Linnés intresse för naturen vaknar

Gamla Råshult. Gravyr av Akrell.

Vid 1700-talets början var prydnadsträdgårdar något som hörde slott och herresäten till. Linnés far var en ovanlig man som hade en vacker blomsterträdgård vid familjens enkla prästgård.

Pappa Nils hängde blommor från trädgården över sonens vagga och det sägs att om Linné var ledsen som barn behövde man bara ge honom en blomma för att han skulle bli glad igen. Under hela sin uppväxt fick Linné lära sig mycket om naturen från sin far. Bland annat var fadern noga med att lära sin son alla namn på växterna. När Linné var fem år fick han en egen liten täppa i pappas trädgård.

Ovanliga växter på Möckelsnäs

När Linné var 4 år fick han följa med sina föräldrar till Möckelsnäs, en herrgård vid sjön Möckeln, vid vilken även Stenbrohult ligger. Där fick Linné stifta bekantskap med en nymodighet – socker. Herrskapsfolket drack kaffe och till denna exotiska dryck passade sockret. På Möckelsnäs fanns en märklig växt i trädgården - potatis! Men det imponerade inte på far och son Linnæus, de hade också potatis i sin rika trädgård.

Många tror att Jonas Alströmer införde potatisen till Sverige. Detta är fel eftersom Alströmer först 1724 odlade potatis i Alingsås. Faktum är att Olof Rudbeck d.ä. redan 1658 odlade potatis i Uppsala universitets akademiträdgård den trädgård som nu kallas Linnéträdgården.

​Så sade Linné om hembygden

Luchten af en skön bloma giör nytt lif.

ur Diaeta Naturalis 173

När man sitter där om sommaren och lyssnar till göken och alla de andra fåglarnas sång, insekternas knarr och surr, när man ser på de lysande, glatt färgade blommorna, blir man fullkomligt bedövad av Skaparens otroliga uppfinningsrikedom.

Linné om sin hembygd

Linnékuriosa

OM UPPVÄXTEN I SMÅLAND

När Linné var fyra år berättade hans farmor att de växter som växer uppe på höga berg har de starkaste läkande krafterna. Samma kväll var den lille Linné försvunnen! Han hade knallat iväg upp på ett närbeläget berg för att leta efter läkeväxter. Han stannade borta ytterligare en dag och en natt och hans föräldrar trodde att de förlorat sin son innan man till sist fann honom.

ur boken Carl von Linné av Ingrid Wallerström 1974.

Senast uppdaterad: 2021-06-21