O-ringen special i de linneanska trädgårdarna 25–29 juli 2022

2022-06-27

Orienterringsskärn och blomsterarrangemang i form av en vit och orange orienteringsskärm, fotograferat mot grå bakgrund.
Foto: Petra Holmgren Reichler, Uppsala universitet.

Välkomna alla orienterare till Uppsala – Linnés och lärdomens stad! I de linneanska trädgårdarna hittar ni blomstrande rabatter, Uppsalas enda regnskog och de hem och trädgårdar som Carl von Linné – Sveriges störste vetenskapsman genom tiderna – levde och verkade i. Under vardagarna i O-Ringen-veckan håller vi öppet extra länge och på onsdagen kan ni följa med på familjevisningar i Linnéträdgården eller åka på en kombinerad ångloks-, veteranbuss- och museibesöksutflykt till Linnés Hammarby.

Linnéträdgården – forskningscentrum från 1700-talet

Carl Eldsstaty av Carl von Linné fotograferad i kvällsljus med Linnémuseet i bakgrunden. Carl von Linné studerade, forskade, undervisade och levde i nästan 50 år i Uppsala. Linnéträdgården är hans botaniska trädgård och en grönskande oas i centrala staden. I trädgården ligger professorsbostaden – Linnémuseet – en kulturhistorisk pärla, med bibliotek, skrivkammare och vackra handmålade tapeter.

Öppettider under O-Ringen-veckan:

  • måndag–fredag 25–29/7 kl. 11–19
  • lördag–söndag kl. 11–17

Onsdag 27/7 ger vi familjevisningar i trädgården från kl. 11.30 till 18.30, med uppehåll 12.30 och 16.30. Lär dig mer om blomsterkungen Carl von Linné och varför han blev Uppsalas största kändis.

Entréavgift vuxna 100 kr. Barn under 18 år gratis.

Blomorientering hos Linné

Du som har varit med på Mini-knat i Graneberg har fått ett aktivitetskort för en blomorientering i Linnéträdgården. Där kan du lära dig mer om blommorna på din Miniknat-karta. Välkommen att forsätta ditt orienteringsäventyr i Linnés egen trädgård!

Hitta till Linnéträdgården.

Uppsalas enda regnskog

Närbild på rödblommig gloriosa.

I Tropiska växthuset finns Uppsalas enda regnskog, med palmer, jättenäckros, bananplantor och pilgiftsgrodor. Gå på upptäcktsfärd längs snirklande gångar i regnskogens frodiga grönska! Beundra de nästan två meter breda bladen på sydlig jättenäckros. Lyssna på pilgiftsgrodornas sång. Lär dig mer om insektsfångande växter och växter som växer på växter.

Under vardagarna i O-Ringen-veckan är växthuset öppet till kl. 19. Entréavgift 50 kr. Fritt för barn under 18 år. 

Blommar bara på natten

Jättenäckrosen Victorias vit-rosa blomma.Tropiska växthusets stora publikdragare, i dubbel bemärkelse, är jättenäckrosen Victoria cruziana. Den blommar bara på natten men inte varje natt. Varje blomknopp slår ut två gånger, första natten som vit, andra natten som rosa. Därefter sjunker den vissna blomman ner under ytan. 

Vi vill att så många som möjligt ska få se Victoria i blom. Därför kommer växthuset att vara öppet kl. 22–01 en av vardagskvällarna i O-Ringen-veckan. Vilken av kvällarna det blir avgörs av när jättenäckrosen blommar. När det blir meddelar vi via sociala medier (@uppsalalinneanska).

Lär dig mer om jättenäckrosen.

Upplev 1700-talet vid Linnés gård på landet

Linnés Hammarbys rödmålade huvudbyggnad med vita fönsterkarmar och -luckor, fotograferad en solig sommardag.

På Linnés tid gav ängarna runt Linné Hammarby vinterfoder till gårdens djur. Ta en promenad i kulturreservatet och se hur rågen och de historiska grönsakerna växer. Lukta på ”kottarna” i humlegården eller njut av utsikten från hammaren. I reservatet går kor och får på bete.

Följ med på visningar av familjen Linnés boningshus med de unika tapeterna. Fika i äppellunden eller ta en promenad längs någon av naturstigarna.

Öppet tisdag–söndag kl. 11–17. Visningar på svenska: 11.30, 13.30, 14.30, 15.30. På engelska 12.30 och 16.30.

Ångtåg och veteranbuss till Linnés Hammarby

Lennakattens ånglok vid stationen Uppsala Östra

Under onsdagen i O-Ringen-veckan kan du göra en minnesvärd resa med Lennakatten. Du börjar vi Uppsala Östra, kliver av i Bärby och fortsätter med veteranbuss förbi Lagga, Linnés Hammarby och Linnés Sävja. På Linnés Hammarby kan du stanna i 2–5 timmar, följa med på visningar och ta en fika i äppellunden. 

Tåg avgår från Uppsala Östra 10.10 och 12.25. Återresa från Linnés Hammarby 13.30 och 15.45. Biljetten köper du samma dag i Lennakattens kassa på Uppsala Östra. Entréavgift till Linnés Hammarby betalar du på plats, 100 kr/vuxen, fritt för barn. För att fika och besöka kulturreservatet krävs ingen entréavgift.

Cykla till Linnés Hammarby

Karta med förslag på cykeltur från Oringensstaden till Linnés Hammarby.

Du kan ta dig till Linnés Hammarby med cykel. Avståndet från tävlingscentrum är 14-16 kilometer beroende på vilken väg du väljer. En del av sträckan kan du cyka längs en Linnéstig. Den går delvis på spänger. De sista 5–6 kilometerna går på smala vägar med biltrafik.

Här finns förslag på vägval från Uppsala City:

https://botan.uu.se/vara-tradgardar/linnes-hammarby/besok-linnes-hammarby/hitta-hit/cykla-till-hammarby/

Snabbfakta

Förlängda öppettider

  • måndag 25/7: extra öppet i Tropiska växthuset, kl. 11–19.
  • 25–29/7: Tropiska växthuset, Linnéträdgården och Linnémuseet öppna fram till kl. 19.

Program

  • Onsdag 27/7 familjevisningar i Linnéträdgården.
  • Onsdag 27/7 halv- eller heldagsutflykt till Linnés Hammarby med Lennakattens ånglok och veteranbuss. Avgång från Uppsala Östra 10.10 och 12.25.
  • Någon av kvällarna 25–29/7: Victoria-pop-upmed extra öppet i Tropiska växthuset kl. 22–01. Vilken av kvällarna det blir avgörs av när jättenäckrosen blommar. När det blir meddelar vi via sociala medier (@uppsalalinneanska).

Varm välkomna till de linneanska trädgårdarna!

Nyheter

Senast uppdaterad: 2023-05-26