Höstlov och Museidag på Uppsalas museer

2022-10-31

I slutet av oktober och början av november råder febril aktivitet på Uppsalas museer. Uder höstlovet bjuder museerna in barn med föräldrar eller mor- och farföräldrar till verkstäder, visningar och pyssel. En vecka senare, på Fars dag, hålls den årliga Museidagen då museerna bjuder Uppsalabor och tillresta på fri entré. I år är temat för Museidagen mångfald – biologisk mångfald, färgexplosioner och -experiment, handel, historieberättande och religion står på programmet.

Höstlov är läslov och mycket mer

Under höstlovet fortsätter vi i de linneanska trädgårdarna vårt tema om gräs. Nu riktar vi oss till de yngre besökarna och bjuder in till pysselverkstad i Tropiska växthuset. Vi har laddat upp med garn, nålar, halmstrån och pynt. Våra prdagoger står redo att hjälpa besökande barn att skapa vackra girlanger - girlanger som kan pryda fönster, dörrar eller granar i advent  och i jul. Aktiviteten är lämplig för barn 5–12 år gamla och pågår måndag–fredag kl. 11–16 under vecka 44.

Den som vill kan dessutom avsluta höstlovet med att följa med på visning i Tropiska växthuset söndag 6 november klockan 13.

Höstlov på Uppsalas museer

Det pågår förstås aktiviteter på andra museer i  Uppsala också. Varför inte passa på att gå rakt över gatan till Evolutionsmuseet? I deras zoologiska utställningar kan du lär dig mer om hur utvecklingen från vilda djur till tama husdjur gått till. I utställningarna gömmer sig öven även konstverk på älskade husdjur från Gustavianums konstsamling.

Andra museer trycker med löv, ordnar konstskola eller skattjakt, tillverkar senap och byter leksaker. Program för höstlovet på Uppsalas museer.

Fars dag med tema mångfald på Uppsalas museer

På Museidagen visar Uppsalas museer upp sin bredd och variationsrikedom – mellan vikingar norr om stan och medicinhistoria i söder ryms en mängd ämnen och upplevelser.

Från biodiversitet i världens skogar och bakteriemyllret i komposten till färgrik mångfald i labbet och i konsten. Museidagen tar med besökaren på spännande kunskapsutflykter i tid, rum och tanke där du kan upptäcka köttätande växter, lära dig mer om handelskontakter och kulturutbyten i historien och gå på djupet med forntida litteratur från Egypten.

Museerna håller öppet 12–16 med fri entré. Passa på att besöka så många du hinner!

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26