En galantofil kärlekshistoria

2021-03-01

Lördag 6 mars öppnar vår snödroppsutställning – Ögonfröjd i ögonhöjd – utomhus i Botaniska trädgården. Under några veckors tid har våra trädgårdsmästare och intendenter sytt, klippt, skrivit och drivit för att skapa en inspirerande utställning med vårens sötaste droppar. Krukorna med vår samling av snödroppar har ömsom skottats fram ur snö och ömsom täckts med snö, för att locka de olika arterna och sorterna att blomma i rätt tid.

Bård av tecknade blommor av snödroppar. Vita blommor på vit bakgrund.

Utställning utomhus i Botaniska trädgården

Njut av vår snödroppsutställning Ögonfröjd i ögonhöjd på egen hand. I köksträdgårdens glashus råder vårkänslor – här kommer du dropparna nära. Strosa också genom vår hängande trädgård. Njut av snödroppar och vår, i glashus och hängande trädgård, från köksträdgården till Orangeriet. Utställningen pågår 6–14 mars.

Foto av snödroppar i kruka. De står på en spegel, så att blommornas insida också går att se.

Ett glashus fyllt av inspiration

Vi har klätt det lilla glashuset i köksträdgården i vårskrud. Där möter vår snödroppsbrud några av trädgårdens mer ovanliga snödroppar som ’Trumps’, ’Sibbertoft White’, ’Hans Guck in Die Luft’, den gula snödroppen ’Madelaine’. De är alla en del av vår samling av snödroppar i kruka. I glashuset får de samsas med tovade snödroppar, vackra gaekkebrev och lekfulla arrangemang.

Foto av en vit pärlhyacint som är planterad i en jodklump, invirad i mossa. Den hänger i ett träd.

En hängande trädgård

Bland träden innanför de norra grindarna vid Norbyvägen, i området mellan köksträdgården och Orangeriet, har vi skapat en hängande trädgård. Strosa längs vår utstakade stig bland svävande snödroppar (kokedama), annorlunda lyktor, växtbon och reden. Allt inspirerat av den japanska konsten att odla växter i en jord- och torvklump invirad i mossa. Den hängande trädgården är öppen alla dagar klockan 11–15.

Collage med närbilder på snödroppar. Blommorna är vända uppåt så att man ser blomman underifrån.

Blommande rabatter

I Botaniska trädgården finns också en samling av snödroppar som vi odlar i rabatter och gräsmattor. De första snödropparna i blom på våren hittar du i de soldränkta rabatterna vid Orangeriet Linneanums södra vägg. Andra sorter blommar under buskar och träd längs cykelvägen genom trädgården och under rosbuskarna mellan Tropiska växthuset och Villavägen.

Gaekkebrev, papper med fint utklippta mönster av snödroppar, enligt en tradition från Danmark. De här gaekkebreven är klippta i grönt papper och fotograferade liggande på snö.

Coronasäkert evenemang

Vi visar hela utställningen utomhus och hoppas att du kommer till Botaniska trädgården och låter sig inspireras och fascineras av dessa rara vårtecken. Tänk dock på att hålla avstånd till andra besökare! Det finns många fina platser och rabatter med snödroppar att besöka om du behöver vänta på din tur. 

Digitala snödroppar

Vill du istället (eller också) njuta av snödroppar hemifrån? Lördag 6 mars kl. 13 sänder vi ett digitalt föredrag med Gunnel Carlsson och Elisabeth Svalin Gunnarsson. De berättar om sin nya bok ”Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria”, men också om sin egen snödroppsresa och resor de har gjort. Föredraget sänds via Zoom och du anmäler dig via vår bokning (bokning@botan.uu.se).

Under utställningsveckan 6–14 mars kommer vi dessutom att bjuda på snödroppskunskap i sociala medier och dela bilder på några av de installationer som våra trädgårdsmästare har skapat – klänningar, lyktor, kokedama, gaekkebrev…

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26