Höstlov med flygande fjärilar, flygande ugglor och trollformler

2018-10-17

Under höstlovet bjuder Tropiska växthuset på exotiska fjärilar och orangeriet på trolldomsskola. I Uppsala linneanska trädgårdar har vi under året jobbat mycket med att berätta om och gynna pollinerande insekter. Nu har turen kommit till de tropiska fjärilarna, där de flesta dricker nektar och några äter pollen. Pollinationen är ett magiskt samspel mellan växt och fjäril, där växten får hjälp med dejting och fjärilen får mat. Nästan lika magiskt är det när vi förvandlar orangeriets skrymslen och vrår till lektionssalar i Uppsalas egen trolldomsskola.

Stora och färgglada

De första pupporna till höstlovets tropiska fjärilar anlände i veckan och några enstaka fjärilar har redan sett dagens ljus. Till måndag 29 oktober hoppas vi ha närmare tusen fjärilar flygande i Victoriasalen. Några av dem är gröna, andra gula, röda, blå eller bruna. Några är randiga, några pricka och några har uggleögon tecknade på vingarna. Storleken varierar från ett vingspann på 3–20 centimeter. Nyfiken? Välkommen till Tropiska växthuset 29 oktober- 11 november. Vi har öppet måndag-fredag 11-16 och lördag-söndag 12-15.

Magiska växter och djur

Under höstlovet får vi också besök av både ugglor och lärare från Evolutionsmuseet. De flyttar in i uggletrappan i orangeriet och får där besök av våra prefekter och de barn som vågar och vill följa med dem. Årets lektioner kommer också att hållas i källarhålan, orangeriet och i den inte så förbjudna skogen. Under årets lektioner på Uppsalas egen skola för trolldomskonst samarbetar vi åter igen med Stadsbibliotekets barnboksbibliotekarier. Räkna med dramatik! Lektionerna är öppna för barn och ungdomar 6-15 år gammal och biljetter måste bokas eller köpas i förväg. Bokning via e-post (bokning@botan.uu.se); förköp från 27 oktober i Tropiska växthuset.

Nyheter