Smakrik museidag i Uppsala 10 november
2019-10-31
På Fars dag den 10 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplevelsespäckade upplaga av Museidagen. Många av Uppsalas museer håller öppet från kl 12-16. Smak är det gemensamma temat för dagen och det serveras i en mängd olika tolkningar med aktiviteter för alla åldrar.
Smaklökar och smaksinne
I Botaniska trädgården kan du lära dig om växter som smakar gott och passa på att vässa smaklökarna – kan du skilja på de fem grundsmakerna? Evolutionsmuseet dukar upp med visning om olika djurs smaksinnen och på Medicinhistoriska museet blir det kryddigt med brännande heta smaker.
Historiska smaker
Gustavianum tar plats i Universitetshuset och fokuserar på det goda livet med mat, dryck och konst under antiken och i Gamla Uppsala museum blir det gästabud i kungens hall med workshop. Upplandsmuseet ger en inblick i gamla tiders matvanor och den som vill kan prova på att kärna smör. I Pumphuset handlar dagen om mat, matvsinn och matförvaring med tips för hållbar vardag.
Kreativitet, konst och återbruk
Bror Hjorths Hus öppnar skafferiet för kreativiteten och inbjuder till att måla med mat. Där ges också en temavisning om den eviga frågan vad god smak egentligen är. Uppsala Konstmuseum visar utställningen The Non-Human Animal med fokus på smak och andra sinnen.
I Domkyrkan blir det visning av kyrkorummet, värdar i Skattkammaren och bildjakter för barn, Biotopia har drop-in verkstad för kreativt skapande av återvunnet material och Uppsala Industriminnesmuseum bjuder på filmvisning, guidning och kaffe – en välkänd Uppsalasmak. Under rubriken Osmakligt bjuder Fredens hus in till att utforska deras nya utställning Min kropp Min Rätt, om kränkningar och rätten till kroppslig integritet.
Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information om Uppsalas tjugoen museer.
Program Programmet hittar du på www.uppsalasmuseer.se oss nedan.
Bilder Kontakta oss för bilder
Kontakt Lotta Saetre, Botaniska trädgården 0701-67 91 31, Katja Jahn, Upplandsmueet, 018-16 91 34
Museidagens program söndag 10 nov 2019
Kl. 12–16 om inget annat anges. Fri entré till alla Uppsalas museer. Årets tema är Smak.
Biotopia
Återbruk – på Biotopia kan du skapa något nytt av återvinningsmaterial. Drop-inverkstad 11.00–17.00. Bara din egen fantasi och goda smak sätter gränser för vad du kan skapa!
Botaniska trädgården, Tropiska växthuset
Salt, sött, surt, beskt och umami. Vässa dina smak lökar. Gå på upp-täckts färd bland växter från södern.
- 13.00 smakverkstad för familjen
- 15.00 visning av välsmakande växter
Bror Hjorths Hus
Hela dagen: Smaken är som baken! Leta rumpor, svara på frågor och få en smakfull belöning.
- 12.30: Familjevisning: Smaka på den! Vi tittar på färger och försöker beskriva dem i ord.
- 13.00–16.00: Verkstad: Måla med mat! Vi använder skafferiets färger för att skapa egna bilder.
- 13.00: Visning av utställningen Ekfras.
- 14.00: Vad är god smak? Bror Hjorth och smakpoliserna – Temavisning av Bror Hjorths konst.
Evolutionsmuseet Zoologi (Villav. 9)
Smak i djurens värld Visste du att kattdjur inte känner sött, och att fåglar inte känner hettan hos chili? Familjevisning om djurgrupper, smaklökar och evolution i våra z oologiska utställningar! Visningar: 13.00 och 14.00. Ingen föranmälan.
Fredens hus
Osmakligt! Besök Fredens Hus nya utställning Min kropp Min rätt – om sexuella kränkningar, våld och rätten till kroppslig integritet.
Gamla Uppsala museum
Gästabud i kungens hall. Kom och smaka på historien. Vi dukar upp en buffé av forntiden. Workshop 14.00. För alla åldrar.
Gustavianum i Universitetshuset
En smak av antiken Föranmälan, begränsat antal platser: museum@gustavianum.uu.se
- 13.00 Vin och god mat var viktigt i de antika kulturerna – föredrag om sma-ken för det goda livet. Mynt kabinettet.
- 14.00 Från Diskuskastaren till Zlatan. Naket och avklätt, säger oss antiken något idag? Föredrag i Konststudiesalen. En smak av antiken, forts.
- 15.00 Antika bilder, modern smak: Rundtur i Myntkabinettets samlingar.
Medicinhistoriska museet
Lukter & smaker i apoteket hela dagen. 13.30–14.15: Brännande smaker! Lars-Erik Appelgren berättar hur och varför vi upplever kryddor som senap, chili och wasabi som heta.
Pumphuset
Smakfulla tips för hållbar vardag! Minska matsvinnet! Har maten gått ut bäst-före-datum? Vad är mat och vad är avfall? Prova smaksatt kranvatten och få hållbara mat-tips. Lek och lär om vatten och avfall! Pumphusets interaktiva utställning om vatten och avfall passar stora som små.
Skattkammaren (öppnar 12.30) och Domkyrkan
12.30–16.00: Museivärdar i Skatt-kammaren berättar och svarar på frågor. 12.30: Visning av kyrkorummet och bildjakter för barn i Katedral butiken.
Upplandsmuseet
Lär dig mer om historiska matvanor och kärna eget smör!
- 13.00: Temavisning om mat och smak. Vilka var upplänningens mat-vanor och hur bevarades maten utan kyl och frys?
- 14.00: Prova på att kärna smör och avnjut det med en bit hårt rågbröd.
Uppsala industriminnesmuseum
Vi bjuder på välkänd Uppsalasmak – kaffe. Filmvisning och guidning i museet.
Uppsala konstmuseum
14.00–15.00: Visning av utställningen The Non- Human Animal – Negotiating Bio-relations. Om konst verk som omförhandlar gränserna mellan människa och andra djur, med fokus på smak och andra sinnen, samt på det kulturella skifte som klimatföränd-ringen för med sig.
Nyheter
-
En galantofil kärlekshistoria
Lördag 6 mars öppnar vår snödroppsutställning – Ögonfröjd i ögonhöjd – utomhus i Botaniska trädgården. Under några veckors tid har våra trädgårdsmästare och intendenter sytt, klippt, skrivit och drivit för att skapa en inspirerande utställning med vårens sötaste droppar. Krukorna med vår samling av snödroppar har ömsom skottats fram ur snö och ömsom täckts med snö, för att locka de olika arterna och sorterna att blomma i rätt tid.
-
Ny besökspaviljong i Linnéträdgården
Linnéträdgården är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar. Hit kommer turister från hela världen för att besöka den plats där Carl von Linné bodde och verkade. För att bättre välkomna och serva besökarna har Statens fastighetsverk (SFV) och Uppsala universitet länge planerat för att uppföra en permanent paviljong på trädgårdens förgård. I går lämnades bygglovsansökan in till Uppsala kommun. Målet är att den nya paviljongen ska stå klar redan våren 2022.
-
De linneanska trädgårdarnas program för 2021
Nu har årets program med visningar och evenemang i Botaniska trädgården, Linnéträdgården och på Linnés Hammarby kommit från tryckeriet. I år har vi fått göra många anpassningar av våra evenemang. Det har vi gjort för att hjälpa till att minska smittspridningen i samhället och för du ska känna att det är säkert att besöka oss.
Under första halvåret erbjuder vi därför bara visningar, lovaktiviteter och utställningar utomhus. I våra visningar fokuserar vi på det som blommar och är extra vackert för stunden. Ladda ner programmet eller besök vårt kalendarium och börja planera för dina inspirerande och lärorika besök i våra trädgårdar!
-
Skördetid hos Familjen Potatis – utställning 5–13 september
Lördag 5 september öppnar utställningen Skördetid hos Familjen Potatis utomhus i Botaniska trädgården. På tre platser i den södra delen av trädgården visar vi upp allt från matnyttiga auberginer, till giftig belladonna och vacker blommande narcisstobak. Utställningen är öppen alla dagar 11–16.
-
Sommar i de linneanska trädgårdarna
Sommaren 2020 är sommaren då hemester är på allas läppar och sommaren då vi vill uppleva Sverige utomhus. I våra tre trädgårdar kan du njuta av grönskan, inspireras och skaffa kunskap, eller fika under äppelträden. För dig som måste stanna hemma har vi spelat in några filmer där vi berättar om våra fascinerande växter, om Linné och om vad du kan göra i Linnés Uppsala. Välkommen att upptäcka våra unika miljöer och arvet efter Carl von Linné!
-
Digital museinatt i Uppsala 6 juni
Möt natten på Uppsalas museer! Fira Sveriges nationaldag och att sommaren börjar tillsammans med Uppsalas museer.
-
Scenkonst från Botaniska trädgården 28 maj
Den 28 maj skapar vi historia! Tillsammans - i ett unikt samarbete mellan Teater Prego, Uppsala Universitet, Gottsunda Dans & Teater, Uppsala Stadsteater och Östfronten - livesänder vi scenkonst från Botaniska trädgården i Uppsala. Det bli ett livesänt evenemang av Teater Prego i samarbete med Uppsala Universitet, Gottsunda Dans & Teater, Uppsala Stadsteater och Östfronten.
-
Upptäck Sveriges gröna kulturskatt i sommar
35 av Sveriges främsta parker går nu samman i nätverket Swedish Gardens för att hjälpa alla som ska turista hemma i sommar. En ny gemensam plattform visar vägen till våra gröna kulturskatter.
Skönaste och grönaste sättet att lära känna Sverige är att besöka våra parker. Någon kan finnas inom joggingavstånd där du bor. Men när vi kan börja röra oss friare igen, finns det parker att upptäcka från Fjällträdgården i Jokkmokk till Katrinetorp i Skåne. Var och en av dem har sitt unika sätt att kombinera växtlighet med kulturhistoria.
-
Säsongsstart i corona-tider
Fredag 1 maj öppnar Linnéträdgården, Linnémuseet, LInnés Hammarby och Café Victoria i Botaniska trädgården för säsongen. Samtidigt håller vi Tropiska växthuset och Orangeriet Linneanum stängda för besökare. I dessa corona-tider blir det än säsongsstart med flera begränsningar.
-
16 april: Så påverkar Coronavirusets utbrott de linneanska trädgårdarnas verksamhet
Under Corona-tider har Uppsala linneanska trädgårdar som en del av Uppsala universitet beslutat att tillämpa social distansering. Målet är att vår verksamhet så långt som möjligt ska fortgå som vanligt. Samtidigt ska vi på alla sätt bidra till att bromsa hastigheten i smittspridningen. Det gör vi för att underlätta för sjukvården att ta hand om dem som bäst behöver det, i första hand människor ur riskgrupper, äldre och personer med underliggande sjukdomar.
För att minska risken för smittspridning kommer Tropiska växthuset och Orangeriet, från och med 1 april, att vara stängda för besökare. Vi kommer också att begränsa antalet besökare i Linnémuseet och i huvudbyggnaden på Linnés Hammarby när de öppnar 1 maj. Samtliga visningar inomhus är inställda.
-
Konsertsommar i Botaniska trädgården
Efter en oväntat stor efterfrågan på biljetterna till The Arks konsert i Uppsala i augusti står det klart att vi, tillsammans med Live Nation, Brink & Berger och Parksnäckan, kan välkomna tre stora konserter till barockträdgården i sommar. På scen står Magnus Uggla, Petter, Miss Li, The Ark och Veronica Maggio. Vi förväntar oss några magiska sensommarkvällar i grönskan. För dig som är mer intresserad av körkonserter bjuder försommaren på flera musikaliska pärlor.
-
Aktiviteter för barn i alla åldrar
Årets program för de linneanska trädgårdarna har kommit från tryckeriet. Först ut bland evenemangen är Sportlovskul, då vi ska trycka i tropikerna tillsammans med skollediga barn. Sedan följer påsklov, Hammarbydagen, Trädens födelsedag, Linnés trädgårdsfest och plantering av sommarblommor - där barn, föräldrar, mor- och farföräldrar och förskolor hittar aktiviteter som både lockar till skapande och kunskapande.
-
Corpus Hortense – Body Garden
SU-EN Butoh Company och Uppsala linneanska trädgårdar presenterar Corpus Hortense – Body Garden, en konstvandring och danshändelser i Tropiska växthuset, Botaniska trädgården lördag 7 december.
I den varma, ljusa och tropiska miljön fortsätter SU-EN Butoh Company med konstnären Eva Björkman och musikern Lise-Lotte Norelius att undersöka kropp, verklighet och rum. I detta platsspecifika verk funderar de över människans och konstens relation till natur, växter, djur, stenar och allt annat levande på denna planet.
-
Grön julstämning i Orangeriets praktsal
Strax innan advent, när julbelysningen tänds i Uppsala, öppnar Botaniska trädgården upp Linnésalen i Orangeriet Linneanum, för en blommande utställning med granar, amaryllis, dukade bord och klimatsmarta klappar.
-
Smakrik museidag i Uppsala 10 november
På Fars dag den 10 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplevelsespäckade upplaga av Museidagen. Många av Uppsalas museer håller öppet från kl 12-16. Smak är det gemensamma temat för dagen och det serveras i en mängd olika tolkningar med aktiviteter för alla åldrar.
-
Friskare av naturen - resultat av forskning i Botaniska trädgården
Under flera år har forskare från Psykologisk institutionen vid Uppsala universitet använt Botaniska trädgården och Tropiska växthuset i sin forskning kring hur naturmiljöer påverkar vår förmåga att återhämta oss efter stress. Professor Terry Hartig berättar om resultaten i veckans avsnitt av SVT Vetenskapens värld och programmet "Frisk av naturen".
-
Odlarglädje och lökarkeologi
Nu är det inte långt kvar till Botans dag då Uppsala linneanska trädgårdar tillsammans med trädgårdsföreningar och Bondens Mat i Uppland bjuder in till växt- och matmarknad, odlartävling och pelargonutställning. Söndag 1 september är alla besökare välkomna att prata odling med oss i rabatter och köksträdgård.
-
Fårklippning, spannmålsskörd och marknad
Söndag 18 augusti bjuder Sällskapet Linnés Hammarby, Länsstyrelsen och Uppsala universitet in till en händelserik dag för hela familjen på Linnés Hammarby. Från klockan 11 på förmiddagen kan du hjälpa till vid skörden av säd i kulturreservatet, botanisera bland mat och hantverk på marknaden, se på när fåren klipps, fika och följa med på visningar. Barnen kan rida ponny, leka 1700-talslekar och låna tidstypiska kläder. För en heldagsupplevelse rekommenderar vi att du tar dig till Linnés Hammarby med Lennakatten och veteranbuss. Tåg avgår från Uppsala Östra kl. 10.10 och 12.35.
-
Trädgårdsmästare sökes
Inom kort går ytterligare en av våra trädgårdsmästare i pension och nu söker vi en ersättare för hen. Vi söker dig med bred erfarenhet av trädgårdsarbete och med stort odlingsintresse. Du kommer framför allt att odla i växthus men även sköta växtmaterial utomhus. Efgtersom vi har ett brett publikt program i de linneanska tärdgårdarna kommer du också att vid utställningar och andra evenemang.
-
Gör en utflykt med Lennakatten och veteranbuss till Linnés hammarby i sommar
Vid två tillfällen under sommaren kan du åka veteranbuss till Linnés Hammarby. Museijärnvägen Lennakatten ordnar tillsammans med Uppsala linneanska trädgårdar guidade turer med veteranbuss från Uppsala Östra till Linnés Hammarby i samband med Slåtterdagen 21 juli och Råg- och marknadsdagen 18 augusti.
Biljetten köper du samma dag i Lennakattens kassa på Uppsala Östra. Välj mellan en halv dags utflykt eller att ägna en hel dag åt tågresa och besök på Linnés Hammarby.
-
Åtta tjeckiska konstnärer på Linnés Hammarby
Fredag 19 juli invigs sommarens andra utställning på Linnés Hammarby – Walks in Nature. Där visar åtta tjeckiska konstnärer med gäster verk i olja, akryl och blandteknik på temat natur och växter. Kurator Jana Rezekvitek Herynková har valt ut tre verk per konstnär, där motiven är allt från böhmiska landskap och detaljrika växtporträtt till mer fantasirika och drömlika utblickar. Flera av tavlorna är skapade specifikt för utställningen på Hammarby.
-
Konserttider och helgtider i Botaniska trädgården
De närmaste veckorna bjuder Botaniska trädgården på sköna toner i flera olika musikstilar. Helger och klämdagar gör också att Tropiska växthuset och orangeriet har ändrade öppettider.
-
Pollineringsvecka 18–26 maj
För en dryg vecka sedan publicerades FNs stora IPBES-rapport. Där står att det krävs grundläggande, systemomfattande förändringar för att skydda natur och den biologiska mångfalden. Några av de organismer som hotas av utrotning är våra viktiga pollinatörer. Vi i de linneanska trädgårdarna uppmärksammar dem under pollineringssveckan 18–26 maj.
-
Välkommen på Linnés trädgårdsfest
Lördag 18 maj firas Carl von Linnés 312:e födelsedag. Uppsalabor och andra besökare är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med lekar, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.
-
Brandy Krafts nya arter på Linnés Hammarby
Den 11 maj 2019 öppnar en utställning av Brandy Kraft på 1700-talsgården och museet Linnés Hammarby. Utställningen “Natura curiosa” bjuder in åskådarna till konstnärens fantasirika värld med en helt unik flora. I foto-realistiska oljemålningar, botaniska teckningar och akvarellmålningar skapar Brandy Kraft nya och aldrig tidigare skådade arter genom att sätta ihop egna konstellationer av olika blomsläkten.
-
Våryra i Linnés hem och trädgårdar
1 maj öppnar Linnés hem och trädgårdar för säsongen. Då står vårkvarteret i Linnéträdgården i full blom och mitt på dagen visar botanisten runt bland sippor, nunneört, lökväxter och vårbolmört. På Linnés Hammarby blommar det vackert i gräsmattor och lund och i Botaniska trädgården väntar Café Victoria på gäster, bland porslinshyacinter och narcisser.
-
Hållbar påsk i Tropiska växthuset
Uppsala linneanska trädgårdar fortsätter sitt spirande lök- och knölår med hållbart påsklov. 16–18 april kommer Grävlings naturprodukter till Tropiska växthuset och hjälper skollediga barn att skapa pyssel av tovad ull.
-
Otålig vår i Orangeriet
Tjuvstarta våren med ett besök bland spirande lökar. Tillsammans med Trädgårdsamatörerna, lökexperten Gerben Tjeerdsma samt blomsterkonstnärerna Monika Ågren och Marie Falestam bjuder de linneanska trädgårdarna in till en utställning med vårkänsla.
Utställningen ”Otålig vår i Orangeriet” är öppen under de två sista helgerna i mars och kommer att innehålla vanliga och rara lök- och knölväxter, flankerade av blommande lagerolvon, aprikos, persika och kamelior. Den är också startskottet för de linneanska trädgårdarnas satsning på spirande lökar och knölar, där även gräsmattor och rabatter kommer att bjuda på nya blommande skönheter senare under våren och försommaren.