Bo Mossberg på Linnés Hammarby sommaren 2020

Bo Mossberg är en vår tids störste botaniska illustratör och få personer i Sverige har betytt så mycket för allmänhetens intresse och kunskap om vår flora. I ett halvt sekel har han förgyllt botaniken med fantastiska illustrationer. Han har tilldelats otaliga utmärkelser för sin gärning. 1992 i samband med första utgåvan av ”Den nordiska floran” tilldelades han Forskningsrådsnämndens Rosénpris för populärvetenskapliga insatser. Här är ett utdrag ur deras motivering:

Bo Mossberg gör botaniken till ett äventyr och en skönhetsupplevelse, samtidigt som han möter de vetenskapliga kraven på exakthet och systematik. I tusentals akvareller skildrar och förklarar han vår floras rikedom för en stor publik.

Även internationellt har hans konstnärskap haft stor betydelse, inte minst för europeiska orkidéentusiaster. 2003 fick Bo Mossberg en utmärkelse av Linnean Society i London. Linné själv hade förmodligen älskat Mossbergs illustrationer och det är med mycket stor glädje Uppsala linneanska trädgårdar nu visar ett urval av denna omfattande bildrikedom på Blomsterkungens egen gård Linnés Hammarby.

Utställningen pågår 9 maj – 12 juli i östra flygen på Linnés Hammarby och är öppen tisdag–söndag kl. 11–17.

 • Irisar (strandiris, Iris sibirica), illustration av Bo Mossberg
  Irisar och deras växtmiljö, illustration av Bo Mossberg
 • Makaonfjäril på maskros, illustration av Bo Mossberg
  Makaonfjäril på maskros, illustration av Bo Mossberg
 • Johannesnycklar, illustration av Bo Mossberg
  Johannesnycklar, illustration av Bo Mossberg
 • Akvarellpoem, illustration av Bo Mossberg.
  Akvarellpoem, illustration av Bo Mossberg.