Höstlov i trädgården och på museerna

2023-10-27

Mörkret lägger sig och med start den här helgen firar hela Sverige höstlov, eller kulturlov som vi gärna kallar det i Uppsala. I Botaniska trädgården kan små och stora besökare gå på upptäcktsfärd bland spöken och fladdermöss i vår lilla barrskog (pinetet). Den modige tar sig dit i gryning eller skymning, medan den som också vill lära sig mer om några läskiga växter i växthuset bör komma under dagtid.

Ku(s)lig promenad i småskogen 

Botaniska trädgårdens lilla barrskog ligger precis innanför muren mot Thunbergsvägen, nära Linneanum. Små spöken visar vägen in i trädens skugga där fladdermöss och större spöken lurar bland grenar och stammar.

"Vi hoppas att det pyssel vi har ägnat oss åt under regniga höstdagar ska locka både till leenden och rysningar" säger Petra Holmgren Reichler som har hållit i (spindel)trådarna aktiviteten. "Vi tänker oss att den passar för barn från 5 år och uppåt." 

Uppsalas varmaste museum

Den som tycker att det är kyligt ute kan med fördel göra ett besök i Tropiska växthuset – Uppsalas varmaste museum – där vi har förlängd öppettid under vardagarna på kulturlovet. Det är öppet måndag 11-16, tisdag-fredag 9-16 samt lördag-söndag 12-15. I växthuset kan den vetgirige lära sig mer om några växter som bränns, luras, är giftiga och hungriga. 

Pumpor, bönor och bus i köksträdgården

På vägen mellan barrskogen och växthuset ligger Botaniska trädgårdens köksträdgård. Där har vi skördat de flesta av grönsakerna så här års, men en del av skörden finns kvar att titta på. Våra trädgårdsmästare har pyntat det lilla glashuset med pumpor, spindlar, fladdermöss, bönor och bus.

Höstlov på Uppsalas museer

På övriga museer i Uppsalas och på biblioteken råder det också full aktivitet under höstlovet. Det bjuds på stadsvandringar i 1700-talets Uppsala, dödskallar och helgon i domkyrkan, parasiter på Evolutionsmuseet, utdöda djur på Biotopia samt konstskola och visningar på Bror Hjorths hus. Pumphusets ordnar in leksaksbyte och på Medicinhistoriska museet lockar med tillverkning av senap och med bokstavsjakt.  

För detaljerat program för höstlovet på Uppsalas museer, se uppsalasmuseer.se/event/hostlov-pa-uppsalas-museer-2023/.

November i Botaniska trädgården

I Botaniska trädgården händer det något varje helg under november:
  • 4–5 november Ku(s)lig promenad i småskogen
  • söndag 5 november visning i Tropiska växthuset
  • söndag 12 november Museidagen: Liv och död i Tropiska växthuset
  • lördag 18 november körsång i Linnésalen
  • 24–26 november julmarknad i och runt Linneanum
  • 2 december Ull i Upplands julmarknad i Linnésalen
  • 3 december visning i advent i Tropiska växthuset

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26