Var växer kaktusar?

Var växer kaktusar, Arizona. Copyright Uppsala universitet
Kaktusar i Arizona-öknen i USA

Kaktusarna kommer ursprungligen från Amerika och där finns det flest vilda arter. Det finns kaktusar från mellersta Chile och Argentina i söder till södra Kanada i norr. Utanför Amerika finns det naturligt vildväxande kaktusar bara i östra Afrika, på Madagaskar och på Sri Lanka. Det är ett par tre arter som alla hör till samma släkte, mistelkaktusar. Kaktusar odlas också som nytto- och prydnadsväxter på många håll i världen. Där de odlas har de ofta förvildats.

Kaktusar som inte växter i öknen

Melonkaktus, Uppsala universitet Många tror att kaktusar bara hör hemma i ökenområden. Det stämmer inte riktigt. Det finns kaktusar som växer på klippor, på grässtäpp och i glesa torrskogar. Till och med i regnskogen hittar man dem. Melonkaktusen på bilden växer i en klippskreva nära havet på en ö i Västindien.

Kaktusar i snön

De kaktusar som växer längst uppe i norra USA och södra Kanada är täckta av snö under vintern. Sådana arter kan till och med övervintra utomhus i Uppsala! I Botaniska trädgården finns vinterhärdiga Opuntia-kaktusar vid södra väggen av Tropiska växthuset.