomat och matig aubergine. Välkommen till en färgstark utställning om familjen Potatis. 

5–13 september 2020

Öppen alla dagar kl. 11-16. Torsdag kväll öppet till kl. 19. I och runt köksträdgården.

Evenemang:

  • Söndag 6/9 kl. 11–16 – INSTÄLLT: Botans dag – växt- och matmarknad samt odlartävling. Delta i Odlartävlingen med hemodlade morötter, rödbetor och gurkor. Få råd och tips om odling i köksträdgården. Visning: Potatis och andra knölar.

  • Torsdag 10/9 kl. 18:  Släkten är värst – visning med apotekare Sonny Larsson bland belladonna, spikklubba och bolmört. Samling i köksträdgården.Bobligatoris föranmälan via bokning@botan.uu.se.

  • Lördag 12/9 kl. 11–21: Digital Kulturnatt med poptatis, brännvin och snapskryddor i fokus.

UTSTÄLLNING – VISNINGAR – EVENEMANG

För dagsaktuell information, se trädgårdarnas kalendarium.

17–21 februari kl. 11–16 Sportlovskul: Tryck i tropikerna

Skapa fina potatistryck! Gör egna kort att skicka till familj och vänner. Låt dig inspireras av grönskan i Tropiska växthuset. För barn 5–15 år. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 22 mars Solander - världsresenären INSTÄLLT

För 250 år sedan landsteg Cook, Banks och Linnélärjungen Solander i Australien. Visning av växter från Australien och Nya Zeeland. Orangeriet, Botaniska trädgården.

6–8 april kl. 11–16 Påsklovskul: Piffa potatis INSTÄLLT

Kom och skapa din egen potatisgubbe eller -gumma.

  • Kl. 13 Fråga biologen! Hur blir en potatis till, och varför är grön potatis giftig?

För barn 5-15 år. I Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. 

Torsdag 7 maj kl. 18  Lyckas med potatis

Potatis är en mångformig knöl. Botanisten och trädgårdsmästaren visar och tipsar om olika sorter. I köksträdgården. Botaniska trädgården.

26 maj – 2 juni Plantera sommarblommor 

Dansa och plantera för blomsterprakt i trädgården. För förskolebarn 4–7 år. FULLBOKAT!

Lördag 6 juni kl. 20–24 Museinatt i tropikerna DIGITALT EVENEMANG

Potatis och andra grödor har använts för att tillverka alkohol. Lär dig mer om kryddning och om drycker från olika delar av världen. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. 

Onsdag 19 augusti kl. 18  I ödesgudinnans trädgård 

I sällskap med vår botanist tar kemisten Olle Matsson med dig på en vandring bland potatisens giftiga släktingar. Förhandsbokning obligatorisk (bokning@botan.uu.se). Linnéträdgården.

5–13 september kl. 11–16 Skördetid hos Familjen Potatis

Årets skördeutställning blir en pyttipanna av het chili, söt tomat och matig aubergine. Potatisfamiljen har mycket att erbjuda! Bekanta dig med släktens hela bredd från att innehålla hiskliga gift och välgörande mediciner till trygga basvaror och heta kryddor i köket. Men varför lägger potatisen på sig inför vintern? Välkommen på en lärorik släktträff med familjen Potatis! I köksträgården, skördetältet och skolträdgården. Botaniska trädgården.

Söndag 6 september kl. 11–16 Botans dag INSTÄLLT

Växt- och matmarknad, nationell pelargonutställning, svamputställning, odlartävling och visningar. Köp perenner, krukväxter, frön och grönsaker. Delta i Odlartävlingen med hemodlade morötter, rödbetor och gurkor. Få råd och tips om odling i köksträdgården. Få hjälp med dina svampfynd.

  • Visning: Potatis och andra knölar.

8–10 september Matnyttigt eller dödligt giftigt

Lär dig mer om potatisfamiljens fascinerande mångfald. För årskurs åk 1–7. Skolvisningar i och runt köksträdgården i Botaniska trädgården.

Torsdag 10 september kl. 18 Släkten är värst

I potatisfamiljen finns allt från giftiga läkeväxter till söta tomater och heta chilifrukter. Följ med apotekare Sonny Larsson på visning bland belladonna, spikklubba och bolmört. Samling i köksträdgården. Förhandsbokning obligatorisk (bokning@botan.uu.se). Botaniska trädgården.

24 oktober – 8 november Utställning: Potatisfigurer

Skapa av potatis på förskolan. Visa upp i Tropiska växthuset. Botaniska trädgården.

26–30 oktober kl. 11–16 Höstlov: Potatislov i tropikerna

Se förskolebarnens fina potatisfigurer. Gå på upptäcktsfärd i tropikerna och lär dig mer om ätliga och giftiga växter. För barn 5–15 år. Även lör–sön kl. 12–15. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Fredag 30 oktober kl. 12–16 Höstlov: Döden i grytan

Hett, sött, syrligt – rent av dödligt. Potatisfamiljen har det mesta. Kom och smaka om du törs! Samarr.: Gustavianum och Evolutionsmuseet, på Evolutionsmuseet Paleontologi.

Utställningar

  • 9 maj – 12 juli  Bo Mossberg – Växtillustrationer

    Sveriges främste botaniska illustratör visar axplock ur sin omfattande skatt av växtbilder, däriblend några svenska medlemmar i potatisfamiljen. Linnés Hammarby.