Med spanjorerna till Sydamerika – Pehr Löfling (1729–1756)

Svartvit illustration av en reva från Loeflingia. Från revan sticker det upp stjälkar med små nållika blad.
Den lilla nejlikväxten Loeflingia

År 1750 var Linné sängliggande en längre tid i gikt. Vid hans sida satt den unge studenten Löfling troget och skrev manuskript efter Linnés diktamen. Löfling hade botaniken som sitt enda, glödande intresse och blev snabbt Linnés älsklingslärjunge. Han kom ursprungligen från Valbo i Gästrikland och var bara 20 år då han tog sin doktorsexamen i Uppsala.

Trots att Linné hade sänt lärjungar till världens alla hörn visste han inte så mycket om växter i Medelhavsområdet. Han var därför angelägen att skicka någon till Spanien och bad Löfling att resa. Löflings insamlingsresa blev mycket framgångsrik. Han samlade många nya växter och skickade dem till Linné, som gav namnet Loeflingia till ett nytt släkte i nejlikväxtfamiljen, Caryophyllaceae.

Löfling var en ödmjuk man som blev mycket omtyckt i Spanien. Han erbjöds därför att få delta i en spansk expedition till Sydamerika. Väl framme i Venezuela samlade han växter av hjärtats lust. Men i det tropiska klimatet blev han snart sjuk i malaria. Han dog på en missionsstation och begravdes vid ett apelsinträd.

Lärjungens död var en svår förlust för Linné. Han gav ut Löflings upptäckter i en bok och skrev att han aldrig skulle glömma denna sin käraste och bästa lärjunge.

Senast uppdaterad: 2021-06-21