BLOMMA! av Karin Berglund

Gummitryck av en vissnande anemon som ligger lutad mot frukten från en hästkastanjer. Färgerna går i rosa sepia-toner.

Karin Berglunds egna ord om sina bilder

Jag är journalist, författare och fotograf och har jobbat tjugosju år som reporter på Dagens Nyheter. Numera är jag frilans med trädgård som specialitet och har gett ut ganska många trädgårdsböcker. Den senaste som kom våren 2016 heter Det var en gång en trädgård. Den handlar bland annat om vad man kan ha en trädgård till - egentligen. 

Gummitryck, en ålderdomlig teknik

Som professionell fotograf jobbar jag med ålderdomliga kopieringstekniker. Färgbilderna har jag kopierat med en metod som användes för hundra år sedan, så kallade gummitryck, gum print. 

Gummitryck är en långsam och komplicerad kopieringsmetod där färgen läggs på i flera lager och varje färg framkallas för sig. Man arbetar med separationsnegativ, det vill säga med ett negativ för var och en av de fotografiska grundfärgerna. Det tar minst två dagar att göra en kopia och först när bilden är färdig ser man om den blev lyckad eller om man måste börja om från början. 

Metoden kallas gummitryck därför att bindemedlet för färgen är gummi arabicum. Det är omöjligt att göra två likadana kopior. Slumpen lägger sig i och dessutom är metoden väderkänslig, därför blir varje exemplar i princip ett original. 

Monokroma fotogravyrer

De monokroma bilderna är fotogravyrer. Bilden förs över till en kopparplåt – eller en plåt av polymer - etsas och körs genom en koppartryckspress. Kan liknas vid ett grafiskt blad. Om det står fotogravyr på bilden är den etsad på kopparplåt, står det fp-gravyr består plåten av fotopolymer. 

Last modified: 2021-06-01