Kåda som doftar

rökelseträdet.
Foto: Karin Martinsson
Många träd har väldoftande kåda, till exempel tall och gran, men du kanske också har hört talas om rökelse, myrra och balsam? Dessa produkter är kända från Bibeln och består av kåda från olika träd. De har använts i Europa sedan romartiden men ännu på 1700-talet kände ingen europé till vilka träd de kom från.
Linnés lärjunge Peter Forsskål hittade balsamträdet när han sökte efter Bibelns växter i Jemen. Han var dessvärre förbjuden att skicka växter till Linné. Den danska regeringen som bekostade resan ville absolut inte att några vetenskapliga upptäckter skulle hamna i Sverige. Forsskål lyckades ändå smuggla en kvist av balsamträdet i ett brev till Linné, som blev överlycklig när han fick den.
Balsamträdet växer mycket torrt och utsöndrar kåda genom barken. Kådan samlas, torkas och används som medicin eller doftämne under namnet ”mekkabalsam” eller ”balsam från Gilead”. Arten heter Commiphora gileadensis och tillhör samma växtfamilj som rökelseträdet och myrraträdet, familjen Burseraceae.
I tusentals år har kåda från träd i denna växtfamilj samlats i otillgängliga trakter och sedan forslats till Egypten och Syrien med kamelkaravaner. Rökelse och myrra är fortfarande efterfrågade handelsvaror. De används vid kyrkliga högtider, i parfymindustrin och i den traditionella österländska medicinen.
Lästips:
”Rökelse och myrra” av Karin Martinsson och Mats Thulin, 1993. Forskning och framsteg Nr 8: 35-39.