Äppeldagar, musteri och sortbestämning

2022-09-19

Utställning, sortbestämning, musteri och lärande visningar. Under Äppeldagarna helgen 24–25 september erbjuder vi våra besökare på Linnés Hammarby att få sin äpplen både sortbestämda och mustade. Dessutom berättar vi om trädbeskärning. För den som som vill bekanta sig med de vanligaste äppelsorterna i Uppland dukar vi upp en doftande äppelutställning. Ribston, Kalvill, Lobo... Vilken är din favorit?

Bord täckt med juteväv, dukat med blomsterarrangemang och små korgar med olika sorters äpplen.

Sortbestämning med pomologen

Under Äppeldagarna på Linnés Hammarby  får besökare gärna komma och utmana pomolog Mattias Iwarsson som tillsammans med våra botanister sortbestämmer framför allt äpplen. För att de ska ha en rimlig chans att lyckas bör den som vill ha hjälp ta med dig fem fina äpplen per sort! Anmäl dig i kassan och passa sedan på att lära dig även från vad andra besökare har med sig

Bekärning och äppelutställning

Under Äppeldagarna kan kunskapstörstande besökare också lära sig mer om beskärning och de kan köpa med sig ett äppelträd hem. Äppelträden är ympade med sorter från Linnés Hammarby. Vi ordnar även en utställning med de vanligaste äpplena i Mälardalen. Har vi tur finns det ett 70-tal sorter att visa upp! 

besökare som vill lära sig mer om just beskärning av fruktträd är välkommen att följa med på visning i äppellunden, både lördag och söndag kl. 11.

Mobila musteriet PommePomme

Under årets Äppeldagar kommer det även att finnas ett musteri på Hammarby. I musteriet ger 10 kg äpplen 5 liter must och nästan alla äpplen kan mustas. Det räcker att plocka bort de som är mörka, svårt skadad, mögliga eller ruttna. Vi gissar att mustarna från Pomme Pomme kommer att få jobba hårt hela dagen. De tar emot äpplen och betalning från kl. 9 och framåt. En bag.in-box med tre liter pastöriserad must kostar 99 kr. Opastöriserad must i egen behållare kostar 30 kr.

Äpplig fika och naturskönt kulturreservat

Som brukligt så här års dukar Café Sara Lisa upp till äpplig fika i under fruktträden. Passa på – det är sista dagarna som de har öppet för den här säsongen.

Bortsett från fredag 30 september är det också sista chansen att köpa presenter i vår museibutik.

Passa också på att ta en promenad i kulturreservatet. Vadnra på de stigar som Linné använde för 250 år sedan. Besök kålgården och humlegården. Passera det nyrenoverade soldattorpet. Om du också vill hjälpa till att göra odlings- och betesmarkerna redo för vintern kan du boka in söndag 9 oktober i din kalender. Då behöver agrarhistorikerna och bönderna hjälp med höststädningen.

 

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26