Skördetid hos Familjen Potatis – utställning 5–13 september

2020-08-31

Lördag 5 september öppnar utställningen Skördetid hos Familjen Potatis utomhus i Botaniska trädgården. På tre platser i den södra delen av trädgården visar vi upp allt från matnyttiga auberginer, till giftig belladonna och vacker blommande narcisstobak. Utställningen är öppen alla dagar 11–16.

Illustration över familjen potatisväxter, av Sven Holmberg
Illustration Sven Holmberg.

Årets skördeutställning är en pyttipanna av het chili, söt tomat och matig aubergine. Potatisfamiljen har mycket att erbjuda! Bekanta dig med släktens hela bredd från att innehålla hiskliga gift och välgörande mediciner till trygga basvaror och heta kryddor i köket. 

Tomater i olika färger och former.
Tomater från en tidigare skördeutställning i Botaniska trädgården.

Het chili, söta tomater och mättande potatis

Kika in i köket och se vad du kan göra av chili. Vi visar ett 30-tal olika chilisorteri vårt utställningstält, på gräsytan mellan Tropiska växthuset och Café Victoria. Hur många av sorterna känner du igen? Titta in i vitrinskåpet och förundras över alla former och färger som tomat kan uppvisa. Insup auberginens färg och form vid trädgårdsmästarens altan. Vilken av våra potatissorter är din favorit? Vilka har du tillagat? Vi hoppas att årets skördeutställning både ska ge inspiration och skapa igenkänning. I utställningen får du stifta bekantskap med många olika sorter av chili, tomat, aubergin och potatis. Deras namn är ofta fantasieggande: 'Black Beauty', 'Appelgreen', 'Striped Toga', 'Bloody Butcher', 'Red Pearl', 'Pink Princess', 'Bolivian Rainbow', 'Habanero Caribbean Red'. Vilka av dem hittar du i utställningen?

Blommande bolmört, Hyoscyamus niger, en av många giftiga väster i familjen potatisväxter.
Blommande bolmört Hyoscyamus niger en av många giftiga väster i familjen potatisväxter.

Medicinskåp i köksträdgården

I köksträdgården odlar vi en mångfald av grönsaker, men långtifrån allt går att äta. Här hittar du också många medicinalväxter, både traditionella och moderna. Trots dagens teknik hämtar vi fortfarande mycket råmaterial från växtriket – bara en tredjedel av dagens mediciner framställs helt utan en biologisk förlaga. Några av de gamla medicinalväxterna är dock så giftiga och svårdoserade att de inte längre används. 

Under utställningen Skördetid hos Familjen Potatis fungerar det lilla växthuset i köksträdgården som medicinskåp. Där kan du lära dig mer om potatisens giftiga släktingar.

Potatis av sorten 'Anya' skördas Botaniska trädgården.
Potatis av sorten 'Anya'.

Undervisningsland och skolträdgård

Om du är mer nyfiken på potatisfamiljens biologi, på pollination och släktskap rekommenderar vi ett besök i undervisningslandet i trädgårdens södra del. Där kan du också se exempel på flera olika potatissorter som vi ännu inte har skördat, och på populära trädgårdsväxter i inom familjen. Du vet väl att petunia, japansk lykta och blomstertobak är potatisväxter?

Blommande trädtomat, Solanum betaceum, i Tropiska växthuset
Blommande trädtomat, Solanum betaceum, i Tropiska växthuset.

Potatisväxter under tak

I Tropiska växthuset berättar vi om de mer värmekrävande arterna i Familjen Potatis. Några av dem är ätliga, andra vackra prydnadsväxter. Precis som många andra medlemmar i familjen potatisväxter är flera av dem giftiga.

Stort intresse från skolorna

Intresset från skolorna för att besöka utställningen har varit stort. För dig som vill besöka utställningen i lugn och ro en vardag rekommenderar vi därför ett besök efter klockan 14.

Snabbfakta

Utställning i köksträdgården, skördetältet och skolträdgården.

  • Öppen dagligen kl. 11–16
  • Torsdag öppet till kl. 19
  • Skolor kan boka besök måndag–fredag, kl. 9–14
  • Fri Entré
  • Begränsat antal besökare samtidigt i utställningstältet

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26