Belladonna – hjälp mot kramper

Belladonna – hela växten innehåller muskelavslapp-
nande substanser. Den är därför starkt giftig.
Foto: ULT

Växten belladonna, Atropa belladonna, har fått sitt namn av en gammal italiensk sedvänja att droppa saften från växtens bär i ögonen. Den användes främst som skönhetsmedel. När saften träffade ögat slappnade ringmuskeln som kontrollerar pupillens sammandragning och pupillen drog inte ihop sig. Den förstorades alltså.

Kvinnorna som använde den fick därför stora mörka ögon, vilket uppfattades som vackert och därför har växten fått namnet belladonna. Namnet kommer från italienskans bella och donna, dvs vacker kvinna!

Ur växten har ett mycket starkt gift, atropin, renats fram. Det är muskelavslappnande och används som kramplösande läkemedel vid bl a operationer. Det påverkar muskulaturen genom att hämma en viss del av nervsystemet. Därför får man utöver den kramplösande effekten även biverkningar som avslappnad ringmuskel i ögat, minskad salivproduktion och svårigheter att kissa. Militärt används atropin som ett medel mot nervgas. En del nervgaser påverkar nämligen nerverna på direkt motsatt sätt och det ena giftet förtar alltså effekten av det andra.

Senast uppdaterad: 2021-12-07