Linnés familj i Småland
Linné växte upp i Småland där hans släkt bott i många generationer. Linnés far hette Nils Linnæus 1674–1748. Han kom från en släkt där såväl många bönder som präster förekommit. Nils far var bonde. Själv blev han kyrkoherde i Stenbrohult. När Nils dog 1748 hade Linné hunnit bli professor i Uppsala och stod på toppen av sin karriär.

präst i Småland. Oljemålning som kan ses på
Linnés Hammarby, Uppsala.
Konstnär: okänd.

Oljemålning som kan ses på Linnés Hammarby,
Uppsala.
Konstnär: okänd.
Linnés mor hette Christina Brodersonia 1688–1733. Hennes släkt dominerades av präster. Christinas far var kyrkoherde i Stenbrohult och hennes make, Nils, efterträdde sin svärfar som kyrkoherde där. År 1733, då Christina dog, var Linné bara i början av sin karriär.
Observera ändelsen på Christinas efternamn. Förr angavs vilket genus namnet stod för, här står ändelsen -us för en man och -a för en kvinna.
Nils och Christina gifte sig den 6 mars 1706. De fick fem barn.
Carl Linnæus, 1707–1778, deras förstfödde son.
Carl adlades 1757/1762 och hette därefter Carl von Linné. Han gifte sig med Sara Elisabeth Moræa 1739. De fick sju barn, varav en pojke och fyra flickor nådde vuxen ålder. Sonen Carl von Linné den yngre gifte sig aldrig. Släkten ”von Linné” dog därmed ut.
Linnés syster Anna Maria, 1710–1769.
Hon gifte sig med kyrkoherden Gabriel Höök och fick tio barn.
Linnés syster Sophia Juliana, 1714–1771.
Gifte sig med kyrkoherden Johan Svensson Collin och fick tio barn.
Linnés bror Samuel, 1718–1797.
Efterträdde sin far som kyrkoherde i Stenbrohult. Samuel kallas ibland för ”Bi-kungen” då han odlade bin och skrev en handbok i biskötsel. Gift med Anna Helena Osander. De fick tolv barn varav fem söner. Endast en son nådde vuxen ålder men dog 27 år gammal utan att ha gift sig, därmed dog släkten "Linnæus" ut.
Linnés syster Emerentia 1723–1753.
Gift med kronobefallningsmannen Carl Ammon Branting. De fick fyra barn.
Så sade Linné om släktens betydelse
Det är allmänt vedertaget att begynna ens levernes beskrivning med ens förnäma anor; ty ingen växt kommer utan frö och rot. Men det är så med alla människor, då de gå något långt tillbakas med sin släkt, bliva de allt för humilierade. Det är ringa heder att av stora män draga sitt ursprung, då man själv degenererat i godheten. Men det är stort att av rutten stubbe upväxa till ett högt och skuggrikt träd med den hederligaste frukt. Det är stort att av armod i en ond värld upparbeta sig med dygd mot lyckans vind, till en fördelaktig situation.
Även ur en liten stuga kan en stor man träda fram.
OM blomrabatten I RÅSHULT
På Råshult, där Linnés familj bodde tills Linné var två år, hade pappa Nils anlagt en upphöjd, rund rabatt som såg ut som ett matsalsbord. Han hade planterat blommor så de bildade tallrikar och runt ”bordet” symboliserade buskar middagsgästerna.