Brandy Krafts nya arter på Linnés Hammarby

2019-04-26

Den 11 maj 2019 öppnar en utställning av Brandy Kraft på 1700-talsgården och museet Linnés Hammarby. Utställningen “Natura curiosa” bjuder in åskådarna till konstnärens fantasirika värld med en helt unik flora. I foto-realistiska oljemålningar, botaniska teckningar och akvarellmålningar skapar Brandy Kraft nya och aldrig tidigare skådade arter genom att sätta ihop egna konstellationer av olika blomsläkten.

Orchilaurus upsaliensis, konstverk av Brandy Kraft. Visas på Linnés Hammarby 11 maj-14 juli 2019 i utställningen Natura Curiosa.

Natura curiosa, nya verk av Brandy Kraft på Linnés Hammarby, 11 maj–14 juli

Den 11 maj 2019 öppnar en utställning av Brandy Kraft på 1700-talsgården och museet Linnés Hammarby. Utställningen består av en serie nya oljemålningar, botaniska teckningar och akvarellmålningar.

Utställningen, “Natura curiosa” bjuder in åskådarna till konstnärens fantasirika värld med en helt unik flora. I foto-realistiska oljemålningar, botaniska teckningar och akvarellmålningar skapar Brandy Kraft nya och aldrig tidigare skådade arter genom att sätta ihop egna konstellationer av olika blomsläkten.

Serien, som är rotad i flamländska traditionella blomsterstilleben, fördjupas ytterligare av ett intresse för systematisk och vetenskaplig dokumentation, i synnerhet det namngivningssystem som Carl von Linné skapade.

“By giving the flowers new binomial nomenclature I am anchoring them into reality,” Brandy Kraft.

Kraft är för närvarande inriktad på blommor som hon använder som en metafor för den naturliga världens förfall. I hennes nyskapande, fotorealistiska målningar skapar Kraft sin egen värld samtidigt som hon refererar till både vetenskap och konsthistoria.

“Som botanist älskar jag de utsökt detaljerade blommorna som känns både välbekanta och samtidigt besvärande avvikande. De skulle säkerligen ha väckt Linnés nyfikenhet”,  Per Erixon trädgårdsintendent linneanska trädgårdar.

En video om processen finns här: www.instagram.com/p/Bu3Ko4ligMG/

Frågor: kontakta Per Erixon 

Vernissage

Fredag, 10 maj 16- 18

Linnés Hammarby, 15 km sydost om Uppsala.

Buss 102 stannar vid Linnés Hammarby vägskäl, 1,5 km från Hammarby

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26