Grön julstämning i Orangeriets praktsal

2019-11-15

Strax innan advent, när julbelysningen tänds i Uppsala, öppnar Botaniska trädgården upp Linnésalen i Orangeriet Linneanum, för en blommande utställning med granar, amaryllis, dukade bord och klimatsmarta klappar.

Julgrupp från utställning i Botaniska trädgårdens orangeri. Under årets utställning i Linnésalen visas prov på trädgårdspersonalens kreativitet.

Spirande lökar till jul

De sista två helgerna i november avslutar vi vårt temaår med ”Spirande lökar och knölar” på liknande sätt som vi började det – med en utställning i Linneanums magnifika Linnésal. Där bjuds det grön julstämning bland väldoftande granar och julgrupper i alla dess former – självklart med blommande lökväxter som bas!

Hyacinter, tazetter, amaryllis... Dvärgtulpan, iskonvalj, morgonstjärna... Många lökväxter som vi förknippar med våren drivs också upp för att blomma till jul. I Botaniska trädgårdens utställning kan besökarna lära dig mer om några av dem, men framför allt få inspiration och en dust av grönska i novembermörkret. 

Julefröjd

Utställningen ”Julefröjd i Orangeriet” slår upp dörrarna lördagen innan första advent, 23 november och håller sedan öppet söndag 24 november samt fredag–söndag 28 november – 1 december. Årets julgrupper har skapats av personalen i de linneanska trädgårdarna.

Under utställningsperioden kommer det också att finnas en pop-up-butik i Orangeriet, med klimatsmarta klappar och presenter till den som nästan har allt. Självklart kommer det även att finnas fina amaryllislökar för den som vill få med sig lite julstämning hem!

I samband med Julefröjd i Orangeriet ordnar vi också föredrag och visningar. Lördag 30 november berättar Sonny Larsson från Giftinformationscentralen om hur blommorna vi tar in till jul påverkar oss. Dagen därpå visar vår botanist växter som hör advent och julen till – apelsin, fikon, amaryllis, julkaktus coh julros. Och en hel del annat också förstås!

Julefröjd i Orangeriet, de två sista helgerna i november 2019. Öppet 23–24/11 & 2911–1/12 kl. 11–17.

Öppettider

  • Lördag 23 november kl. 11–17
  • Söndag 24 november kl. 11–17
  • Fredag 29 november kl. 11–17
  • Lördag 30 november kl. 11–17
  • Söndag 1 december kl. 11–17

Lördag 30 november kl. 13: Amaryllis, hyacint och iskonvalj – hur farliga är våra vanliga julblommor? Föredrag med Sonny Larsson från Giftinformationscentralen.

Söndag 1 decemebr kl. 13: Julens blommor. Visning av växterna i årets julgrupper men också av Orangeriets växter, med botanist Annika Vinnersten.

25–28 november är hela Orangeriet stängt.

Fri entré.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26