Kaktusar som nyttoväxter

Vi tänker oss kanske kaktusar i första hand som prydnadsväxter för fönsterkarmen. Men människan kan också dra praktisk nytta av dem. Kaktustaggar har använts som nålar och till kammar. Det förvedade skelettet hos pelarkaktusar kan ersätta trä vid möbeltillverkning. Snårbildande kaktusar som trädkaktus och opuntiakaktusar kan planteras som levande stängsel.

Delikata frukter

Delikata frukter. Etikett från godispåse.Ibland kan man köpa kaktusfikon i snabbköpens fruktdiskar. De är frukter av fikonkaktusen. Man bör hantera frukterna med försiktighet. De kan ha vassa borst, så kallade glochider, på skalet. Fikonkaktusen odlas i de flesta tropiska och subtropiska områden. Av kaktusfikon kan man göra sylt och godis.
Pitahaya är namnet på frukter från två olika pitahayakaktusar, den ena har gula och den andra lila frukter. Pitahayakaktusarna klänger i träden med långa trekantiga stammar. De är nära släkt med Nattens drottning. Blommorna är vita och stora. Pitahayakaktus odlas i Centralamerika.

Scharlakansrött färgämne

Kochenillöss på opuntiakaktus. Lusen ger färgämnet karmin.På opuntiakaktusar lever en lus som ger det röda färgämnet koschenill (se bilden). Den vitulliga koschenillusen finns naturligt i Syd- och Mellanamerika. Man vet att indianerna använde den för att färga garn och tyg rött redan för 2 000 år sedan. Numera odlas opuntiakaktusar för skörd av koschenillöss bland annat på Kanarieöarna.
Den färgnyans som man får när man färgar med koschenill brukar kallas scharlakansrött eller karmin. Färgämnet används vid färgning av garn till persiska mattor, i rött läppstift och i rosa godis. Det har beteckningen E120 när det används som tillsats i livsmedel.