Botaniska trädgårdens skördeutställning – nu i orangeriet

2017-08-25

För första gången på tio år flyttar Botaniska trädgårdens skördeutställning inomhus. Under tio dagar, 1-10 september, får Uppsalabor och tillresta uppleva vad jorden kan ge. Kål, lök, kryddor, baljväxter, rotsaker, spannmål, tomat och chili varvas i utställningen med trädgårdsmästarnas egna recept på syrade grönsaker, picklade tomater och äppelsirap.

Skörden i skafferiet och Skördeåret 2017

Under utställningen Skörden i skafferiet visar vi upp en mångfald av gamla godingar och nya sorter från grönsakslandet. ”Tanken är att besökarna ska kunna få kunskap och inspiration hela vägen från odling och skörd till vårt dukade bord”, säger trädgårdsmästare Petra Holmgren Reichler som samordnar utställningen. ”Under Kulturnatten kommer de också kunna få provsmaka rätter tillagade med inspiration från Botaniska trädgården.” Vår tanke är att utställningen ska vara en fröjd för ögat, men också en inspiration till eget odlande och experimenterande med skörden. Vi vill att fler lär sig att ta till vara det de odlar och att spara smakerna till de mörka årstiderna.

Skörden i skafferier visar både växter, grönsaker och maträtter. I Orangeriet, Botaniska trädgården 1-10 september 2017. Foto Petra Reichler, Uppsala universitet.

”Skörden i skafferiet” och de evenemang som är knutna till den avslutar ett välbesökt odlingsår i de linneanska trädgårdarna. Kunskapstörstande trädgårdsbesökare har kunnat vara med vid både odling och skörd. De har fått lära sig om varmbänkar, skolning, växelbruk, nyttigt ogräs, rosenvatten, örtsalt och fröer.

Växt- och matmarknad med odlartävling

Rotsaker, både morötter, rödbetor och kålrabbi visas upp i utställningen Skörden i skafferiet i Orangeriet i Botaniska trädgården, 1-10 september 2017. Foto Lotta Saetre, Uppsala universitet.

Söndag 3 september, under utställningens första helg, får Botaniska trädgården besök av trädgårdsamatörer och trädgårdssällskap som säljer pelargoner, rosor och andra både rara och mer välbekanta växter från när och fjärran. Bondens mat i Uppland ordnar matmarknad med färska råvaror och delikatesser till försäljning – allt direkt från lokala bönder och mathantverkare. Även trädgårdsexperten Maj-Lis Petterson finns på plats och ger råd och tips till hugade besökare. Tillsammans med trädgårdsmästare från Uppsala linneanska trädgårdar utgör hon jury i Uppsala TrädgårdsSällskaps Odlartävling, där en av kategorierna är ”Mat i bukett”.

Matkultur i trädgården

Under Kulturnatten 9 september kommer sedan Cajsas kök , Liselotte Forslin och The Nuthouse att bjuda in till provsmakning. Tillsammans med vår trädgårdsmästare och vår botanist delar de med sig sina tips kring odling och grön mathållning. Det kommer att bjudas allt från rawfood och kalla röror till uppländsk stuvning och vegetariska rätter.

Detaljerat program för utställningen Skörden i skafferiet och skördeveckan finns i vårt kalendarium.

Program för skördeveckan:

1-10 september Skörden i skafferiet

Utställningen öppen vardagar 12-17, helger 11-16. Förlängt öppethållande 5/9, 7/9, 9/9.

Fredag 1 september Skörden i skafferiet

12-17  Utställningens första dag

Lördag 2 september Vernissage

12-16  Towe Wiiand ställer ut fotografier i utställningen

Söndag 3 september Växt- och matmarknad

11-16  Sällskapet trädgårdsamatörernas växtmarknad, matmarknad med Bondens mat i Uppland, Odlartävling, pelargonutställning, visningar

Tisdag 5 september Sara Bäckmo – Skillnadens skörd

18.30   Föredrag om ekologisk odling, kvällsöppet i utställningen

Onsdag 6 september Höstbruk

12.30   visning med trädgårdsmästaren i Linnéträdgården

Torsdag 7 september Grymma grödor

18.30   Föredrag med Apotekarsocieteten, kvällsöppet i utställningen

Lördag 9 september Matkultur i trädgården

14-18  träffa trädgårdsmästare, botanister och matkreatörer under Kulturnatten. Provsmaka rätter tillagade med inspiration från trädgården.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26