Kvällar och nätter med Victoria-blomning

2022-07-17

Foto över en rund damm med stora blad av jättenäckros. I kanterna andra tropiska växter.

Högsommaren är den magiska tid då sydlig jättenäckros Victoria cruziana öppnar upp sina enorma blommor. Varje blomma slår ut två gånger, första natten vit och andra natten rosa. Blomman börjar veckla ut sig i skymningen och slår ihop igen på förmiddagen. Ofta är det svårt att veta i förväg när förhållandena är de rätta. Men det är inte bara blommorna som imponerar – bladen kan bli upp till 2 meter breda och bära mer än 80 kg.

Extra öppet i Tropiska växthuset två kvällar och en natt

Närbild på jättenäckrosens blomma.

För att så många som möjligt ska få se jättenäckrosen i blom håller vi extra öppet en natt i juli och två kvällar i augusti.

En av nätterna 25–29 juli kl. 22–01 hälsar våra botanister dig välkommen in i tropikerna. Just den natten vi väljer vill vi garantera dig att få se jättenäckrosen i blom. Våra trädgårdsmästare kommer att ha knoppen under bevakning och rapportera när det närmar sig. Helt säkra kan vi inte vara förrän tidig kväll. Därför kommer vi att uppdatera blomningsstatusen fortlöpande  via sociala medier (@uppsalalinneanska) och där meddela vilken kväll det blir. 

Växthuset håller också extra öppet torsdag 4 augusti och torsdag 11 augusti kl. 18–21. Då kan vi inte garantera blomning, men håller tummarna för att vi prickar in minst en kväll med utslagen blomma. Blomma eller ej – även näckrosens stora blad, skymningsljuset i växthuset och pilgiftsgrodornas sång är väl värda att uppleva. Vi den här tiden på året kan du också ha turen att få se nattens prinsessa blomma i Tropiska växthusets ökenavdelning.

Torsdagkvällar och tidig morgon

För den som vill se jättenäckrosen i blomning i dags ljus kan det vara värt att besöka växthuset en torsdag i juli eller augusti då vi har öppet till kl. 18 eller i oringenveckan då vi har öppet måndag–fredag till kl. 19. Ofta slår blomman ut betydligt tidigare den andra natten då den ska blomma i rosa. Att få se den i blom sen eftermiddag eller tidig kväll är inte ovanligt.

Det kan även vara värt att hänga på låset när växthuset öppnar kl. 9 på vardagarna. Särskilt under molninga dagar kan du ha turen att få se blomman inna den sluter sig för dagen.

Årkort

Om du vill göra många besök i Tropiska växthuset och inte redan har fri entré som vänföreningsmedlem, anställd eller student vid Uppsala universitet rekommenderar vi dig att köpa ett årskort. Det gäller för ett kalender år i Tropiska växthuset, i Linnéträgården och på Linnés Hammarby. Kostnad 200 kr.

Köp årskort online.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26