Linné i Dalarna

Julen 1733 blev Linné bjuden att fira hos familjen Sohlberg i Falun. Linné var god vän med medicinstudenten Claes Sohlberg, son i familjen. Pappa Sohlberg var gruvinspektor och Linné tackade ja till att med hans hjälp få besöka ett smältverk samt koppargruvan i Falun och silvergruvan i Sala. Linné förfasade sig över arbetsförhållandena i gruvorna.

Landshövdingen beställer en forskningsresa

I Falun blev Linné vän med Johan Browallius. Han var informator åt landshövding Nils Reuterholms söner. Linné träffade landshövdingen och berättade om sin lappländska resa. 

Gården Sveden, Sara Lisas släktgård, utanför Falun.
Här gifte hon sig så småningom med Linné.
Tavlan finns på Linnés Hammarby.

Reuterholm tyckte att en sådan resa också borde göras i Dalarna och gav Linné uppdraget. Tillsammans med sju av de duktigaste medicinstudenterna i Uppsala utforskade han följande sommar Dalarnas naturtillgångar. Mestadels på hästryggen avverkade man en sträcka om 80 mil på 45 dagar, 3 juli till 17 augusti 1734.

Nödmat, skog och fjäll

Linné undersökte hur människorna arbetade, odlade, byggde hus, lagade mat, tillverkade sina kläder och botade sina sjuka. Han konstaterade att när mjölet inte räckte till högg man ner träd och malde barken för att dryga ut mjölet med. Linné tyckte att man borde odla potatis istället, men fortfarande var många misstänksamma mot denna nymodighet. När Linné såg de stora skogarna i Dalarna föreslog han att man skulle forsla timmer till älvarna och låta det flyta till älvmynningarna där det kunde säljas till båtbyggen med mera. I dalafjällen studerade expeditionen stenar, lavar, vildrenar och fåglar. Man såg hur människorna kunde överleva på lavar kokta i vatten och mjölk när all annan mat var slut.

Linné menade att folket i Dalarna levde ett nyktert och sunt liv. Men det gällde inte faluborna som hade anknytning till gruvan. Gruvarbetarna dog ofta av allt stendamm de fick in i lungorna. Bergsmännen hade också för vana att dricka öl i stor mängd. En ny gäst måste utan paus dricka 2–3 stora stop med öl när han anlände, om detta skrev Linné att ”magen skulle sprängas, huvudet spricka och hälsan, allt livs nöje, överges”.

Linné träffar Sara Lisa i Falun

I Falun träffar Linné stadsläkare Johan Moræus’ 17-åriga dotter Sara Lisa och de blir förälskade. När Linné friar tackar Sara Lisa ”ja”. Men Sara Lisas föräldrar vill att Linné ska doktorera först och sedan visa att han kan försörja en familj innan giftermålet kan komma på fråga. Eftersom man inte kunde doktorera i medicin i Sverige blir Linné nu tvungen att resa till Holland.

Linnékuriosa om Linnés uppvaktning av Sara Lisa Moraea

Under sin intensiva uppvaktning av Sara Lisa använde Linné sin samedräkt för att imponera, kanske behövde han ta till sådana tricks för att bevisa att han var en karlakarl trots sin blygsamma kroppshydda. Linné var 154 cm lång.

Så sade Linné

Citat OM EN GOD MAKA

"En maka bör vara frisk, ung, gladlynt, vacker."

ur Diæta naturalis 1733

Senast uppdaterad: 2021-10-11