Andra ökenväxter

I de amerikanska ökenområdena finns inte bara kaktusar. Många ökenväxter är buskar eller små träd som fäller sina blad under torrperioden. I öknen finns också många ettåriga växter. De gror, växer, blommar, sätter frö och dör under den korta period som ökenregnen varar.

Agave

Vanliga suckulenter i öknen är olika arter av agave. Några av dem kan bli mycket stora. En agaverosett blommar bara en gång, därefter dör den. Agavesläktet finns framför allt i Mexiko.

Flasklilja – ett träd med uppsvälld stam

Flasklilja tillhör samma familj som agave, familjen Agavaceae. Den uppsvällda nederdelen av stammen har givit upphov till det svenska namnet. Stammen fungerar som vattenmagasin och har en tjock bark som skyddar mot uttorkning. Flaskliljan härstammar också från Mexiko.

Tillandsia – grå rosetter ovan mark

I naturen är det vanligt att det växer tillandsiarosetter uppe i pelarkaktusarna. Plantorna tar upp luftens fuktighet med hjälp av små fjäll som sitter längs bladen. Fjällen ger växten en grå färg. Rotsystemet är dåligt. Rötternas enda funktion är att fästa växten vid underlaget.