Botans dag med växter, mat och hantverk

2023-08-23

Flätad korg med nyskördade grönsaker vackert arrangerade.
Foto: Petra Holmgren Reichler

Återigen bjuder Uppsala linneanska trädgårdar in till en dag full av odlarglädje. Det närmar sig skördetid i täppor, på odlingslotter och balkonger. Första söndagen i september kan besökare fynda växter eller lokalt och ekologiskt mat- och konsthantverk i barockträdgården. De kan beundra vackra pelargoner i orangeriet, delta i årets odlartävling eller träffa vår personal i köksträdgården. Vi ser fram emot en solig dag med många fina gröna möten!

Skördetid

Om en dryg vecka, söndag 3 september, bjuder vi in till Botans dag där det på matmarknaden brukar finnas gott om nyskördade grönsaker. Bondens mat i Uppland flyttar då in med drygt tio försäljare av allt från bröd och ost till rotfrukter och sylt. På matmarknaden serverar även Candelin även kaffe, saft och bulle och strax intill grillar Kocken och Grisen burgare till hungriga besökare. Café Victoria i södra delen av Botaniska trädgården har förstås också bullat upp med extra mycket smörgåsar, soppor, sallader och godsaker.

Rara växter och vackert hantverk

Glaserade krukor och fat i vitt gult och blått.Utöver mathantverk bjuder Botans dag på en välfylld växtmarknad med krukväxter, perenner, buskar och svamp (!) i området runt Linneanum. Precis som förra året har vi också bjudit in ett tjugotal konsthantverkare, de flesta med lokal anknytning. Det kommer att finnas smycken, garn, broderier, keramik, hemtextil och vackra vaser till försäljning. Försäljare växt- och hantverksmarknaden.

Uppsala Trädgårdssällskaps odlartävling

En dam tittar på utställda pelargoner på ett torgstånd. I förgrunden lysande röda nypon.

Precis som tidigare år bjuder också Uppsala Trädgårdssällskap in till odlartävling, i år med en del nya kategorier och med en uppmuntran att odla tillsammans, över generationsgränserna. Känner du att du har lyckats bra med din odling av morötter, rödbetor, matlök, potatis eller tomater i år? Har du odlat ovanligt vackra bönor, äpplen, blommor eller kål? Kanske du rent av har odlat Upplands högsta solros, största rabarberblad eller den tyngsta pumpan, squashen eller tomaten? Eller har du uppnått något oväntat eller roligt i rabatter eller krukor? Då är du välkommen att lämna in dina bidrag till Odlartävlingen fram till kl. 14. För att vara med måste du odla ekologiskt. Mer information om tävlingskriterier och -klasser.

Råd och tips i köksträdgården

Under Botans dag har vi även våra trädgårdsmästare och botanister på plats i köksträdgården. De kommer att bjuda på smakprov från ärtornas och bönornas värld. Kanske delar de även med sig av ett och annat recept. I anslutning till köksträdgården dukar vi även upp vår museibutik och i barockträdgården berättar Linnés Uppsala om alla trevliga Linnérelaterade besöksmål vi har i Uppsala.

Tjocka ärtbaljor trädda på tråd till en krans.

Bot och bönor

En tjuvstart på temat ärtor och bönor kan du få då apotekare Sonny Larsson ger en visning i köksträdgården torsdag 31 augusti.

Han berättar om dessa grödor som motverkar hungersnöd men också kan vara giftiga. De utgör en betydande proteinkälla för världens befolkning och är ofta ett alternativ till animaliska protein. Samtidigt har bönor utvecklat avancerade kemiska försvar som i små mängder och under rätt förutsättningar kan orsaka död. Men de har också skapat förutsättningar för avancerade medicinska framsteg och behandlingar. Start vid Tropiska växthuset. Avgift 100 kr.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26