Välkommen på Linnés trädgårdsfest
2019-05-15
Lördag 18 maj firas Carl von Linnés 312:e födelsedag. Uppsalabor och andra besökare är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med lekar, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.
I Uppsala har vetenskapsmannen Carl von Linné lämnat fler spår efter sig än någon annanstans i världen. Här finns ett unikt kulturarv efter honom och en excellent kreativ forsknings- och innovationsmiljö inom områden som har utvecklats ur Linnés vetenskaper.
För femte gången anordnas nu Linnés trädgårdsfest i Linnéträdgården mitt i Uppsala. Ett brett program sträcker sig över hela dagen, kl 11–17. På hantverksmarknaden går det att fynda allt från ostar till smycken, guidade visningar berättar mer om växterna i Linnés botaniska trädgård och familjen Linnés bostad håller öppet för besök. Den som är intresserad av växtbiologi har möjlighet att prata med forskare om DNA, mikrobiom och evolution medan den som är mer intresserad av kultur kan få veta mer om hur man klädde sig på 1700-talet och hur man dansade och lekte.
Se hela programmet för Linnés trädgårdsfest.
Tid: 18 maj kl 11–17
Plats: I Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27
Det är fritt inträde till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen. Firandet arrangeras av Linnés Uppsala. Evenemanget är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala.
För vidare information, vänligen kontakta:
Lotta Saetre, informatör, Uppsala Linneanska trädgårdar
Telefon: 0701-67 91 31
Nyheter
-
Corpus Hortense – Body Garden
SU-EN Butoh Company och Uppsala linneanska trädgårdar presenterar Corpus Hortense – Body Garden, en konstvandring och danshändelser i Tropiska växthuset, Botaniska trädgården lördag 7 december.
I den varma, ljusa och tropiska miljön fortsätter SU-EN Butoh Company med konstnären Eva Björkman och musikern Lise-Lotte Norelius att undersöka kropp, verklighet och rum. I detta platsspecifika verk funderar de över människans och konstens relation till natur, växter, djur, stenar och allt annat levande på denna planet.
-
Grön julstämning i Orangeriets praktsal
Strax innan advent, när julbelysningen tänds i Uppsala, öppnar Botaniska trädgården upp Linnésalen i Orangeriet Linneanum, för en blommande utställning med granar, amaryllis, dukade bord och klimatsmarta klappar.
-
Smakrik museidag i Uppsala 10 november
På Fars dag den 10 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplevelsespäckade upplaga av Museidagen. Många av Uppsalas museer håller öppet från kl 12-16. Smak är det gemensamma temat för dagen och det serveras i en mängd olika tolkningar med aktiviteter för alla åldrar.
-
Friskare av naturen - resultat av forskning i Botaniska trädgården
Under flera år har forskare från Psykologisk institutionen vid Uppsala universitet använt Botaniska trädgården och Tropiska växthuset i sin forskning kring hur naturmiljöer påverkar vår förmåga att återhämta oss efter stress. Professor Terry Hartig berättar om resultaten i veckans avsnitt av SVT Vetenskapens värld och programmet "Frisk av naturen".
-
Odlarglädje och lökarkeologi
Nu är det inte långt kvar till Botans dag då Uppsala linneanska trädgårdar tillsammans med trädgårdsföreningar och Bondens Mat i Uppland bjuder in till växt- och matmarknad, odlartävling och pelargonutställning. Söndag 1 september är alla besökare välkomna att prata odling med oss i rabatter och köksträdgård.
-
Fårklippning, spannmålsskörd och marknad
Söndag 18 augusti bjuder Sällskapet Linnés Hammarby, Länsstyrelsen och Uppsala universitet in till en händelserik dag för hela familjen på Linnés Hammarby. Från klockan 11 på förmiddagen kan du hjälpa till vid skörden av säd i kulturreservatet, botanisera bland mat och hantverk på marknaden, se på när fåren klipps, fika och följa med på visningar. Barnen kan rida ponny, leka 1700-talslekar och låna tidstypiska kläder. För en heldagsupplevelse rekommenderar vi att du tar dig till Linnés Hammarby med Lennakatten och veteranbuss. Tåg avgår från Uppsala Östra kl. 10.10 och 12.35.
-
Trädgårdsmästare sökes
Inom kort går ytterligare en av våra trädgårdsmästare i pension och nu söker vi en ersättare för hen. Vi söker dig med bred erfarenhet av trädgårdsarbete och med stort odlingsintresse. Du kommer framför allt att odla i växthus men även sköta växtmaterial utomhus. Efgtersom vi har ett brett publikt program i de linneanska tärdgårdarna kommer du också att vid utställningar och andra evenemang.
-
Gör en utflykt med Lennakatten och veteranbuss till Linnés hammarby i sommar
Vid två tillfällen under sommaren kan du åka veteranbuss till Linnés Hammarby. Museijärnvägen Lennakatten ordnar tillsammans med Uppsala linneanska trädgårdar guidade turer med veteranbuss från Uppsala Östra till Linnés Hammarby i samband med Slåtterdagen 21 juli och Råg- och marknadsdagen 18 augusti.
Biljetten köper du samma dag i Lennakattens kassa på Uppsala Östra. Välj mellan en halv dags utflykt eller att ägna en hel dag åt tågresa och besök på Linnés Hammarby.
-
Åtta tjeckiska konstnärer på Linnés Hammarby
Fredag 19 juli invigs sommarens andra utställning på Linnés Hammarby – Walks in Nature. Där visar åtta tjeckiska konstnärer med gäster verk i olja, akryl och blandteknik på temat natur och växter. Kurator Jana Rezekvitek Herynková har valt ut tre verk per konstnär, där motiven är allt från böhmiska landskap och detaljrika växtporträtt till mer fantasirika och drömlika utblickar. Flera av tavlorna är skapade specifikt för utställningen på Hammarby.
-
Konserttider och helgtider i Botaniska trädgården
De närmaste veckorna bjuder Botaniska trädgården på sköna toner i flera olika musikstilar. Helger och klämdagar gör också att Tropiska växthuset och orangeriet har ändrade öppettider.
-
Pollineringsvecka 18–26 maj
För en dryg vecka sedan publicerades FNs stora IPBES-rapport. Där står att det krävs grundläggande, systemomfattande förändringar för att skydda natur och den biologiska mångfalden. Några av de organismer som hotas av utrotning är våra viktiga pollinatörer. Vi i de linneanska trädgårdarna uppmärksammar dem under pollineringssveckan 18–26 maj.
-
Välkommen på Linnés trädgårdsfest
Lördag 18 maj firas Carl von Linnés 312:e födelsedag. Uppsalabor och andra besökare är välkomna på en tidsresa tillbaka till 1700-talet med lekar, trädgårdsmarknad, dans, forskarsamtal och dräktvisningar. Följ med på visningar av de växter Linné odlade och delta i experimentverkstad för att lära dig mer om Linnés vetenskaper idag.
-
Brandy Krafts nya arter på Linnés Hammarby
Den 11 maj 2019 öppnar en utställning av Brandy Kraft på 1700-talsgården och museet Linnés Hammarby. Utställningen “Natura curiosa” bjuder in åskådarna till konstnärens fantasirika värld med en helt unik flora. I foto-realistiska oljemålningar, botaniska teckningar och akvarellmålningar skapar Brandy Kraft nya och aldrig tidigare skådade arter genom att sätta ihop egna konstellationer av olika blomsläkten.
-
Våryra i Linnés hem och trädgårdar
1 maj öppnar Linnés hem och trädgårdar för säsongen. Då står vårkvarteret i Linnéträdgården i full blom och mitt på dagen visar botanisten runt bland sippor, nunneört, lökväxter och vårbolmört. På Linnés Hammarby blommar det vackert i gräsmattor och lund och i Botaniska trädgården väntar Café Victoria på gäster, bland porslinshyacinter och narcisser.
-
Hållbar påsk i Tropiska växthuset
Uppsala linneanska trädgårdar fortsätter sitt spirande lök- och knölår med hållbart påsklov. 16–18 april kommer Grävlings naturprodukter till Tropiska växthuset och hjälper skollediga barn att skapa pyssel av tovad ull.
-
Otålig vår i Orangeriet
Tjuvstarta våren med ett besök bland spirande lökar. Tillsammans med Trädgårdsamatörerna, lökexperten Gerben Tjeerdsma samt blomsterkonstnärerna Monika Ågren och Marie Falestam bjuder de linneanska trädgårdarna in till en utställning med vårkänsla.
Utställningen ”Otålig vår i Orangeriet” är öppen under de två sista helgerna i mars och kommer att innehålla vanliga och rara lök- och knölväxter, flankerade av blommande lagerolvon, aprikos, persika och kamelior. Den är också startskottet för de linneanska trädgårdarnas satsning på spirande lökar och knölar, där även gräsmattor och rabatter kommer att bjuda på nya blommande skönheter senare under våren och försommaren.
-
Programmet för 2019 – rykande färskt
Programmet för säsongen 2019 för Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnés Hammarby har just kommit från tryckeriet. I år genomsyras det av programpunkter på temat Spirande lökar och knölar. De linneanska trädgårdarna bjuder in till tre utställningar, tre skollovsaktiviteter och ett 20-tal visningar och föredrag där besökare kan inspireras och lära sig mer om arter, sorter, odling och smak.
-
Sökes - ansvarig för museibutik
Vill du vara med och påverka hur nöjda våra besökare blir? Vår kollega som är ansvarig för museibutikerna går i pension under våren. Nu söker vi en ersättare för henne.
-
Ett surrande år summerat
Under 2018 har vi i de linneanska trädgårdarna fokuserat på pollination och pollinerande insekter. Vi har byggt och visat upp fjärilsholkar, bihotell och humlebon. Våra botanister och trädgårdsmästare har berättat om vilka växter besökare kan odla i sina trädgårdar för att gynna våra små men viktiga trädgårdsarbetare. Vid flera av trädgårdarnas evenemangsdagar har lokala biodlare deltagit. Besökare har också kunnat träffa Entomologiska föreningen, Naturskyddsföreningen och andra insektsexperter. Vi kan se tillbaka på en säsong med många trevliga möten, avslutad med en fjärilsutställning som blev en riktig publiksuccé.
-
Thunberg 275 år – botanist och Japan-resenär
På Fars dag söndag 11 november firas Museidag på temat resor i Uppsala. På tolv av Uppsalas museer bjuds det på långa och korta resor, inre och yttre resor, resor i tid och resor i rum. I Botaniska trädgården uppmärksammar vi botanisternas resor och de växter de tog med sig hem. Vi uppmärksammar också Japan–resenären Carl Peter Thunberg som 11 november skulle ha fyllt 275 år.
-
Höstlov med flygande fjärilar, flygande ugglor och trollformler
Under höstlovet bjuder Tropiska växthuset på exotiska fjärilar och orangeriet på trolldomsskola. I Uppsala linneanska trädgårdar har vi under året jobbat mycket med att berätta om och gynna pollinerande insekter. Nu har turen kommit till de tropiska fjärilarna, där de flesta dricker nektar och några äter pollen. Pollinationen är ett magiskt samspel mellan växt och fjäril, där växten får hjälp med dejting och fjärilen får mat. Nästan lika magiskt är det när vi förvandlar orangeriets skrymslen och vrår till lektionssalar i Uppsalas egen trolldomsskola.
-
FNs globala mål för hållbar utveckling – utställning i Botaniska trädgården
Under oktober pågår utställningen "WHOLE EARTH?" i barockträdgården i Botaniska trädgården. På ett 10-tal skärmar berättar Hard Rain Project om de olika målen för hållbar utveckling och uppmanar forskare, studenter och andra medborgare att dela sina idéer och upptäckter för en bättre och säkrare värld för kommande generationer.
-
Äppeldagar och sortskola
Den varma sommaren har gett förutsättningar för en rekordstor (och –tidig) äppelskörd. Redan under Botans dag i början av september hade vi långa köer till vår sortbestämning av sommarfrukt. Under Äppeldagarna helgen 22-23 september erbjuder vi våra besökare på Linnés Hammarby både att få sin äpplen sortbestämda och mustade. Dessutom berättar vi om trädbeskärning och ympning. För den som som vill lära sig känna igen de vanligaste äppelsorterna bjuder vi in till sortskola på Äpplets dag 25 september.
-
Rågmarknad med tidig humleskörd, i torkans spår
Söndag 19 augusti bjuder Länsstyrelsen, SLU Agrarhistoria och Sällskapet Linnés Hammarby in till rågskörd och marknad på Linnés Hammarby. I värmens och torkans spår har programpunkter både tillkommit och ändrats. Vid årets skördedag kommer ni besökare även att kunna vara med vid humleskörden. På marknaden kommer även vår biodlare vara med. Förutom att ta med sig visningskupa och honung för provsmakning kommer de att slunga honung under eftermiddagen.