Gemytlig marknad i Linnés lantliga 1700-talslandskap

2021-08-10

Söndag 15 augusti bjuder Sällskapet Linnés Hammarby och Länsstyrelsen in till en händelserik dag i det vackra odlingslandskapet runt Linnés Hammarby. Från klockan 11 på förmiddagen kan du lära dig mer om skörden av säd i kulturreservatet, botanisera bland mat och hantverk på vänföreningens gemytliga marknad, fika och följa med på visningar. Barnen kan rida ponny, låna tidstypiska kläder och se på när bondens hundar vallar fåren. För en heldagsupplevelse rekommenderar vi att du tar dig till Linnés Hammarby med Lennakatten och veteranbuss. Tåg avgår från Uppsala Östra kl. 10.10 och 12.35.

Hantverk, grönsaker och ull

Ullgarn i gult, orange och rött, färgat med växtfärger.

Vår vänförening Sällskapet Linnés Hammarbys gemytlig marknad är ett årligt evenemang i mitten av augsuti. Där kan du fynda skinn, naturprodukter, trä- och textilhantverk, garn, smycken och honung från lokala tillverkare. Vänföreningen lånar också ut 1700-talskläder till barn, färgar garn och säljer nyskördade grönsaker från Linnés kålgård. Kanske får du även se på när de spinner ull.

Mogen råg och ystra får

Krakar med säd, skördade i kulturreservatet Linnés Hammarby, augusti 2018. Foto Lotta Saetre, Uppsala universitet.

Samtidigt med marknaden på museiområdet fylls kulturreservatet med aktivitet och hårt arbete. Bland annat slår agrarhistorikerna rågen på historiskt vis. I vanliga fall får kulturreservatets besökare hjälpa till att slå, binda och ställa i ordning krakar. På krakarna får säden torka och eftermogna. I år pandemi-anpassar vi aktiviteten och under arbetets gång berättar SLU Agrarhistoria istället om historiska grödor, bondens år, torka och årsmån. Du kan också följa med agrarhistorikern på en vandring längs kulturstigen och få en fördjupad kunskap om 1700-talets odlarmödor.

Får i kulturreservatet Linnés Hammarby. Foto Karin Hallgren, SLU Agrarhistoria.

Har du sett på när hundar vallar får någon gång? Med stor skicklighet håller de fåren samlade och styr dem till nya betesmarker. De får som betar i kulturreservatets hagar ägs av Lundby Landskapvård. Under dagen kommer de att vallas med hund i reservatet. Välkommen att ta del av skådespelet och att följa med bonden på en vadnring över ägorna!

Familjen Linnés lantliga hem

Den rödmålade huvudbyggnaden, i två plan, på Linnés Hammarby. taket är av tegel och fönstren har uppställda vita fönsterluckor.

Gården Hammarby var Carl von Linnés privata egendom och den plats där familjen tillbringade sommarmånaderna under andra hälften av 1700-talet. Efter Linnés död flyttade hans fru Sara Lisa till Hammarby permanent. Hon lämnade då övervåningen oanvänd och än idag kan vi därför beundra de växtplanscher som Linné tapetserade sitt arbetsrum och sovrum med. Under marknadsdagen är huset öppet att ströva runt i, för ett begränsat antal personer samtidigt. 

Vill du lära dig mer om Linné och familjens liv på Hammarby är du välkommen att följa med på en visning. I väntan på den rekommenderar vi ett besök i östra flygeln. Sensommarens konstutställning består av akvareller av Nadja Deeva och fotografier av Petra Korall. Medan Nadja Deevas akvareller fångar växterna i en trädgård i Roslagen, är Petra Koralls fotografier detaljerade studier i blommornas och insekternas värld.

När sinnet är mättat eller behöver en paus passar det bra med en fika under äppelträden. Café Sara Lisa serverar ekologiska och närproducerade smörgåsar, bakverk och luncher.

En hel dag med barnen till och på Hammarby

Ta med barnen på ponnyridning i kulturreservatet! Titta på när hundarna vallar fåren! Hos Sällskapet Linnés Hammarby kan du dessutom låna 1700-talsdräkter till barnen. För att orka med hela dagen tar ni en paus hos Café Sara Lisa i äppellunden eller tar med egen fika och ordnar picknick på hammaren, med utsikt över odlingslandskapet.

Lennakatten avgår från Uppsala Östra  och tar dig till Marielund, Fjällnora och  Almunge. Söndag 18 augusti kan du ta tåget från Uppsala till Bärby och där byta till veteranbuss till Linnés Hammarby. Avgång 10.10 och 12.35. Foto Upsala–Lenna Jernväg.

Bästa starten på dagen får ni genom att boka plats på Linnékatten. Lennakattens museitåget tar er då från Uppsala Östra till Bärby, där veteranbuss till Linnés Hammarby väntar. Återresan från Hammarby går via Linnés Sävja till Uppsala Östra. 

10:10–11:00 Lennakatten (museitåg) Uppsala Östra – Bärby, buss Bärby – Linnés Hammarby
12:35–13:20 Lennakatten (museitåg) Uppsala Östra – Bärby, buss Bärby – Linnés Hammarby
ca 13.30 guidad busstur Linnés Hammarby – Uppsala Östra, via Sävja, ankomst ca 14:35
ca 15.45 guidad busstur Linnés Hammarby – Uppsala Östra, via Sävja, ankomst ca 16:45

Resan kostar 240 kr tur och retur och halva priset för barn 7–15 år. Det går även att köpa enkelresa i mån av plats. Entréavgift till Linnés Hammarby tillkommer (100 kr/vuxen). Barn under 18 år har fri entré. Det har även 1700-talsklädda samt anställda och studenter vid Uppsala universitet. För mer information om tåg- och bussresan, se Lennakattens hemsida lennakatten.se.

Program 

11–17 Butik, utställningar och boningshus öppna. Konst i östra flygeln: Nadja Deevas akvareller och Petra Koralls fotografier. Café Sara Lisa serverar närproducerat i äppellunden. 

11–16 Marknad med fårskinn, grönsaker, naturprodukter och hantverk. Färgning av ullgarn. Vallning av får. Ponnyridning. 

11–15 Säden är mogen! Se på när vi skördar råg i kulturreservatet. 

11.30–15.30  Korta visningar en gång per timme, på gårdsplanen.

12.30 Visning av bostadshuset (engelska). 

13.30 Följ med bonden på vandring i odlingslandskapet.

13.30 ca guidad tur med veteranbuss Linnés Hammarby – Linnés Sävja – Uppsala Östra.

14.30 Historisk vandring i kulturreservatet. 

15.30 ca guidad tur med veteranbuss Linnés Hammarby – Linnés Sävja – Uppsala Östra.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26