Odla din jord – ta hand om din skörd!

2017-02-01

Pressmedddelande 2017-02-01

Programmet för de linneanska trädgårdarna ligger nu i tryckpressen. Fokus för årets evenemang ligger på odling och skörd då Botaniska trädgården hyllar Skördeåret 2017 med utställning, praktiskt inriktade visningar, föredrag och lovaktiviteter.

Trädgårdsmästarna prövar ramen till den nya varmbänken i Botaniska trädgården. Var med och bädda 5/2 och så 5/3 2017.Första söndagen i månaden från februari till oktober kan besökare vara med när trädgårdsmästarna odlar och skördar. De kommer tillsammans med botanisterna att berättar om odling i varmbänk, om sådd, skolning, växelbruk, ogräs, rosenvatten, örtsalt, fröer och sen skörd. Bland inbjudna föredragshållare finns inspiratören och odlaren Tyra Hallsenius Lindhé och författaren och bloggaren Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård. Hon kommer med en ny bok i augusti. Båda kommer att prata om hållbar, ekologisk odling och om hur du använder skörden.

"Kom och inspireras, lär dig mer om att odla hemma i täppan, på fönsterbänken och hur du kan njuta hemodlat året runt och glädjen att ta vara den egna skörden!" är trädgårdsmästare Petra Holmgren Reichlers uppmaning till alla Uppsalabor under Skördeåret 2017.

Skördeåret kommer inte bara märkas i våra evenemang. I Botaniska trädgården bjuder sommaren på ovanligt mycket grönsaker i rabatterna. Kanske dyker det också upp några grönsaksodlingar i stadsrummet, designade av trädgårdsmästare från de linneanska trädgårdarna. Årets höjdpunkt i trädgården blir dock Skörden i skafferiet, en tio dagar lång skördeutställning i Orangeriet.

Information om vad som händer under Skördeåret 2017 finns på botan.uu.se/skordearet. Ytterligare information finns i kalendariet på www.botan.uu.se.

Första programpunkten inträffar nu på söndag då vi anlägger vår varmbänk. Därpå följer sportlovsaktiviteter med fokus på fröer och sådd och i början av mars sår vi årets första omgång fröer i varmbänken. 

Nyheter