Digitala vårtecken
2021-04-22
I månadsskiftet april–maj hade vi planerat för flera temavisningar i de linneanska trädgårdarna. Våra botanister skulle ha visat vårblommor i Linnéträdgården och i Botaniska trädgården och trädgårdsmästaren skulle ha visat magnolior i Botaniska trädgården. 1 maj skulle vi dessutom ha öppnat grindarna till Linnéträdgården och Linnés Hammarby. Nu bjuder vi istället på inspirerande bilder och lärande texter här. Håll i och håll ut - snart får vi möjlighet att visa er allt fint på plats!
Vårblomning i Linnés trädgård
Nunnors favoritväxter?

I Uppländska marker blommar nu nunneörter (släktet Corydalis) i såväl naturen som i trädgårdar. I Linnéträdgården prunkar just nu mängder av hålnunneört med rosaröda eller vita blommor. Namnet kommer från den knöl-lika jordstammen som är ihålig. Hålnunneört är en art från sydligare nejder och finns inte i det vilda i Uppland. Här stöter man på någon av arterna smånunneört (där blommornas stödblad är helbräddade liksom de hos hålnunneört), stor nunneört eller sloknunneört (båda med flikiga stödblad).
På Gotland finns den för ön världsunika gotlandsnunneörten som uppkommit där ur en korsning mellan smånunneört och stor nunneört.

De allra första blommorna av sibirisk nunneört har också precis slagit ut. Snart blommar den en masse runt om i Uppsala, framför allt kring Linnéträdgården och på Linnés Hammarby där Linné sådde den för första gången i svensk jord – i tron att fröna han fått var från löjtnantshjärta.
Och varför heter de just nunneörter? Förmodligen för att vissa arter odlats i anslutning till kloster.
Ser du förresten nätvingen? Den sökte vid fototillfället i veckan tillsammans med många humlor nunneörtens nektar i vårsolen.
En växt för dårar?
Under härligt gröna blad hittar man redan nu i april dårörtens hängande, mörkt vinröda blommor med gulaktig insida.
Redan namnet avslöjar dårörts giftighet. Den hör till potatisfamiljen liksom ”häxväxterna” spikklubba, bolmört och belladonna.
Innan Linné får en egen dårört skriver han första april 1764 till sin kollega Jacquin att han beundrar Jacquins bild av dårört, att han har herbarieark och frön som, fast han vattnar och observerar krukan med dem i, inte vill gro. Linné vill verkligen ha levande material! Han skriver att han aldrig varit så förundrad över en blomma som denna, i vissa aspekter en Belladonna, i andra en Hyoscyamus (bolmört). Linné spekulerar över en tänkbar hybrid där pappan skulle vara den förra och mamman den senare.
Jacquin namnger dårört efter botanisten Scopoli. Och vi vet att Linné till slut fick uppleva dårörtens skönhet i Linnéträdgården, precis som vi ännu kan göra. Åttonde mars 1771 skriver han nämligen ett brev till denne Scopoli att: ”Scopolia Tua egregie crescit in mio horto” (Din scopolia växer utmärkt i min trädgård).
Den manliga kornellen
Många lövträd blommar på bar kvist – så även körsbärskornell. Den växer i det vilda från centrala Europa till Kaukasus men förgyller så här års många svenska trädgårdar med sina gula blommor med en doft påminnande om torsk-block.
Körbärskornell får som namnet antyder ätliga frukter som framåt hösten blir vackert röda och är rika på C-vitamin.
Veden flyter inte i vatten, så tät är den. Därför uppskattats den mycket till sniderier och annat träarbete.
Det vetenskapliga namnet Cornus mas betyder den manliga kornellen, alltså för att särskilja den från den får en då förmoda mer kvinnliga skogskornellen, Cornus sanguina.
Mellan krokus och sippor
Vårlök och andra vårblommande lökar

Vårlök är namnet på den gula, stjärnlika blomma som dyker upp lite varstans i gräsmattor och rabatter så här års. Liksom många andra vårblommande lökar syns den bara till under några veckor för att sedan vissna ner och försvinna helt fram till nästa vår.
Den tillhör växtsläktet Gagea som innehåller drygt 200 arter i Europa, Nordafrika och västra Asien. I Sverige kan du hitta fem av dem. Alla med gula stjärnlika blommor i en gles samling i toppen.

Alla arterna är ganska lika och medan tre av dem är sällsynta så är både vårlök Gagea lutea och dvärgvårlök Gagea minima en vanlig syn i södra Sverige upp till Uppland. För att skilja de två åt tittar man på blombladens form och på de basala bladen, det vill säga bladen som kommer från marken, inte de som sitter på blomstjälken. Vårlök själv har bara ett, platt blad från löken och de gula blombladen är trubbiga medan dvärgvårlök har trådsmala, rundade blad och de gula blombladen är spetsiga.
Blåstjärnor och vårstjärnor

Så här till Valborg har gräsmattorna förvandlats till blå hav. Det är olika arter av blåstjärnor och vårstjärnor som står för färgprakten. Rysk blåstjärna Scilla siberica är den kanske vanligaste med sina klarblå, nickande blommor. Här är blombladen fria från varandra, ståndarna är utspärrade och deras skaft (ståndarsträngarna) är rundade. Arten kommer från trakterna runt Kaukasus men trivs utmärkt hos oss och finns idag förvildad på flera platser.

Går gräsmattan i lite mer violettblå så är det vårstjärna Scilla forbesii eller stor vårstjärna Scilla luciliae som står för kulören. Hos vårstjärnor är blommorna mer uppåtvända, blombladen är sammanväxta vid basen, ståndarna lutar sig in mot varandra och ståndarsträngarna är plattade.

Vårstjärnans blommor är lite mindre men de har i gengäld fler blommor per stängel, upp till tio är inte ovanligt. Blommorna är lite mörkare i färgen med vit mitt. Stor vårstjärna har större blommor men ofta bara en eller två per stängel. De kan ha upp till fyra blekvioletta blommor, med vit mitt. Båda arterna kommer från Turkiet och odlas som trädgårdsväxt här.
Vårstjärnorna hörde förut till ett eget släkte Chionodoxa.
Lika som bär

När du passerar genom Barockträdgården så passa på att böja dig ner och titta på porslinshyacinterna som nu blommar för fullt i gräsmattorna. I rundeln vid Thunbergsgrinden har vi planterat både vanlig och en vit form att njuta av. Du känner igen dem på de blekblå nästan vita blommorna samlade i klasar. Blommorna har ett blått streck på utsidan av varje blomblad och ståndarna är sammanväxta till en kon runt pistillen. Naturligt växer porslinshyacint i gräsmark på några tusen meters höjd i Turkiet med omnejd.

Arten är döpt efter en växtsamlande rysk greve (Apollos Apollosovic Mussin-Puschkin) som upptäckte arten under en resa i Kaukasus 1802. Porslinshyacint förväxlas lätt med persisk blåstjärna Scilla mischtschenkoana som också har blekblå till vita blommor med ett blått streck på varje blomblad. Men persisk blåstjärna har färre blommor per stängel och fria utspärrade ståndare.
Sköna magnolia
Det är något speciellt med tidiga, vårblommande träd och buskar. Många magnolior bjuder på en präktig blomsterprakt redan under slutet av april – början av maj och markerar på så sätt början på en ny odlingssäsong. Och vi har stort överseende med deras relativa anonymitet efter den korta blomningen.
Nu, under den tidiga våren, är det rätt tid att plantera en magnolia. Försök att hitta en vindskyddad men solexponerad plats i trädgården med god tillgång till vatten. Likaså är det viktigt att jorden är lucker och näringsrik. Deras rötter tål inte att bli trampade på så plantera gärna marktäckande perenner som undervegetation eller täck marken med träflis.
Hybridmagnolia – tre odlingsvärda sorter
Här nedan följer tre favoriter som är lätta att hitta i de flesta trädgårdsbutiker och fungerar väl i Uppsala med omnejd.

Den första av de som kan blomma redan i slutet av april är hybridmagnolia Magnolia x loebneri 'Merrill'. Blommorna är vita, relativt stora och slår ut före bladen. Den här sorten är en av de härdigaste och pålitligaste bland större buskar - mindre träd.

Det finns även andra sorter som har samma hybridursprung som 'Merrill'. Om platsen i din trädgård är begränsad kan du istället välja Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' som växer långsammare och inte blir lika hög som 'Merrill'. Deras blommor är vackert rosa.

Om du kan vänta lite längre på din magnoliablom och vill ha en annan färg än den rent vita eller med rosa anstrykning så kan du istället välja en sort som heter 'Yellow Lantern'. Den här magnolian blir så småningom ett mindre träd med genomgående stam och relativt regelbunden grenbyggnad.
Buskmagnolia blommar under sommaren
En doldis bland magnolior men väl värd att odla är buskmagnolia Magnolia sieboldii. Blomningen inträffar först under sommaren och de outslagna rent vita blommorna är äggformade och något svåra att upptäcka under det mörkgröna bladverket. Detta är en typisk woodlandsväxt som vill ha en skyddad växtplats med vandrande skugga och god tillgång till markfukt. Den kommer att trivas med andra surjordsväxter som t ex rhododendron, ljung eller blåbär.
Nyheter
-
Botans dag med växter, mat och hantverk
2023-08-23
Foto: Petra Holmgren Reichler Återigen bjuder Uppsala linneanska trädgårdar in till en dag full av odlarglädje. Det närmar sig skördetid i täppor, på odlingslotter och balkonger. Första söndagen i september kan besökare fynda växter eller lokalt och ekologiskt mat- och konsthantverk i barockträdgården. De kan beundra vackra pelargoner i orangeriet, delta i årets odlartävling eller träffa vår personal i köksträdgården. Vi ser fram emot en solig dag med många fina gröna möten!
-
Mindre energiförbrukning med nya lampor
2023-08-09
Som ett led i att minska energiförbrukningen i våra trädgårdar byter vi nu tillsammans med Statens fastighetsverk ut lysrörsbelysningen i Tropiska växthuset mot LED-belysning. Arbetet utförs ett rum i taget och det kan vara lite stökigt under arbetets gång. Vi hoppas att våra besökare har överseende med detta.
-
Trädgårdsveckan i Uppland och hos Linné
2023-07-03
2-8 juli firas för första gången Trädgårdsveckan i Uppland. Den anordnas av Trädgårdsamatörerna s Upplandskrets med stöd från Världsklass Uppsala. Vi bidrar med visning med trädgårdsmästaren i Linnéträdgården och en visning av vårt fina roskvarter i Botaniska trädgården. Hela programmet för veckan hittar du på hemsidan för Trädgårdsveckan.
-
Konsertsommar i Botaniska trädgården
2023-06-01
Med start under Museinatten 3 juni bjuder ett flertal arrangörer in till en rik musiksommar i Botaniska trädgården. Det bjuds allt från visor, rock, pop och opera till körsång, klassisk kammarmusik, jazz och taikotrummor. Scenerna varierar i storlek från en stol i Tropiska växthusets vinterträdgård till Linneanums salar och innergård. Dessutom välkomnar vi fyra stora konserter från uppbyggd scen i barockträdgården.
-
Museinatt med arkeologi, spel, lastbart och lustfyllt
2023-05-28
Det händer mycket i Uppsala 3 juni. Uppsala kommun ordnar växtmarknad på Kungsängstorg, Uppsala Citysamverkan anordnar Sommarsläpp i City, Destination Uppsala bjuder in till guidade turer under parollen Turist i egen stad och Uppsalas museer ordnar museinatt. Vi i de linneanska trädgårdarna tar emot blivande Uppsala-ambassadörer på Linnés Hammarby på förmiddagen, ordnar visningar i Linnéträdgården under dagen och fyller kvällen i Linnémuseet och Tropiska växthuset med oväntade aktiviteter.
-
Linnéträdgården 100 år som besöksträdgård
2023-05-26
Den 27:e maj 1923 invigde Svenska Linnésällskapet Linnéträdgården, renoverad efter målningar
från 1745 och Carl von Linnés noggranna anteckningar om växterna i trädgården.I år firar Linnéträdgården hundra år som besöksträdgård och hundra år som äreminne över Carl von Linné. Det firar vi bland annat med en fotoutställning och med en kunskapsdag i trädgårdens orangeri, lördag 27 maj. Då står förhoppningsvis trädgårdens vårkvarter fortfarande i blom samtidigt som träden s löv spricker ut och bina surrar.
-
Fynd – fröställningar och andra förunderliga ting
2023-05-03
Med start lördag 6 maj ställer Tove Lindström ut föremål hittade under tio års promenader i naturen, komponerade i ramar och tittskåp i östra flygeln på Linnés Hammarby. Föremålen har hon hittat i skogar, på myrar och ängar, i komposter, längs strandkanter, i storstadsplanteringar och dikeskanter, på små stigar och i bergskrevor, i herrgårdsparker och småträdgårdar. Utställningen är öppen tisdag–söndag 6 maj – 2 juli.
-
Ny säsong hos 100-årig besöksträdgård
2023-04-24
I år firar Linnéträdgården hundra år som besöksträdgård och hundra år som äreminne över Linné. Det firar vi bland annat med en fotoutställning och med en kunskapsdag i trädgårdens orangeri, lördag 27 maj. Grindarna till trädgården och dörrarna till Linnémuseer slår vi dock upp redan måndag 1 maj. Då står förhoppningsvis vårkvarteret i full blom samtidigt som träden knoppas och bina surrar.
1 maj är det även säsongspremiär på Linnés Hammarby och Café Victoria. Varmt välkommen till Linnés hem och trädgårdar!
-
Innan för ett skyddande plank
2023-04-01
Varje vår får vi i de linneanska trädgårdarna frågor om planket mellan Linnéträdgården och Svartbäcksgatan. Många tycker att det är synd att det inte går att se in i trädgården och att planket gör att det är svårt att hitta till trädgården. Här har vi samlat lite information om varför det gröna planket finns där och om dess historia.
-
Nickande droppar och svävande halm
2023-03-03
De två första helgerna i mars och veckan däremellan har vi låtit våren flytta in i Linneanum. I orangerisalen blommar lagerolvon, aprikos och mandel och i Linnésalen har vi dukat upp vårens blommande lökar i vaser, urnor och tråg. Över alltihop svävar Per-Åke Backmans vackra halmkronor. De kan besökare dessutom njuta av ända fram till 19 mars.
Under helgerna fyller vi även på vårutställningen med andra aktiviteter. Första helgen 4–5 mars bjuder vi in till blommande hantverksmarknad och andra helgen 11–12 mars får vi besök av skickliga odlare som säljer lök- och knölväxter. För den kunskapstörstande ordnar vi dessutom både visningar och föredrag.
-
Gemytlig julmarknad och grön advent
2022-11-14
Tillsammans med Himla och Praktiska gymnasiet Uppsala bjuder de linneanska trädgårdarna in till en mysig julmarknad och inspirerande utställning med julens blommor på dukade bord. I Linnésalen dukar ett 10-tal hantverkare och handlare upp sina varor till försäljning. Mellan dem skapar floristprogrammet på Uppsala Praktiska Gymnasium och Himla fantastiska dekorationer. Amaryllisar av högsta kvalitet pryder de linneanska trädgårdarnas pop-up-butik och i orangerisalens fönster hälsar halmbockar och halmkronor besökarna välkomna in i grönskan.
Välkommen till Linnésalen i Botaniska trädgårdens orangeri fredag–söndag 25–27 november, 11.00–17.00!
-
Föryngring av granar i barockträdgården
2022-11-02
Foto från Digitalt museum, Upplandsmuseet. Fotograf Ola Ehn 1987. För 15 år sedan påbörjade Statens Fastighetsverk en omfattande restaurering av barockträdgården i Botaniska trädgården. Då planterade man ett hundratal nya alléträd. Sedan dess har även buxbomshäckarna bytts ut och för drygt fem år sedan planterades nya lindar både i boskéer och i häckar. Nu har turen kommit till granarna. Samtliga träd i häckar och pyramider kommer att grävas bort under hösten och till våren ersätts de med nya plantor. Under arbetet kommer barockträdgården att vara stängd för besökare.
-
Höstlov och Museidag på Uppsalas museer
2022-10-31
I slutet av oktober och början av november råder febril aktivitet på Uppsalas museer. Uder höstlovet bjuder museerna in barn med föräldrar eller mor- och farföräldrar till verkstäder, visningar och pyssel. En vecka senare, på Fars dag, hålls den årliga Museidagen då museerna bjuder Uppsalabor och tillresta på fri entré. I år är temat för Museidagen mångfald – biologisk mångfald, färgexplosioner och -experiment, handel, historieberättande och religion står på programmet.
-
Blommor uppåt väggarna och i taket!
2022-09-25
Nu när odlingssäsongen går mot sitt slut vill vi hålla kvar stunden och lyfta alla blommor och växter som går att njuta av länge. Våra trädgårdsmästare har under sommaren skördat, hängt upp och torkat blommor från våra rabatter. Nu har de fått nytt liv i mini-utställningen "Njut länge - Slow Flowers" i köksträdgården i Botaniska trädgården. Buketter i rosa och gult samsas med hortensia och gräskronor. Kransar, stolar och provdockor har klätts med torkade blommor och fruktställningar. Utställning pågår till 4 november.
-
Äppeldagar, musteri och sortbestämning
2022-09-19
Utställning, sortbestämning, musteri och lärande visningar. Under Äppeldagarna helgen 24–25 september erbjuder vi våra besökare på Linnés Hammarby att få sin äpplen både sortbestämda och mustade. Dessutom berättar vi om trädbeskärning. För den som som vill bekanta sig med de vanligaste äppelsorterna i Uppland dukar vi upp en doftande äppelutställning. Ribston, Kalvill, Lobo... Vilken är din favorit?
-
Arkeologisk utgrävning hemma hos Rudbeck och Linné
2022-09-12
Sedan slutet av augusti pågår en arkeologisk utgrävning på förgården i Linnéträdgården. Arkeologerna från Statens historiska museer undersöker de ytor som från sent 1600-tal till tidigt 1800-tal förmodligen användes för bak, byk och djurhållning. Hittills har de hittat kritpipor, porslin, odlingskärl, djurben och grunden till familjen Linnés ekonomibyggnader. Utgrävningarna pågår till 23 september. Som besökare kan du följa med på visning varje onsdag dels, i slutet av de ordinarie trädgårdsvisningarna kl. 11.30 (på engelska), kl. 13.30, dels kl. 17.30.
-
Trafikstörningar och avstängningar Botaniska trädgården augusti 2022
2022-08-04
Under vecka 31, 2–7 augusti, pågår det cykeltävlingar som påverkar bil- och busstrafiken runt Botaniska trädgården. Veckorna därpå ordnas fyra stora konserter i barockträdgården. Under konsertdagarna stänger den delen av trädgården kl. 12.00. Trädgården söder om Norbyvägen, med Café Victoria och Tropiska växthuset, är öppen som vanligt.
-
Kvällar och nätter med Victoria-blomning
2022-07-17
Högsommaren är den magiska tid då sydlig jättenäckros Victoria cruziana öppnar upp sina enorma blommor. Varje blomma slår ut två gånger, första natten vit och andra natten rosa. Blomman börjar veckla ut sig i skymningen och slår ihop igen på förmiddagen. Ofta är det svårt att veta i förväg när förhållandena är de rätta. Men det är inte bara blommorna som imponerar – bladen kan bli upp till 2 meter breda och bära mer än 80 kg.
-
Tåg, buss, båt och Linnés Hammarby
2022-07-13
Under sommaren erbjuder Museijärnvägen Lennakatten flera alternativ för den som vill göra ett kortare eller längre besök på Linnés Hammarby. Lördagar i juli och augusti passerar Veteranturen familjen Linnés sommarbostad och under evenemangsdagar kan hågade resenärer åka med Linnékatten för att delta i ängsslåtter, rågskörd, vandringar och visningar i kulturreservat och bostadshus.
-
O-ringen special i de linneanska trädgårdarna 25–29 juli 2022
2022-06-27
Foto: Petra Holmgren Reichler, Uppsala universitet. Välkomna alla orienterare till Uppsala – Linnés och lärdomens stad! I de linneanska trädgårdarna hittar ni blomstrande rabatter, Uppsalas enda regnskog och de hem och trädgårdar som Carl von Linné – Sveriges störste vetenskapsman genom tiderna – levde och verkade i. Under vardagarna i O-Ringen-veckan håller vi öppet extra länge och på onsdagen kan ni följa med på familjevisningar i Linnéträdgården eller åka på en kombinerad ångloks-, veteranbuss- och museibesöksutflykt till Linnés Hammarby.
-
Flying Seeds - japansk landart i Botaniska trädgården
2022-05-20
Foto/bild: Sofia Saetre Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.
Utställningen Flying seeds pågår 24 maj till 11 september.
-
Trädgårdsfesten ─ startskott för Linnésommar i Uppsala
2022-05-20
Foto: Ana Vera Burin Burrata Först ut i Uppsalas Linnésommar är Carl von Linnés trädgårdsfest ─ en storslagen 1700-talsfest med hantverks- och trädgårdsmarknad. Trädgårdsfesten, som intar Linnéträdgården lördag den 21 maj, bjuder på 1700-talsmode, visning av trädgården, forskarsamtal, skattjakt, dans, tal och trubadurer. Och givetvis de klassiska 1700-talslekarna: kasta hästsko, rulla hjul och hoppa hage. Allt i och utanför Linnéträdgården på Svartbäcksgatan.
-
Snowdrop-walk med rara droppar och ljuva broderier
2022-03-01
I helgen öppnar årets snödroppsutställning - Vår snowdrop-walk - i Botaniska trädgården. 5–13 mars hälsar vi sedan besökare välkomna till OAsien och till vårt vardagsrum i köksträdgården. Där bjuder vi på fantasifulla installationer och dekorationer med snödroppar. Vi visar också upp delar av vår samling av udda sorter. Utställningen är öppen kl. 11–15 och under helgerna ordnar vi modevisning, ett digitalt föredrag, visningar och försäljning av garn, textilier, växter och böcker.
-
Golvrenovering i Botaniska trädgårdens orangeri
2021-12-08
Att flytta in och ut tunga växter i ett orangeri sliter mycket på golvet. I Linneanums orangerisal har golvet länge varit i behov av renovering.Från nästa vecka, 13 december kommer därför Statens Fastighetsverk att reparera delar av golvet. Arbetet beräknas vara klart senast 10 maj. Under renoveringen kommer Orangeriet vara stängt för besökare.
-
Museerna berättar – Museidagen 2021
2021-11-04
På Fars dag söndag den 14 november, klockan 12-16, bjuder Uppsalas museer in till Museidagen med fri entré. I år får vi äntligen ses på riktigt igen och har fokus på temat berättande. Följ med på dans, rollspel, konstverkstäder och visningar där näcken, huldran, djuren, runstenarna, konsten och kläderna berättar.
-
Äppelyra i en vecka
2021-09-15
Helgen 18–19 september inleder vi en smak- och doftrik äppel-vecka i de linneanska trädgårdarna. Vi börjar med stor äppelutställning, sortbestämning och lärande visningar under Äppeldagarna på Linnés Hammarby. Delar av utställningen flyttar sedan in till Botaniska trädgården och tomathuset i köksträdgården. Där kommer vi också att ordna en lärorik kväll, där vi presenterar och berättar om några av våra vanliga äppelsorter. Hur skiljer de sig åt, vad passar de att användas till och framförallt hur smakar de?
-
Gemytlig marknad i Linnés lantliga 1700-talslandskap
2021-08-10
Söndag 15 augusti bjuder Sällskapet Linnés Hammarby och Länsstyrelsen in till en händelserik dag i det vackra odlingslandskapet runt Linnés Hammarby. Från klockan 11 på förmiddagen kan du lära dig mer om skörden av säd i kulturreservatet, botanisera bland mat och hantverk på vänföreningens gemytliga marknad, fika och följa med på visningar. Barnen kan rida ponny, låna tidstypiska kläder och se på när bondens hundar vallar fåren. För en heldagsupplevelse rekommenderar vi att du tar dig till Linnés Hammarby med Lennakatten och veteranbuss. Tåg avgår från Uppsala Östra kl. 10.10 och 12.35.
-
Blommande träd och buskar
2021-06-04
Försommaren är en fantastisk tid med blommande fruktträd och buskar. Tiden att njuta av skönheten, mellan hägg och syren, är kort. Därför har vi samlat några exempel från blomningen i våra trädgårdar här. Välkommen att lära dig mer om några av våra blommande träd och buskar.
-
Rekord i kungsängsliljor?
2021-05-19
Nu blommar kungsängsliljorna för fullt längs Fyrisån i Uppsala. Allra tätast blomning hittar du på Kungsängen intill Vindbron. Men hur många är de? Forskare vid Uppsala universitet har räknat antalet plantor i sex olika provrutor. Den första räkningen gjordes redan 1938! Antalet har varierat mellan 1700 och 4400. Men hur många är det i år? Fram till 25 maj kan du vara med och gissa på hur många forskarna hittar i år, och på hur stor andel av dem som är vita.
-
Digitala vårtecken
2021-04-22
I månadsskiftet april–maj hade vi planerat för flera temavisningar i de linneanska trädgårdarna. Våra botanister skulle ha visat vårblommor i Linnéträdgården och i Botaniska trädgården och trädgårdsmästaren skulle ha visat magnolior i Botaniska trädgården. 1 maj skulle vi dessutom ha öppnat grindarna till Linnéträdgården och Linnés Hammarby. Nu bjuder vi istället på inspirerande bilder och lärande texter här. Håll i och håll ut - snart får vi möjlighet att visa er allt fint på plats!
-
Alla trädgårdar stängda sista april
2021-04-21
Uppsala universitet har alla sina campus stängda under sista april. I år gäller det även Botaniska trädgården. Vi önskar er varmt välkomna att besöka oss 1 maj istället. Då är också alla grindar i barockträdgården öppna igen.
För er som inte kan eller får ta er hit bjuder vi på vårblomning i sociala medier istället.
-
Fina vårtecken från universitetsmuseernas påskäggsorientering
2021-04-07
Under Uppsalas påsklovsvecka 29 mars - 5 april bjöd Uppsala universitets museer in till en lärorik och klurig påskäggsorientering mellan Tropiska växthuset och Evolutionsmuseet. Med hjälp av karta, en rebus och lite finurlighet fick de som deltog ett uppdrag som de nu har fullföljt. Vi har dragit två syskonpar som vinnare bland alla de barn som löste rebusen och skickade in bilder till oss. Fler bilder hittar du på Instagram #uppsalalinneanska.
-
Lunch med Linné och hans vetenskaper
2021-03-29
Veckan efter påsk start vi en ny digital föredragsserie tillsammans med Svenska Linnésällskapet och Linnés Uppsala. Onsdagar under perioden 7 april – 26 maj kan du lyssna till populärvetenskapliga föredrag om allt från 1700-talets brödtraditioner och familjen Linnés hushåll, till biologisk mångfald och dagens stadsplanering. Du får träffa idéhistoriker, biologer, agrarhistoriker och landskapsarkitekter.
-
En galantofil kärlekshistoria
2021-03-01
Lördag 6 mars öppnar vår snödroppsutställning – Ögonfröjd i ögonhöjd – utomhus i Botaniska trädgården. Under några veckors tid har våra trädgårdsmästare och intendenter sytt, klippt, skrivit och drivit för att skapa en inspirerande utställning med vårens sötaste droppar. Krukorna med vår samling av snödroppar har ömsom skottats fram ur snö och ömsom täckts med snö, för att locka de olika arterna och sorterna att blomma i rätt tid.
-
Ny besökspaviljong i Linnéträdgården
2021-02-10
Linnéträdgården är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar. Hit kommer turister från hela världen för att besöka den plats där Carl von Linné bodde och verkade. För att bättre välkomna och serva besökarna har Statens fastighetsverk (SFV) och Uppsala universitet länge planerat för att uppföra en permanent paviljong på trädgårdens förgård. I går lämnades bygglovsansökan in till Uppsala kommun. Målet är att den nya paviljongen ska stå klar redan våren 2022.
-
De linneanska trädgårdarnas program för 2021
2021-01-28
Nu har årets program med visningar och evenemang i Botaniska trädgården, Linnéträdgården och på Linnés Hammarby kommit från tryckeriet. I år har vi fått göra många anpassningar av våra evenemang. Det har vi gjort för att hjälpa till att minska smittspridningen i samhället och för du ska känna att det är säkert att besöka oss.
Under första halvåret erbjuder vi därför bara visningar, lovaktiviteter och utställningar utomhus. I våra visningar fokuserar vi på det som blommar och är extra vackert för stunden. Ladda ner programmet eller besök vårt kalendarium och börja planera för dina inspirerande och lärorika besök i våra trädgårdar!
-
Skördetid hos Familjen Potatis – utställning 5–13 september
2020-08-31
Lördag 5 september öppnar utställningen Skördetid hos Familjen Potatis utomhus i Botaniska trädgården. På tre platser i den södra delen av trädgården visar vi upp allt från matnyttiga auberginer, till giftig belladonna och vacker blommande narcisstobak. Utställningen är öppen alla dagar 11–16.
-
Sommar i de linneanska trädgårdarna
2020-06-09
Sommaren 2020 är sommaren då hemester är på allas läppar och sommaren då vi vill uppleva Sverige utomhus. I våra tre trädgårdar kan du njuta av grönskan, inspireras och skaffa kunskap, eller fika under äppelträden. För dig som måste stanna hemma har vi spelat in några filmer där vi berättar om våra fascinerande växter, om Linné och om vad du kan göra i Linnés Uppsala. Välkommen att upptäcka våra unika miljöer och arvet efter Carl von Linné!
-
Digital museinatt i Uppsala 6 juni
2020-05-29
Möt natten på Uppsalas museer! Fira Sveriges nationaldag och att sommaren börjar tillsammans med Uppsalas museer.
-
Scenkonst från Botaniska trädgården 28 maj
2020-05-20
Den 28 maj skapar vi historia! Tillsammans - i ett unikt samarbete mellan Teater Prego, Uppsala Universitet, Gottsunda Dans & Teater, Uppsala Stadsteater och Östfronten - livesänder vi scenkonst från Botaniska trädgården i Uppsala. Det bli ett livesänt evenemang av Teater Prego i samarbete med Uppsala Universitet, Gottsunda Dans & Teater, Uppsala Stadsteater och Östfronten.
-
Upptäck Sveriges gröna kulturskatt i sommar
2020-05-12
35 av Sveriges främsta parker går nu samman i nätverket Swedish Gardens för att hjälpa alla som ska turista hemma i sommar. En ny gemensam plattform visar vägen till våra gröna kulturskatter.
Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. Någon kan finnas inom joggingavstånd där du bor. Men när vi kan börja röra oss friare igen, finns det parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria.
-
Säsongsstart i corona-tider
2020-04-23
Fredag 1 maj öppnar Linnéträdgården, Linnémuseet, Linnés Hammarby och Café Victoria i Botaniska trädgården för säsongen. Samtidigt håller vi Tropiska växthuset och Orangeriet Linneanum stängda för besökare. I dessa corona-tider blir det än säsongsstart med flera begränsningar.
-
16 april: Så påverkar Coronavirusets utbrott de linneanska trädgårdarnas verksamhet
2020-03-19
Under Corona-tider har Uppsala linneanska trädgårdar som en del av Uppsala universitet beslutat att tillämpa social distansering. Målet är att vår verksamhet så långt som möjligt ska fortgå som vanligt. Samtidigt ska vi på alla sätt bidra till att bromsa hastigheten i smittspridningen. Det gör vi för att underlätta för sjukvården att ta hand om dem som bäst behöver det, i första hand människor ur riskgrupper, äldre och personer med underliggande sjukdomar.
För att minska risken för smittspridning kommer Tropiska växthuset och Orangeriet, från och med 1 april, att vara stängda för besökare. Vi kommer också att begränsa antalet besökare i Linnémuseet och i huvudbyggnaden på Linnés Hammarby när de öppnar 1 maj. Samtliga visningar inomhus är inställda.
-
Konsertsommar i Botaniska trädgården
2020-02-25
Efter en oväntat stor efterfrågan på biljetterna till The Arks konsert i Uppsala i augusti står det klart att vi, tillsammans med Live Nation, Brink & Berger och Parksnäckan, kan välkomna tre stora konserter till barockträdgården i sommar. På scen står Magnus Uggla, Petter, Miss Li, The Ark och Veronica Maggio. Vi förväntar oss några magiska sensommarkvällar i grönskan. För dig som är mer intresserad av körkonserter bjuder försommaren på flera musikaliska pärlor.
-
Aktiviteter för barn i alla åldrar
2020-02-06
Årets program för de linneanska trädgårdarna har kommit från tryckeriet. Först ut bland evenemangen är Sportlovskul, då vi ska trycka i tropikerna tillsammans med skollediga barn. Sedan följer påsklov, Hammarbydagen, Trädens födelsedag, Linnés trädgårdsfest och plantering av sommarblommor - där barn, föräldrar, mor- och farföräldrar och förskolor hittar aktiviteter som både lockar till skapande och kunskapande.