Gemytlig julmarknad och grön advent

2022-11-14

Barockträdgåtrden med pyramidgranar och Linneanum i bakgrunden, fotograferad i blått skymningsljus och med frost på marken.

Tillsammans med Himla och Praktiska gymnasiet Uppsala bjuder de linneanska trädgårdarna in till en mysig julmarknad och inspirerande utställning med julens blommor på dukade bord. I Linnésalen dukar ett 10-tal hantverkare och handlare upp sina varor till försäljning. Mellan dem skapar floristprogrammet på Uppsala Praktiska Gymnasium och Himla fantastiska dekorationer. Amaryllisar av högsta kvalitet pryder de linneanska trädgårdarnas pop-up-butik och i orangerisalens fönster hälsar halmbockar och halmkronor besökarna välkomna in i grönskan.

Välkommen till Linnésalen i Botaniska trädgårdens orangeri fredag–söndag 25–27 november, 11.00–17.00!

Grön julstämning

Foto av bord dukat med julröd duk och servett i linne, med gul dryck i ett glas och servettring i mässing.
Foto: Hilma AB

Linnésalen är pampig i sig. Med grön förstärkning blir den magnifik. Blomsterarrangemang på bord och i fönster ramar in och skapar julstämning. Vilken är din favoritdekoration? Var med och rösta och ta chansen att vinna fina presenter från Rebel Suzie eller Himla.

Det grönskar inte bara inne i advent. Utanför Linneanum hälsar granar från barockträdgården välkommen.

Gemytlig marknad och Upplands bästa amaryllis

Närbild på handledsvärmare i ull. Vit, lockig ull på insidan och längs med kanterna; mossgrön bakgrund till broderi i rött och vitt.
Foto: Örby gård

Vi har bjudit in försäljare och konsthantverkare till pampiga Linnésalen, där de dukar upp varor av kvalitet. Vad sägs om amaryllis av högsta kvalitet, perfekta att pynta det egna fönstret med eller att ge bort i present (slutsålda)? Vår julmakrnad är platsen för att köpa årets klappar – färgglad design och vackra broderier från FraMia, unika julstjärnor från Lenas stjärnor, fårskinn och hantverk från Örby gård, olivolja från Sigrid och Vasilis, smycken från Rebel Suzie, keramik av Anna Björkland, ulltomtar och havtornsprodukter från Karby trädgård, blomster och kransar från Humlebo trädgård och inredning eller heminredning i olika stil från Jordnära, Festfint och Himla!

Vi dukar även upp vår egen pop-up-butik och säljer julkulor med trädgårdstema, allt du behöver till vinterns utflykter och inte minst de populära amaryllisarna från Wallby Trädgård i Rimbo. För att komma över de finaste amaryllisarna bör du besöka oss redan på fredagen! Under lördagen sålde de slut helt!

Körsång, varm dryck, tomtar, bockar och kronor

Juldukning: linneservett ombunden med julrött sidenband och med instucken grön kvist.
Foto: Festfnt​​

Under 1:a advent bjuded vi även på sång med kören Lydia och om vädret tillåter säljer Cajsas kök varm dryck till förmån för Stadsmissionen. Passa på att mysa framför eldkorgarna!

För våra yngre besökare med föräldrar ordnar vi en tomtepromenad i pinetet – Botansiska trädgårdens egna lilla barrskogsdunge. Fågel, fisk eller mittemellan? Hur många tomtar hittar ni?

Passa också på att se vår mini-utställning Strå på tråd med halmbockar från Halmbocken och vackra halmkronor skapade av lokala hantverkare. Vi visar dem i fönstren i orangerisalen fram till 4 december. Förutom 25–27/11 är utställningen öppen 29/11–1/12 kl. 9–15 och 3–4/12 kl. 12–15.

Välkommen att uppleva en grön, skön advent!

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26