Resa till "det lyckliga Arabien" – Peter Forsskål (1732–1763)

Tavla i olja föreställande Peter Forsskål i grå rock.
Foto: Beatrice Lundborg/
© Populär Historia

Linné fick en dag ett brev ”från dödens rike”. Det var skrivet av lärjungen Peter Forsskål som hade avlidit ett år innan brevet nådde Uppsala. Forsskål hade åkt för att utforska Jemen, ett land som kallades ”det lyckliga Arabien”.

Peter Forsskål kom ursprungligen från Finland, men hans familj hade flyttat till Uppland. Redan vid 10 års ålder blev han inskriven vid Uppsala universitet. Där kom han så småningom i kontakt med Linné och blev fascinerad av naturvetenskapen.

Forsskål fick möjlighet att följa med en dansk expedition till Jemen år 1760. Med på resan fanns en handfull lärda män som skulle utforska denna då okända del av världen. Ett av målen var att få mer kunskaper om de växter som nämns i bibeln.

Det tog två år för expeditionen att nå Egypten, sedan seglade de vidare längs den arabiska kusten i Röda havet. Därifrån gjorde de expeditioner inåt landet. Forsskål samlade många växter som var nya för vetenskapen och antecknade flitigt allt han såg. Han fann bland annat det omskrivna balsamträdet, som var känt från bibelns första Mosebok.

Läs mer om balsamträdets kåda

Efter ett år i Jemen drabbades Forsskål av en febersjukdom som tog hans liv. Han var då bara 31 år gammal och Linné sörjde sin unge elev. En av de växter Forsskål skickat hem gav Linné namnet Forsskaolea tenacissima, för den var lika envis och ihärdig som Forsskål själv.

Senast uppdaterad: 2021-06-21