Fynd – fröställningar och andra förunderliga ting

2023-05-03

Kallade av fynd frånnaturen, av konstnären Tove Lindström.

Med start lördag 6 maj ställer Tove Lindström ut föremål hittade under tio års promenader i naturen, komponerade i ramar och tittskåp i östra flygeln på Linnés Hammarby. Föremålen har hon hittat i skogar, på myrar och ängar, i komposter, längs strandkanter, i storstadsplanteringar och dikeskanter, på små stigar och i bergskrevor, i  herrgårdsparker och småträdgårdar. Utställningen är öppen tisdag–söndag 6 maj – 2 juli.

I väskan finns alltid en liten ask för vackra ting

Tove Lindströms fascination för växter och för naturens formspråk väcktes på riktigt under hennes trädgårdsmästarutbildning på Wij Trädgårdar i Ockelbo som hon gick åren 2009-2011. En eskalerande förundran över former och mönster i naturen gjorde att hon allt oftare började stoppa frökapslar och andra fynd i fickan eller i väskan. "Det var som att min blick började få en direkt dragningskraft till små vackra eller formstarka ting – plötsligt under en promenad märker jag att jag dykt ner med näsan före i ett dike för att plocka upp en liten fröställning vars form pockade på uppmärksamhet." säger Tove Lindström.

Kollage av fynd från naturen av konstnären Tove Lindström.

Hemma hos den blivande konstnären hamnade till en början föremålen i en låda eller på fönsterbrädan. Hon började så småningom lägga ut dem var och ett på en vit duk och försöka hitta rätt avstånd runt om så att varje föremåls karaktär lyftes fram i kontrast till de som låg bredvid. "Tillslut blev det så mycket material jag samlat på mig att jag behövde skaffa en stor möbel bestående av massvis med lådor i olika storlekar så att jag kunde sortera in allt och försöka få någon ordning på allt jag plockat på mig." förklarar Tove.

Nästa steg blev att låta andra få ta del av att upptäcka alla dessa arkitektoniskt utformade och förunderliga frökapslar, rötter, lavar, tussar, fröställningar, barkbitar och baljor. De hamnade tillslut  i ramar. Tove Lindström beskriver pocessen: "Ramarna kommer i huvudsak från loppisar och är själva grunden när jag skapar ett verk. Ibland tar det lång tid och många försök att hitta vilket eller vilka föremål och med vilken bakgrund som passar just den utvalda ramen, ibland sker det direkt som en ingivelse. De ting som jag väljer att sätta i en ram behöver alltid ha en tydlig form eller karaktär för att bli utvald, men även en liten pinne, några frön eller ett torrt fnas kan kvala in om de är tillräckligt formstarka."

Konstnärens förhoppning är att utställningen kan inspirera betraktaren att titta nära och länge, att låta blicken vila. Det i sig kan bjuda in till upplevelsen av fascination och förundran över de finstilta detaljerna i naturen som kan få en att häpna. Tove Lindström uppmanar oss att göra det Carl von Linné gjorde, att fascinaras av allt även det mest vardagliga – Omnia mirari etiam tritissima.

Utställningen Fynd – fröställningar och andra förunderliga ting är öppen i östra flygeln, Linnés Hammarby tisdag–söndag 11.00–17.00 från 6 maj till 2 juli. Midsommarafton stängt.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26