Odlarglädje och lökarkeologi

2019-08-22

Nu är det inte långt kvar till Botans dag då Uppsala linneanska trädgårdar tillsammans med trädgårdsföreningar och Bondens Mat i Uppland bjuder in till växt- och matmarknad, odlartävling och pelargonutställning. Söndag 1 september är alla besökare välkomna att prata odling med oss i rabatter och köksträdgård.

Odlar- och matglädje i Botaniska trädgården

Botans dag är tillfället då du som besökare kan fynda perenner, krukväxter, honung, ost, bröd, saft och sylt i och runt orangeriet. Du kan lära dig mer om lökar och knölar, träffa trädgårdsföreningar eller följa med på visningar.

Tävla med dina egna ekologiska grönsaker

Vår personal kommer att finnas på plats i köksträdgården och prata odling och pollination under Botans dag. Visningen av bin, humlor, blomflugor och andra vingade blombesökare riktar sig framför allt till barn. Våra grönsaksodlande mästare kommer dessutom att vara en del i juryn till Odlartävlingen som anordnas av Uppsala TrädgårdsSällskap. Har du odlat morötter, rödbetor, squash, matlök, potatis, tomater eller gurka som i år har blivit extra fin? Om grödorna dessutom är ekologiskt odlade tycker vi att du ska ta med dem till Botaniska trädgården 1 september. Andra klasser i tävlingen är kompositioner i kruka eller låda, vackraste frukten, vackraste buketten, högsta solrosen… Hela lista finns på www.uppsalats.se/tavlingsklasser/.

Tävlingsklasser som pdf-fil.

Lökarkeologi – möt lökexperterna i arbete vid Orangeriet. 

Från matlök till vårblommande lök… I lökrabatten kommer vi under Botans dag att fortsätta vårt arbete med att förnya vår samling av pärlhyacinter, snödroppar och andra lökväxter. Välkommen att ställa frågor kring arbetet till våra botanister och trädgårdsmästare! Ni hittar dem vid Orangeriets sydvägg.

Beundra pelargoner, från mer än fem sekel

Under dagen får du också ett unikt tillfälle att följa med på visning av de linneanska trädgårdarnas pelargonsamling. Svenska Pelargonsällskapets ordförande Veronica Olsson delar med sig av sin kunskap. För dig som vill köpa med dig en pelargon hem finns flera försäljare med på växtmarknaden. I Orangeriet kan du dessutom beundra pelargoner från fem sekel, populära i Europa.

Program för dagen

  • 11-13 Inlämning Odlartävlingen, vid Orangeriet
  • 11-16 Utställning ”Pelargoner i Europa under fem sekel”, i Orangeriet
  • 11-16 Växt- och matmarknad, museibutiken flyttar ut
  • 12-14 Lökarkeologi – om lök & knölväxter med botanisten, vid Orangeriet
  • 12-15 Träffa trädgårdsmästaren och botanisten bland grönsaker, blommor och bin. Följ med på korta familjevisningar, i köksträdgården
  • 13-14 Visning av Botaniska trädgårdens pelargoner, i odlingsväxthuset
  • 15.00 Prisutdelning Odlartävlingen, vid Orangeriet

Låt oss hoppas på en fin sensommardag i Botaniska trädgården, med mycket odlarglädje och givande möten!

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26