Lakrits – godis mot hosta

Foto av lakritsrot, Glychyrrhiza glabra.
Lakritsrot Glycyrhiza glabra en buske av
vars rot man utvinner ett extrakt som 
används itillverkningen av lakrits.
Ur Nyttoväxter i färg.

Lakrits är inte bara en sorts godis utan det finns en växt som heter lakritsrot, Glycyrrhiza glabra. Den är 1-1,5 m hög och växer bl a i Medelhavsområdet. Roten smakar först sött men efter hand något bittert. Den söta smaken kommer av att den innehåller 2-12 % glycyrrhizin, som är en triterpensaponin. Det indunstade extraktet från roten kallas lakrits och används vid godisframställning och som smakförbättrare i mediciner.

Glycyrrhizin och många andra saponiner fungerar slemlösande vid hosta eftersom de sänker ytspänningen. Lakrits används därför som medel vid hosta. Glycyrrhizin är ca 50 gånger sötare än sackaros – rörsocker. Om man äter för mycket kan man uppleva lakritsets laxerande effekt. Sker det under en längre tid får man högt blodtryck och hjärtbesvär. När man äter lakrits är det alltså inte bara tänderna man ska vara rädd om.

Lär dig mer om triterpensaponin och andra kemiska klasser bland naturprodukter.

Gummi arabicum

Bitar av Gummi arabicum, den torkade kådan från ett afrikanskt träd.
Gummi arabicum är kådan från ett
afrikanskt acacia, som används som
konsistensgivare i godisindustrin.
Foto: Håkan Tunón.

En annan växtsubstans som spelar stor roll i godisindustrin är Gummi arabicum eller arabiskt gummi som är kådan från en afrikansk acacia, Acacia senegal. Det är en kolhydrat som bl a används som förtjockningsmedel i många halstabletter, t.ex. Läkerol.  

Senast uppdaterad: 2021-10-05