Världsomsegling med Kapten Cook – Daniel Solander (1736–1782)

Illustration föreställande den ljustgila och trattformade blomman på växter solandra.
Solandra grandiflora

Daniel Solander var kronprinsen som skulle ha blivit Linnés efterträdare som professor och dessutom hans svärson, men han lämnade allt för ära och berömmelse i England.

Solander var prästson från Piteå och fick Linné som lärare i Uppsala. Han var en duktig och lovande lärjunge och fick bo i Linnés hem. Där förälskade han sig i den äldsta dottern Lisa Stina, som han kallade ”min sötaste mamselle”.

Linné skickade Solander till England för att sprida kunskapen om sitt sexualsystem. Solander blev mycket väl mottagen i London och beslöt sig för att inte åka hem utan stanna. Till hans beslut bidrog kanske att Lisa Stina under tiden hade förlovat sig med en annan man.

Solander fick följa med på världens första östliga världsomsegling med James Cook som kapten. Tillsammans med den engelske botanisten Josef Banks utforskade han Australien, Nya Zeeland och Söderhavet. Resan blev en stor vetenskaplig framgång.

Alla djur och växter som Solander samlade tillföll Banks. Han kunde därför inte skicka någonting till Linné, som förgäves väntade på att få se Solanders insamlingar. Då han aldrig fick någonting kände han sig övergiven av sin lärjunge. Solander dog plötsligt av en hjärnblödning vid 49 års ålder. Han hann tyvärr aldrig låta trycka sina forskningsrön från den framgångsrika resan. Idag är han ihågkommen genom det vackra släktet Solandra som har stora väldoftande blommor och tillhör potatisfamiljen Solanaceae.


Lästips:
”I James Cooks kölvatten” av Bengt Danielsson 1991. Wiken.

Senast uppdaterad: 2021-10-06