Nickande droppar och svävande halm

2023-03-03

Närbild på en snödroppe med fylld blomma. Fotograferad i solsken bland fjolårslöv.

De två första helgerna i mars och veckan däremellan har vi låtit våren flytta in i Linneanum. I orangerisalen blommar lagerolvon, aprikos och mandel och i Linnésalen har vi dukat upp vårens blommande lökar i vaser, urnor och tråg. Över alltihop svävar Per-Åke Backmans vackra halmkronor. De kan besökare dessutom njuta av ända fram till 19 mars.

Under helgerna fyller vi även på vårutställningen med andra aktiviteter. Första helgen 4–5 mars bjuder vi in till blommande hantverksmarknad och andra helgen 11–12 mars får vi besök av skickliga odlare som säljer lök- och knölväxter. För den kunskapstörstande ordnar vi dessutom både visningar och föredrag.

Blomsterarrangemang med narcisser, kungsängsliljor, videkvistar och murgröna i en stor porlingsurna.Snödroppar – De små vasernas tid

Små vaser, gärna placerade på en spegel, är som gjorda för en ensam blommande snödroppe. Det har vi tagit fasta på i årets snödroppsutställning där vaser och engelskt porslin har fyllts av snödroppar och andra blommande vårlökar. Nu kommer de tillsammans med tråg och baljor planterade med pärlhyacinter, narcisser, konvaljer och snödroppar att smycka Linnésalen två helger framöver. Dessutom pryder virkade blommor vårt mullbärsträd och på väggarna hänger vackra fotografier från kollegernas vindlande resa i Cotswold.

I vår pop-up butik kan besökare köpa pärlhyacinter, narcisser och snödroppar från Wallby Trädgård i Rimbo. I den kan den köpsugne dessutom botanisera bland presenter med blommande motiv: snödroppar, tulpaner och narcisser och allt en galantofil – snödropps-fantaster – kan önska. Butiken är öppen helgerna 4–5 mars och 11–12 mars.

Halmkronor – himmeli – hängande i det välvda taket i Linneanum. Konstnär Per-Åke Backman.Himmeli – halmkronan från Lycka

Från lördag 4 mars kan besökare även beundra Per-Åke Backmans halmkronor (himmeli) från Dalarna. Sköra och sköna svävar de över våra huvuden i den pampiga Linnésalen. I Per-Åke Backmans hantverk möter gammal tradition moderna uttryck. Mycket av det material han använder, utöver råghalm, är återvunnet. Det kan vara tråd, folie, tygbitar, silkespapper, ull…

Med utställningen vill Per-Åke Backman få oss att upptäcka halmarbetets skönhet och samtidigt inspirera till eget skapande. Med ett antal pedagogiska tavlor visar han också prov på olika tekniker att använda vid slöjdande i halm.

Kurs med Hemslöjdskonsulenterna

Den som blir inspirerad och vill lära sig mer kan anmäla sig till Hemslöjdskonsulenterna kurs ”Slöjda en halmkrona”, som går av stapeln lördag 15 april: www.upplandsmuseet.se/globalassets/hemslojdenbilder/pdfer/slojda-en-halmkrona_2023_-ullabrittt.pdf

Extra aktiviteter på helgerna

Små porslinsvaser i klara färger och mönster, av krukmakare Pontus Hittenkofer.Blommande hantverksmarknad

Helgen 4–5 mars fyller vi även Linnésalen med en blommande hantverksmarknad. Där kan besökare bland annat hitta vackra vaser och värmande garner. Vi välkomnar Flora L, FraMia Design, Garnapa, Pontus Hittenkofer, Rebel Suzie, Virkmakargatan och Wisible wool till Linneanums festsal. För den som letar presenter till vårens fester är den här marknaden i Botaniska trädgården platsen att besöka.

Växtmarknad

Trädgårdsägare och andra som snarare är på jakt efter rara lökar och knölar bör även besöka Botaniska trädgården helgen 11–12 mars. Då har vi bjudit in Gerben Tjeerdsma från Vargaslätten i Simlångsdalen, Halland. Där driver han en plantskola med ett spännande utbud av lök- och knölväxter. En av hans specialiteter är snödroppar.

Under lördagen (11 mars) får vi även besök av Elisabeth Svalin Gunnarsson som säljer sina böcker, om bland annat snödroppar. Och på söndagen (12 mars) ansluter ännu en växtförsäljare, Johan Orre.

Snödroppsvisning

De första turkiska snödropparna blommade i Botaniska trädgården redan i början av februari och i sydläge vid Linneanum blommar andra droppar för fullt. Däremot har de återkommande vinterveckorna gjort att våra snödroppar i kruka fortfarande ligger i vintervila. Söndag 5 mars klockan 13.00 visar vi hur som helst vårens lökar och växter i och runt orangeriet. Vad det blir bestämmer vårsolen. Och oavsett vad som vi kan visa kan besökare passa på att njuta av blommande mandel och aprikos i orangeriet. Observera att snödroppsvisningen ersätter månadens visning i Tropiska växthuset. 

Tid och plats: Söndag 5 mars kl. 13.00. Samling vid Linneanums södra entré (mot näckrosdammen).

Föredrag: Vår snödroppsresa

Vi har under fem års tid byggt upp vår samling av snödroppar i Botaniska trädgården. I det här föredraget får åhörarna följa på den resan. Tillsammans berättar botanisten och trädgårdsmästaren om vårt arbete med att skapa en fin samling. ​Vad innehåller samlingen? Vad gör snödroppar så speciella? Varför gör vi detta?

Vår snödroppasresa har gått via Skåne, Danmark och i början av februari till snödropparnas Mecka – England. Där har de fotograferat, träffat galantofiler, besökt plantskolor och förkovrat sig. Nu får vi se deras bilder från resan.

Tid och plats: Söndag 12 mars kl. 13.00. I Thunbergssalen. Ingång från valvet i Linneanums norra flygel.

Biljetter: Säljs i förväg via linneanska.biljetto.com. Det går också bra att betala på plats via Swish. Avgift 100 kr. Begränsat antal platser. 

Fika och mat

Mellan orangeriväxterna har vi gjort plats för Cajsas kök som säljer fika. Sittplatser finns i solen, invid Linneanums sydvägg. Där står också en matvagn för besökare som vill ha annat än sött i magen.

Öppettider

  • 4–12 mars Snödroppar – De små vasernas tid
  • 4–19 mars Himmeli – halmkronan från Lycka

  • Lördag–söndag 11.00–15.00
  • Tisdag–fredag 9.00–15.00

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26