Pollineringsvecka 18–26 maj

2019-05-15

För en dryg vecka sedan publicerades FNs stora IPBES-rapport. Där står att det krävs grundläggande, systemomfattande förändringar för att skydda natur och den biologiska mångfalden. Några av de organismer som hotas av utrotning är våra viktiga pollinatörer. Vi i de linneanska trädgårdarna uppmärksammar dem under pollineringssveckan 18–26 maj.

Evenemang under pollinationsveckan

Under pollineringsveckan infaller Fascination of Plants Day, World Bee Day och Biologiska mångfaldens dag, 18:e, 20:e respektive 22:a maj. I samband med Fascination of Plants Day får Linnéträdgården besök av Linnécentrum för växtbiologi. De ordnar växtexperiment och forskarsamtal om växter, växtföräldling och evolution. Samma dag bjuder Biotopia in till familjevisningar i trädgården på temat pollination och honung. Följ med pedagogen på vandring genom Linnés egen trädgård och lär dig mer om samspelet mellan växter och djur! Hela programmet för Fascination of Plants day och Linnés trädgårdsfest där aktiviterna ingår hittar du på sidan linneuppsala.se.

Dagen därpå tar botanisten med dig på visning och picknick i äppellunden på Linnés Hammarby. Du får lära dig om olika äppelsorter, när de blommar och när de bär frukt, men också om den pollinering som är så viktigt för riklig fruktsättning.

I slutet av pollineringsveckan påbörjar vi vår utplantering av sommarblommor i de linneanska trädgårdarna. Under fem dagar får vi då hjälp av Uppsalas föskolebarn att fylla barockträdgården med blomsterprakt och nektarrika växter.

Läs mer om dessa och andra programpunkter i vårt kalendarium.

Mer information om hur du kan gynna pollinatörer i din trädgård, exempel på växter du kan plantera m.m. hittar du på vår sida Pollinera mera.

Blommor och bin på sociala medier

Humla på färgväpplin i Botaniska trädgården, Uppsala universitet.

I Botaniska trädgården blommar det från tidig vår till sen höst. Några av våra rabatter är särskilt anlagda för att locka till sig och gynna pollinatörer. I trädgården finns också gott om exempel på boplatser för pollinerande insekter. Besök gärna vårt insektshotell bredvid skolträdgården. Där surrar det flitigt när det är dags för insekterna att förbereda övervintring.

Murarbi vid insektshiótellet i Botaniska trädgården, Uppsala universitet.

Följ oss på sociala medier under pollineringsveckan och lär dig mer om våra viiktiga pollinatörer. Där får du också tips och inspiration till egen odling.

Nominering till årets pollinatör

Årets Pollinatör 2019 utses den 26 maj, sista dagen i pollineringsveckan. Nätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens (Swedish Gardens) har nominerat Uppsala linneanska trädgårdar till priset. För att nomineras ska den aktuella organisationen ha arbetat systematiskt och medvetet för att förbättra livsbetingelser för pollinatörer, under året 2018. Det är även önskvärt att den nominerade ska ha tagit ett nytt grepp på pollineringsfrågan och ha arbetat utåtriktat och folkbildande. Vi ser med stolthet tillbaka på vårt arbete med pollination och pollinatörer under 2018 och hoppas att det gynnar den biologiska mångfalden i våra trädgårdar lång tid framöver.
 

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26