Fårklippning, spannmålsskörd och marknad

2019-07-31

Söndag 18 augusti bjuder Sällskapet Linnés Hammarby, Länsstyrelsen och Uppsala universitet in till en händelserik dag för hela familjen på Linnés Hammarby. Från klockan 11 på förmiddagen kan du hjälpa till vid skörden av säd i kulturreservatet, botanisera bland mat och hantverk på marknaden, se på när fåren klipps, fika och följa med på visningar. Barnen kan rida ponny, leka 1700-talslekar och låna tidstypiska kläder. För en heldagsupplevelse rekommenderar vi att du tar dig till Linnés Hammarby med Lennakatten och veteranbuss. Tåg avgår från Uppsala Östra kl. 10.10 och 12.35.

Råg, havre och korn

Krakar med säd, skördade i kulturreservatet Linnés Hammarby, augusti 2018. Foto Lotta Saetre, Uppsala universitet.

Rågskörd med marknad är ett årligt evenemang på Linnés Hammarby i mitten av augusti. Då slår agrarhistorikerna rågen på historiskt vis och kulturreservatets besökare får hjälpa till att slå, binda och ställa i ordning krakar för ytterligare torkning och mognad. Efter de senaste veckornas värme är den mesta rågen redan skördad. Istället finns det andra spannmål att skörda. Under arbetets gång delar SLU Agrarhistoria med sig av sina kunskaper om historiska grödor, bondens år, torka och årsmån. 

Fåren är tillbaka

Får i kulturreservatet Linnés Hammarby. Foto Karin Hallgren, SLU Agrarhistoria.

Efter några års upphåll kan vi åter igen bjuda in till fårklippning på Linnés Hammarby. De får som betar i kulturreservatets hagar ägs av Lundby Landskapvård. Under dagen kommer de att vallas med hund i reservatet och från klockan 11.30 kan du se hur det går till när fåren klipps.

Hantverk, grönsaker och ull

Sällskapet Linnés Hammarby spinner ull på marknadsdagen på Linnés Hammarby. Foto: Dan Pettersson, för Linnés Uppsala.

I samband med skörden i kulturreservatet ordnar vår vänförening Sällskapet Linnés Hammarby en gemytlig marknad inom museiområdet. Där kan du fynda skinn, naturprodukter, trä- och textilhantverk, garn, smycken, sylt, saft, ägg och honung från lokala tillverkare. Vänföreningen säljer nyskördade grönsaker från Linnés kålgård. De spinner också ull och färgar garn – välkommen att lära dig mer om garnfärgning!

Historiskt bröd och växterna från förr

Surlimpa från Lövsta, bakad vid Ängslyckans Café. Foto Karin Gerhardt.

Under råg-, får- och marknadsdagen kan du som besökare lära dig mer om växterna från förr och om historiskt bröd. Trädgårdsmästare Tina Ahlström tar dig med på blomstervandring kl. 12.30 och Karin Gerhardt från Ängslyckans Café håller ett föredrag om historiskt bröd kl. 13.30. Efter föredraget finns det möjlighet att provsmaka, bland annat Upplandskubb och surlimpa från Lövsta.

Om du är mer intresserad av bostadshuset på Linnés Hammarby kan du följa med våra duktiga guider på visning av Carl von Linnés arbetsrum och fru Linnés gemak flera gånger under dagen. I väntan på visningarna rekommenderar vi en fika under äppelträden. Café Sara Lisa serverar ekologiska och närproducerade smörgåsar, bakverk och luncher.

Barnens favoriter

Ta med barnen på ponnyridning i kulturreservatet! Titta på när fåren klipps eller när hundarna vallar dem! Hos Sällskapet Linnés Hammarby kan du dessutom låna 1700-talsdräkter till barnen, köpa stomar till halmdockor och prova på olika 1700-talsleksaker. 

Med tåg och buss till Hammarby

Lennakatten avgår från Uppsala Östra  och tar dig till Marielund, Fjällnora och  Almunge. Söndag 18 augusti kan du ta tåget från Uppsala till Bärby och där byta till veteranbuss till Linnés Hammarby. Avgång 10.10 och 12.35. Foto Upsala–Lenna Jernväg.

För andra gången den här sommaren kan du den 18:e augusti göra en tåg- och bussutflykt till Linnés Hammarby. Du tar då museitåget Lennakatten från Uppsala Östra till Bärby och därifrån veteranbuss till Linnés Hammarby. Återresan från Hammarby går via Linnés Sävja till Uppsala Östra. 

10:10–11:00 Lennakatten (museitåg) Uppsala Östra – Bärby, buss Bärby – Linnés Hammarby
12:35–13:20 Lennakatten (museitåg) Uppsala Östra – Bärby, buss Bärby – Linnés Hammarby
ca 13.30 guidad busstur Linnés Hammarby – Uppsala Östra, via Sävja, ankomst ca 14:15
ca 15.30 guidad busstur Linnés Hammarby – Uppsala Östra, via Sävja, ankomst ca 16:15

Resan med Lennakatten och veteranbuss kostar 110 kr/vuxen för enkel resa, 180 kr tur och retur. Två barn/vuxen åker gratis. För övriga biljettpriser se Lennakattens hemsida lennakatten.se.

Entréavgift till Linnés Hammarby för resenärer med veteranbussen är 50 kr/vuxen. Barn under 18 år har fri entré. Ordinarie entréavgift är 80 kr, men 1700-talsklädda samt anställda och studenter vid Uppsala universitet har fri entré.

Program Råg- och marknadsdagen

11–15 Säden är mogen! Var med vid skörden av spannmål i kulturreservatet.
11–16 Marknad med fårskinn, grönsaker och hantverk. Färgning av ullgarn. Ponnyridning.
11.30–14.00 Fåren klipps – se hur det går till! 
11.30 Visning i Linnés bostadshus på svenska.
12.30 Trädgårdsmästaren visar växter från förr. Visning av bostadshuset på engelska. 
13.30 Föredrag om historiskt bröd. Avslutas med provsmakning.
13.30, ca guidad tur med veteranbuss Linnés Hammarby – Linnés Sävja – Uppsala Östra.
14.30 Visning i Linnés bostadshus på svenska.
15.30, ca guidad tur med veteranbuss Linnés Hammarby – Linnés Sävja – Uppsala Östra.
15.30 Visning i Linnés bostadshus på svenska.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26