Kaktusfamiljen

Innehåll:

Alla kaktusar tillhör samma grupp av växter, kaktusfamiljen (familjen Cactaceae). Det finns mellan 1 500 och 2 000 olika arter av kaktusar. Exakt hur många är det ingen som vet eftersom åtskilliga kaktusar växer i dåligt utforskade områden.

Vad kännetecknar en kaktus?

Kaktusens taggar sitter på små knölar, areoler, som är korta sidogrenar
Kaktus med taggar på areoler.
  • Nästan alla kaktusar har taggar. De kan vara långa och vassa eller tunna och mjuka som hår. I naturen ger taggarna skydd mot betande djur och skuggar mot solen.
  • Taggarna sitter på små knölar, areoler, som är korta sidogrenar.
  • Stammen är grön och saftig.
  • De flesta kaktusar saknar blad.
  • Kaktusblomman är ofta färggrann och har många kronblad.

Kaktusars former – pelare, kuddar och klättrare

Kaktusar är oftast kudd- eller pelarformiga. Ett exempel på en kuddformig kaktus är Svärmors kudde. Den växer mycket långsamt och blommorna kommer tidigast efter 50 år. De klättrande kaktusarna är långa och smala. I naturen slingrar de från marken under träden mot ljuset i trädkronorna. De klättrar med hjälp av luftrötter som fäster vid ojämnheter i trädens bark. Mest känd av de klättrande kaktusarna är Nattens drottning.

Kaktusar med blad

Trädkaktusar har stora blad och långa grenar. De kan bilda ogenomträngliga snår eller upp till tio meter höga träd. Varje areol bär både blad och taggar. Det ger oss en ledtråd till taggarnas ursprung. De är helt enkelt omvandlade blad.

Allt som sticks är inte kaktusar

Törel där taggarna inte sitter på areoler.
Törel utan areoler.

Alla växter som ser ut som kaktusar tillhör inte kaktusfamiljen. Att de ser lika ut beror på att de är anpassade till samma typ av miljö.

Växten på bilden till höger är en törelväxt (familjen Euphorbiaceae) från Afrika. Den har en saftig grön och taggig stam, men blommorna är helt olika kaktusblommor. Taggarna sitter inte på areoler och det finns vit mjölksaft i stammen. En liknande art är den vanliga krukväxten trekantseuforbia som ofta kallas "High Chapparal-kaktus", trots att den är en törelväxt från Afrika.