
Visningar och andra aktiviteter för skolan i de linneanska trädgårdarna
Lustfyllt lärande för alla åldrar! Vi erbjuder visningar och andra aktiviteter för alla åldrar – i Botaniska trädgården, Linnéträdgården och på Linnés Hammarby. Genom att väcka elevernas nyfikenhet kring växter, ekosystem, miljö och mat vill vi få dem att förstå sambanden i naturen och därmed lägga grunden för ett hållbart Uppsala och en hållbar värld! Vi anpassar visningarna efter elevernas nivå, från förskoleklass till högstadium och gymnasium. Visningarna tar ca 45 minuter och de olika visningarna går att kombinera. Vi hjälper gärna till att skräddarsy visningar efter era önskemål och behov. Välkomna att upptäcka och lära i våra trädgårdar!
-
Djungelexpedition
I djungeln är det trångt och varmt! Hur får alla växter plats? Kan blommor svettas? Och hur svårt är det egentligen att gå i en djungel?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Evolutionen i fokus
I växternas värld finns en mängd fantastiska exempel på hur evolutionen verkar. Vi förklarar knepiga processer på ett enkelt och roligt sätt.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Frukter och frön / Finn fem frön
Vad är skillnaden mellan frukt och frö? Vad är en kärna? Är bananen ett bär? Hur gör jordnöten? Vem äter egentligen kastanjer? Vi tittar på exempel och reder ut begreppen. Kan växter flytta sig? Vi letar frön och klurar på hur de blir till nya växter.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Knoppisar
Hur känner man igen våra vanligaste träd på vintern? Här får barnen träffa Aska Svart, Violetta Al, Linda Rödvante med flera. Vi pratar om olika träd och vad de används till. I Botaniska trädgården november till mars.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Linné som vetenskapsman
Linné studerade naturen. Han iakttog förändringar, namngav och sorterade arter. Prova på att systematisera! Sortera växter efter eget tycke och smak. Sedan pratar vi om hur grupperna ser ut och vad som kan vara bra/dåligt med indelningen och de kännetecken den bygger på.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Livet på 1700-talet
Carl von Linné köpte och byggde nytt på Hammarby. Här tillbringade han somrarna med sin familj. Idag är det en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar med möbler och vardagsföremål från Linnés två hem. Vi tittar på huset och omgivningarna och pratar om hur människor levde på 1700-talet.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Lust, last och läkande
Från växtvärlden hämtas många läkemedel och droger. De första p-pillren, många laxermedel och koffein kommer från växter. Lär dig mer om de olika nyttoväxter som vi människor använder.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Regnskogens hemligheter / Jordens lungor
Regnskogen tillhör de artrikaste områdena på jorden. Här råder hård konkurrens. Vi pratar om vilka problem som växterna i den här miljön har och tittar på vilka anpassningar som krävs för att överleva. I Tropiska växthuset året runt.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Svenska träd och buskar
Längs stigarna runt Linneanum och i barockträdgården finns informationsskyltar om våra svenska träd. Där kan ni lära er mer om de vanligaste svenska träden och buskarna, hur ni känner igen dem och vad de används till.
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Tropiska nyttoväxter
Tycker du om kanelbullar, kokostoppar och vaniljglass med chokladsås? Många frukter och kryddor kommer från varmare länder. I Tropiska växthuset ser vi hur växten ser ut och varifrån den kommer. Vilken del använder vi och var sitter frukten?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Växtdetektiv / Blomsignalement
Med hjälp av papper och penna får barnen titta på växter och beskriva dem för kompisarna. Hur ser en blomma ut och hur känner man igen olika växter? Vilka signalement är bra eller dåliga för att beskriva växter?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Växternas förunderliga form
Växtvärlden är full av märkliga former. Vi tittar på blad, taggar, stammar och blommor. Varför är inte alla blad gröna? Varför har vissa växter taggar och andra hår?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
-
Öknens värld
Växter finns överallt, till och med i de torraste öknar. Hur överlever de? Vilka faror lurar i solen och torkan? Vilka anpassningar krävs för att klara av ökenlivet?
Arrangör: Linneanska trädgårdarna
Plantera och dansa med förskoleklasser i Botaniska trädgården
I början av maj erbjuder vi Uppsalas förskoleklasser att dansa och plantera sommarblommor i Botaniska trädgården och i september bjuder Friskis&Svettis in till Röris. Välkommen till ett surrande år i Botaniska trädgården.
Program 2023
- 25/5 kl. 9.15 och 12.15: Dansa och plantera sommarblommor
- 6/9 kl. 12.00: Röris med Friskis&Svettis framför Linneanum
Anmäl er till årets evenemang via Uppsala kommuns utbudsbokning, senast två veckor i förväg!