Galanthus plicatus – veckad snödroppe

Det här är en snödroppe som slår ut lite senare än andra arter. Inom arten finns många vackra sorter som trivs bra i våra svenska trädgårdar. Blommornas inre kalkblad kan ha en eller två gröna markeringar beroende på vilken underart det handlar om. Hos ssp. byzantinus finns en övre och en undre markering medan ssp. plicatus bara har den undre. 

Arten känns igen på sina breda, blågrå blad med karaktäristiskt tillbakavikt kant. Det ser man bäst vid basen där bladen sitter tätt mot varandra men där kanten är tillbakaböjd och bildar ett veck (så kallat plicate). 

  • Blommar februari–april 
  • Storlek: 25 cm

Galanthus plicatus ’Madelaine'

Närbild av blomman på snödroppen 'Madelaine' med långa och smala yttre blomblad samt inre blomblad med gula markeringar. I bakgrunden syns breda klart gröna blad och ytterligare en blomma.’Madelaine’ tillhör de "gula snödropparna”, rariteter som fortfarande blommar med vita blomblad men där de i vanliga fall gröna fläckarna istället är gula.

'Madelaine' fick sitt namn efter systerdottern till Joe Sherman som 2002 introducerade denna gula snödroppssort som han hittat i sin plantskola Monksilver i Cambridge.

Intensiteten i den gula färgen ökar hos gula snödroppar med ålder och kan också påverkas av jordmånen.

Last modified: 2022-04-12