Museidagen 2023 – Tema Liv och död

2023-11-02

På Fars dag den 12 november bjuder Uppsalas museer in till årets upplaga av Museidagen. Tolv museer håller öppet kl. 12-16 med fri entré. Årets Museidag kretsar kring livet och döden och allt där emellan. Om att värna och rädda liv men också att generera och gestalta, definiera och konservera det. I triiska växthuset funderar vi kring vad som är ätligt, vad som är giftigt, vad som är levande och vad som är dött i växternas värld.

Ur programmet

Lär känna dödsbringande växter i Tropiska växthuset och få en inblick i deras liv och vardag. På Biotopia möter du konservatorn som jobbar med att ge liv åt döda ting, hur går det till egentligen? I Bror Hjorths Hus närmar vi oss livet i konsten. Vad får konsten att kännas levande och hur fungerar konsten som ett fundament i den egna existensen? Besök verkstan efter visningen och ingjut liv i din lerklump!

På Carolina Rediviva möter du unika bilder och handskrifter som överlevt och bevarats för eftervärlden – från Meckatavlan till astronomen Copernicus bibliotek. Vad kan de berätta för oss? Medicinhistoriska museet fokuserar på livräddning i både historiskt och dagsaktuellt perspektiv. Där kan man också lära sig mer om hjärt- och lungräddning i praktiken. Uppsala industrimuseum bjuder in till samtal om liv eller död i arbetsmiljön med professor emerita Anna Rask-Andersen och LO-utredaren Carina Nilsson.

På Evolutionsmuseet kan du bekanta dig med döden och biomassans förvandlingar. Vad är egentligen liv? Och vad händer när människor och andra djur dör? Våra prylars livsresa, slutstation och eventuella återuppståndelse handlar det om i Pumphuset. Kan prylarna få ett nytt liv? I Gamla Uppsala museum ledsagas du genom livet på gårdarna och i kungshallen till de dödas gravar i högar och båtar. För barn blir det berättarstund om läskiga väsen på vikingatiden. Walmstedtska gården bjuder på visningar om familjens och tjänstefolkets dagliga liv i huset under slutet av 1800-talet.

I Skattkammaren i Domkyrkan berättar museivärdar om domkyrkans makalösa skatter. Hör om begravningsregalier och prästdräkter, Margaretas kjortel och Sturekläderna. På Uppsala konstmuseum kan du förvandla döda kvistar till blommande grenar och gå med på visning om hur liv och död skildras i utställningen Landscaping. Följ också med till underjorden i slottets hemliga källare.

Detaljerat program för Museidagen i Uppsala hittar du på uppsalasmuseer.se/event.

Kontakt

Museidagen arrangeras av Uppsalamuseernas Informationsförening, ett samarbetsorgan för museernas informatörer och marknadsförare med syfte att sprida kunskap och information om Uppsalas tjugo museer.

Facebook.com/Uppsalasmuseer
www.uppsalasmuseer.se

Mer information:

  • Lotta Saetre, Botaniska trädgården 0701-67 91 31
  • Liv Enbom, Uppsala konstmuseum, 018-727 18 72
  • Cecilia Bergström, Medicinhistoriska museet 0733-14 74 00

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26