Upptäck Sveriges gröna kulturskatt i sommar

2020-05-12

35 av Sveriges främsta parker går nu samman i nätverket Swedish Gardens för att hjälpa alla som ska turista hemma i sommar. En ny gemensam plattform visar vägen till våra gröna kulturskatter.

Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. Någon kan finnas inom joggingavstånd där du bor. Men när vi kan börja röra oss friare igen, finns det parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria.

Parker behöver vi. Ett ”vi” som omfattar barn, småfåglar, joggare, humlor, pensionärer, rödlistade skalbaggar, gräsänder, singeldejtare, fjärilar – ja alla som andas och lever. Här kan suset i trädkronorna och en revirhävdande rödhake överrösta trafikbruset utanför. Här kan man ta djupa andetag i luft som de facto är renare. Och vad skönheten hos en nyutslagen ros gör för själen, det kan vi kanske inte sätta ord på, men väl låta oss uppfyllas av.

De flesta har en relation till minst en park i sin närhet. Men nu, när vi söker nya sätt att berika vår fritid utan att skada naturen och klimatet, då kan vi välja parkerna som det nya besöksmålet.

Du behöver inte flyga till Japan – i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad anlade Rudolf Abelin sin Japandal, som är ännu vackrare nu när den mognat än när den anlades för över hundra år sedan. I Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg tar man tillvara på Skånes hotade biologiska mångfald: alltifrån små åkerogräs till linderödsgrisar, blommehöns och gamla svenska kultursorter av äppelträd. På Tjolöholm träder du in i en sagolik Downton Abbey-värld, och kan ändå passa på att bada vid halländska kobbar.

35 svenska parker: ingen är den andra lik. Från norr till söder, från den kungliga slottsträdgården till den naturnära fjällträdgården och alla individualistiska tolkningar av trädgårdskultur däremellan.

Upptäck Sveriges främsta parker och trädgårdar på Swedish Gardens nya hemsida. Och lär dig hur du hittar dem, för de är det finaste gröna kulturarv vi har.

Varmt välkomna att besöka www.swedishgardens.se

Länk till pressmeddelande: https://www.mynewsdesk.com/se/tjoloholms-slott/pressreleases/upptaeck-sveriges-groena-kulturskatt-i-sommar-2997165

Tips på trädgårdar i nätverket i närheten av Uppsala

I Uppsalas direkta närhet rekommenderar vi gärna ett besök i Enköpings parker. Staden är känd för sina små och intima parker och för sina planteringar av exotiska träd i stadsmiljön. Även Grönsöö slott med sina äppelodlingar, alléer från 1700-talet och terrasser ner mot Mälarens strand är väl värt ett besök.

Runt Stockholm finns också flera fina trädgårdar att besöka: Marabouparken i Sundbyberg, Millesgården på Lidingö, Rosendals trädgårdar, Prins Eugens Waldemarsudde och Skansen på Djurgården, samt Drottningholms slottsträdgård på Lovön. Alla har de sin egen charm.

Tips på andra botaniska och historiska anläggningar

Botaniska trädgården i Uppsala är en av 35 parker och trädgårdar som ingår i nätverket Swedish Gardens. På västkusten finns vår systeranläggning Göteborgs Botaniska trädgård som har över 16 000 olika arter i sin växtsamling! Även Alnarpsparken i Skåne har en stor botanisk samling och hos Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg kan du uppleva  ett stort urval ur Skånes unika växtvärld. Trädgårdsföreningen i Göteborg har ett fint viktorianskt växthus med en stor samling kamelior.

Bland de historiska anläggningarna finns det många fina slottsträdgårdar, som Sofieroslott och slottsträdgård i Helsingborg och Tjolöholms slott i Kungsbacka. Andra trädgårdar berättar en spännande historia om de personer som skapade dem eller om den tidsanda de skapades under. 1700-talsanläggningen Gunnebo Skott och trädgårdar i Mölndal, Norrvikens trädgårdar i Båstad och Wij trädgårdar i Ockelbo är fina exempel på detta och väl värda ett besök.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26